Verdidebatt

Biskoper frykter dårlig arbeidsmiljø

Biskop Halvor Nordhaug mener prester som mener prestetjenesten bør forbeholdes menn, er i sin fulle rett. – Jeg forventer at den som ordineres til prest i Den norske kirke ikke motsetter seg samarbeid, kontrer bispekollega Solveig Fiske.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

– I Den norske kirke har vi kvinner som prester, og det vet alle som studerer teologi. Ingen kan leve og virke for seg selv uten å samarbeide.

Det sier Solveig Fiske, biskop i Hamar. Hun mener den pågående debatten om kvinnelige prester er utgått på dato, og er i stedet mer opptatt av arbeidsmiljøet blant norske prester.

– Jeg er glad for at Norsk kvinnelig teologforening, som så ofte før, er tydelig i det offentlige ordskiftet om kvinners prestetjeneste, sier Fiske.

Biskopen viser til Liv Arnhild Romsaas, leder i Norsk kvinnelig teologforening, sin uttalelse til NRK der hun sier kvinneprestdebatten ikke handler om meningsmangfold, men om at de som er kalt inn til samme prestetjeneste «kan stå sammen uavhengig av kjønn og feire gudstjeneste og nattverd».

Fiske mener de skal fortsette å snakke om kvinneprester som et ordningsspørsmål. Hun mener det er greit å ha et annerledes ståsted, men at det å kreve særskilt tilrettelegging er noe annet.

– Jeg forventer at den som ordineres til prest i Den norske kirke ikke motsetter seg samarbeid verken med kvinner som prestekolleger eller kvinner som biskoper.

• Vårt Land mener: Det er gode argumenter for at man bør akseptere uenighet i embetssyn

Pågående debatt

Halvor Nordhaug synes ikke Den norske kirke skal droppe kvinneprestmotstandere. I et innlegg i Vårt Land forsvarer biskopen i Bjørgvin at også prester som er imot kvinnelige prester skal få være prester.

Nordhaug argumenterer for at dersom prester som mener prestetjenesten bør forbeholdes menn, ikke lenger kan ansettes, vil det være negativt. Han mener det vil sende et signal om at det ikke lenger er rom for dem, og det ønsker han ikke å gå med på.

«Så alvorleg har eg og dei andre biskopane ikkje tenkt at dette spørsmålet er», skriver Bjørgvin-biskopen.

Nordhaug bemerker overfor Vårt Land at han regner med at Bispemøtet i oktober kommer til å diskutere «om det skal være handlingsrom for å markere motstand mot ordningen med kvinnelige prester».

– I den samtalen vil jeg gå inn med et åpent utgangspunkt, forteller Nordhaug.

Etter at Stig Lægdene, domprost i Tromsø, skrev at Den norske kirke legitimerer kvinnediskriminering, har det pågått en debatt om kvinnelige presters status i Den norske kirke. Sokneprest Mikael Bruun har fått stor oppmerksomhet og mye kritikk etter at han uttalte at han ikke vil ha gudstjeneste eller nattverd med kvinnelige prester.

Folk flykter fra Den norske kirke. Domprost Anne Lise dn¿y
Stavanger-biskop Anne Lise Ådnøy er opptatt av at meningsmangfold ikke må komme i veien for arbeidsmiljøet. Foto: Erlend Berge

Ønsker ikke yrkesforbud

– Det er helt i orden at noen mener det er feil at jeg er prest, sier Anne Lise Ådnøy.

Hun er biskop i Stavanger bispedømme, og helt enig med Halvor Nordhaug at det ikke skal være noe yrkesforbud for kvinneprestmotstandere.

– Men det er ikke greit om noen markerer dette ved for eksempel å være til stede i en gudstjeneste jeg gjennomfører, og nekter å ta imot nattverd. En sånn markering av uenighet er ingen tjent med.

Ådnøy forteller at hun ikke vet om noen situasjoner der et slikt scenario har vært et problem, men er likevel opptatt å understreke at meningsmangfold ikke må komme i veien for et fungerende arbeidsmiljø.

– I et kollegafellesskap skal vi kjenne teologien så godt at vi vet at sakramentet er virksomt uavhengig av hvem som deler det ut, sier hun.

– Når noen prester reserverer seg mot å samarbeide, er det ikke like arbeidsvilkår, sier Ann-Helen Fjeldstad Jusnes.
– Når noen prester reserverer seg mot å samarbeide, er det ikke like arbeidsvilkår, sier Ann-Helen Fjeldstad Jusnes. Foto: Erlend Berge

Deler studenters bekymring

Også Ann-Helen Fjeldstad Jusnes, biskop i Sør-Hålogaland, er opptatt av arbeidsvilkårene for norske prester. Hun kan fint leve med at prester har syn som skiller seg fra hennes, men understreker at Den norske kirke i praksis må ha likebehandling.

– Når noen prester reserverer seg mot å samarbeide, er det ikke like arbeidsvilkår. Arbeidsmiljøet vil ikke bli godt dersom det skal være mulig å reservere seg mot å samarbeide.

Jusnes, som i forrige uke beskrev det som skjørt og vanskelig å holde sammen en kirke på tvers av svært ulike holdninger til grunnleggende spørsmål, vil ikke kommentere Halvor Nordhaugs kronikk. Hun forteller derimot at hun deler bekymringen til teologstudentene som har skrevet kronikken «Det er oss Mikael Bruun reserverer seg mot».

De tre studentene skriver at Bruuns idé om at prestetjeneste skal forbeholdes menn, ikke bare handler om hans samvittighet: «Det handler også om vår kommende arbeidssituasjon i en kirke vi trodde skulle ta imot oss med åpne armer», skriver de.

– Det går an å ha forskjellige meninger, men det er praktiseringen av synet på kvinnelige prester jeg reagerer på, sier biskop Jusnes.

LES OGSÅ:

Ett år med kvinnelig prest var nok

– Kvifor aksepterer vi, i eit kunnskapssamfunn som vårt, så mange kunnskapshol knytt til kristen tru, spør Sofie Braut

Vi slår ring om Mikael Bruun!

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt