Tidligere i år ble det kjent at kirkevergen i Oslo, Robert Wright, går av med pensjon i løpet av året. Søknadsfristen for å søke på stillingen som hans etterfølger ble satt til 2. juni.
Ved fristens utløp var det ni søkere, hvorav tre var kvinner og seks var menn. To navn var unntatt offentligheten. Resten av søkerne kan ses lenger ned i artikkelen.
Hovedkomiteen valgte, i samråd med rekrutteringsselskapet Skagerak Consulting som har bistått fellesrådet i prosessen, å innstille på en av de ni kandidatene.
Lyses ut på nytt
Personen som fikk tilbudet har takket nei, og stillingen skal nå lyses ut på nytt. Det bekrefter kommunikasjonsansvarlig i Kirkelig fellesråd i Oslo (KfiO), Finn Folke Thorp, overfor Vårt Land.
«Hovedkomiteen har bestemt at det blir ny utlysning for å få et bredere søkergrunnlag», skriver Thorp i en SMS til avisen.

[ Kirkeverge Robert Wright (67) i Oslo går av med pensjon: – Ser frem til å disponere tiden friere ]
Ønsker mer ledererfaring
Valgt leder av KfiO, Jostein Vevatne, bekrefter at begrunnelsen i tekstmeldingen fra Thorp er korrekt. Han understreker at fellesrådet «ikke er noen liten bedrift», og at det er avgjørende at den som får jobben som kirkeverge er et solid lederemne.
– Kirkelig fellesråd i Oslo er en stor organisasjon med over 270 ansatte, så det er viktig at vi ansetter noen med betydelig ledererfaring og erfaring fra endringsledelse, forklarer Vevatne.
Fellesrådslederen viser til at det er gjort avtale med Robert Wright om at han blir sittende til en ny leder er valgt. Dermed får hovedkomiteen som har ansvar for prosessen bedre tid til å finne den beste kandidaten.
---
Disse søkte på stillingen i juni:
- Ann-Magrit Austenå (59) – assisterende kirkeverge
- Arnt H. Jerpstad (55) – begravelsesbyrå
- Inger Sagedal (56) – kommunikasjonsleder
- Ola Mannsåker (55) – konsulent
- Einar Ronæs (51) – konsulent
- Joseph Landu Lunda (43) – seniorrådgiver
- Rose Joner (41) – tjenesteleder
- Mann unntatt offentlighet (60)
- Mann unntatt offentlighet (62)
---
– Riktig kandidat til riktig tid
– I mange tilfeller er det slik at man må ha en kandidat innen en gitt dato. Da føler man seg kanskje presset til å ansette noen man egentlig ikke var helt trygge på. Vi i KfiO er veldig heldige som har fått en fleksibel avtale med Wright. Det gir oss det handlingsrommet vi ser etter.
– Vi vil nå jobbe videre med å ansette riktig kandidat til riktig tid, sier han.
– Når vil stillingen bli lyst ut på nytt?
– Hovedkomiteen og rutinerte rekrutteringsrådgivere er i dialog nå for å finne en dato for når stillingsutlysningen skal ut. Jeg vil anta at det skjer i løpet av august, sier Vevatne.
[ Søkerlisten er klar: Disse vil bli kirkeverge i Oslo ]

– Har fått en klar melding
Ann-Magrit Austenå jobber som assisterende kirkeverge i KfiO i dag. Hun var en av de offentlige søkerne på listen, men ble ikke tilbudt jobben.
– Jeg var søker, men er tydeligvis ikke ønsket av hovedkomiteen. Det forholder jeg meg til, sier Austenå.
– Vurderer du å søke på nytt når stillingen lyses ut igjen?
– Jeg opplever at jeg har fått en klar melding fra hovedkomiteen. Derfor er det helt uaktuelt for meg å søke igjen.
[ Bismak av himmel: Kirkelig fellesråd i Oslo satser på honning ]
Knyttes til organisasjonsdebatten
Austenå tror noe som har skjedd i denne prosessen «kan ha sammenheng med hele organisasjonsdebatten i kirken».
– Jeg tror det har vært det underliggende. Men noe mer enn det kan jeg ikke si.
– Det var ni tilsynelatende kompetente søkere på listen. Hvordan tolker du ønsket om et «bredere søkergrunnlag»?
– Noe må man jo si, når man kun valgte å innstille en person og den personen takket nei. Hva slags person hovedkomiteen ser for seg i den rollen må nesten de redegjøre for, sier hun, og legger til at hun håper fellesrådet ansetter en god personen som kan fungere samlende og ikke splittende inn i den endringsprosessen kirken står overfor.
