Den norske kirke

Flere hundre har meldt seg ut fra Den norske kirke etter Kirkemøtets olje-vedtak

UTMELDING: – Det er dumt hvis folk som jobber i oljenæringen føler at vi er ute etter dem med dette vedtaket – det er vi ikke, sier preses i Den norske kirke.

Utmeldingsstatistikken til Den norske kirke (DNK) gjorde onsdag denne uken et hopp: 434 personer meldte seg da ut av kirken. Det er mer enn de 10 foregående dagene til sammen, skriver Nettavisen.

De mange utmeldingene skjedde dagen etter at DNKs øverste valgte organ, Kirkemøtet, vedtok å be regjeringen lytte til anbefalingen fra det internasjonale energibyrået (IEA) «om å stanse ytterligere leteaktivitet etter olje og gass på norsk sokkel».

Hvem som meldte seg ut av DNK på tirsdag og hva som var utløsende for det, går naturlig nok ikke fram av kirkens statistikk.

Ifølge Oslo-biskop Kari Veiteberg er det imidlertid mange som tar kontakt med kirken om Kirkemøtets olje-vedtak. På Facebook viser hun til et svarbrev som preses i Den norske kirke, Olav Fykse Tveit, har formulert til kritikerne.

– Klimakrisa er den største utfordringa menneskeslekta nokon gong har møtt. Vi må møte ho saman – i felles arbeid for vår felles framtid på den eine kloden Gud har gitt oss. Kyrkjemøtet peikar på det ansvaret vi har som enkeltpersonar og som samfunn, og som kyrkje, i så måte, heter det i svaret hans.

---

Kirkemøtet

  • Kirkemøtet er det øverste demokratiske organet i Den norske kirke og møtes en gang i året
  • 116 medlemmer var samlet da årets kirkemøte ble avholdt i Trondheim, 11.-16. november.
  • 27 saker sto på sakslisten til Kirkemøtet 2021, noe som er rekordmange saker. I tillegg ble tre saker behandlet som fjernmøte i mars.
  • Årets kirkemøte behandle blant annet saker om rekrutteringsstrategi, kirkelig kulturarv, regler om kirkevalg og strategi for hele Den norske kirke.

Kilde: Den norske kirke

---

Ber ikke om umiddelbar letestans

I tirsdagens vedtak heter det at Kirkemøtet vil «be den norske regjeringen lytte til anbefalingen fra IEA`s rapport NetZero by 2050 A Roadmap for the Global Energy Sector, May 2021 om å stanse ytterligere leteaktivitet etter olje og gass på norsk sokkel».

Vedtaket er formulert slik fordi det er regjering og politikere som må finne løsningen på hvordan det norske samfunnet skal kunne være med å oppfylle våre forpliktelser internasjonalt, begrunner Fykse Tveit.

– Vi bed ikkje om umiddelbar leitestopp, men om ei lyttande haldning frå norske styresmakter til bodskapen frå det internasjonale samfunnet og ekspertisen om kva som står på spel, skriver preses, ifølge Oslo-biskopen.

---

«Mer himmel på en truet jord»

  • På Kirkemøtet ble det tirsdag 16. november fattet vedtak i saken Mer himmel på en truet jord, som handler om Den norske kirkes (DNK) stemme i klimaspørsmål frem mot 2030.
  • Dokumentet inneholder flere deler, blant annet om teologi, konkret klimaarbeid i kirkens egen virksomhet og hvordan kirken som samfunnsaktør bør være pådriver i klimasaken.
  • Også Ungdommens kirkemøte (UKM) har hatt klimaspørsmål på agendaen.

---

Har meldt seg ut

Ifølge Nettavisen har det vært stor aktivitet i blant annet Facebook-gruppene Stolt Oljearbeider og Oljebrølet etter at Kirkemøtets vedtak ble kjent.

En oljearbeider skriver i førstnevnte gruppe at han nå har meldt seg ut av DNK.

– Nå tar kirken parti i en sak hvor jeg mener utfallet kan bli at Norge føres tilbake til tiden før oljealderen økonomisk. Et nei til oljeleting ville knust industrien langs kysten, sier vedkommende til Nettavisen.

Preses i Den norske kirke, Olav Fykse Tveit, kommenterer kritikken blant annet slik:

– Det er dumt hvis folk som jobber i oljenæringen føler at vi er ute etter dem med dette vedtaket – det er vi ikke, sier han til Nettavisen.

Fredag skriver Nettavisen følgende oppdatering i saken:

«Human-Etisk Forbund mener at deres grep tidligere denne uken også har hatt betydelig effekt på utmeldingsstatistikken i kirken. I en ryddekampanje ba forbundet medlemmer som var registrert både hos dem og i et annet tros- eller livssynssamfunn om å melde seg ut av sistnevnte. Forbundet får ikke statsstøtte dersom medlemmene deres både er registrert i kirken og Human-Etisk Forbund, opplyser kommunikasjonssjef Marit Øimoen.»

Reaksjoner på vedtak

Høyres stortingsrepresentant fra Rogaland, Sveinung Stensland, er blant dem som har reagert på Kirkemøtets vedtak om å støtte anbefalinger om stans i oljeleting.

– Den norske kirke prøver å kaste seg på miljøsaken og gjør den til et tros- og samvittighetsspørsmål. Den sier egentlig at vi som vil lete etter olje, mener noe som er på tvers av god tro og etikk, uttalte han til Vårt Land samme dag.

Heller ikke Frp-leder Sylvi Listhaug er imponert over vedtaket.

– Som vi vet, vil det å legge ned norsk oljenæring kunne føre til økte utslipp globalt. Flagge ut arbeidsplasser, og gjøre Norge til et fattigere land. Det blir ikke mye igjen til verken bevilgninger til kirken eller bistand om vi fjerner oljeinntektene. De skjærer av greina de selv sitter på, skrev hun i en melding til Klassekampen.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Den norske kirke