Religion

Bibelskoler må avlyse skoleåret

Flere bibelskoler og kristne fagskoler har linjer med lange utlandsopphold. På grunn av koronaviruset velger noen å avlyse hele skoleåret, mens andre planlegger utenlandstur allerede i november.

– Vår skole står og faller på utveksling. En praksisdel i Norge hadde vært veldig langt unna det vi lovet studentene. Da kunne vi ikke forsvart å gjennomføre skoleåret.

Det sier Agnar Aasland, som er rektor ved Hald Internasjonale Senter. I slutten av juni besluttet skolen å avlyse hele skoleåret. Vanligvis tar de imot 70 elever i året.

Flere skoler befinner seg i en liknende situasjon som Hald Internasjonale Senter. En gjennomgang Vårt Land har gjort, viser at det er stor variasjon i hvordan bibelskolene med lange utenlandsopphold velger å gjennomføre skoleåret. Noen avlyser hele skoleåret, mens andre planlegger å reise som normalt.

Har ikke utsatt reisedato

Gå Ut Senteret i Trondheim, som er drevet av Normisjon, sender vanligvis elever på lange utenlandsopphold. Det planlegger de også å gjøre i november i år, forteller rektor Ørjan Tinnen.

– Planen er å dra til utlandet. Vi har ikke utsatt reisedato ennå. Det ser på ingen måte så mørkt ut som man kan få inntrykk av, men det er avhengig av at grensene åpner og at myndighetene gir positive reiseråd, sier Tinnen.

Rektoren forteller at de likevel er fleksible på reisedato og utreiseland.

– Det er fortsatt flere ting som må på plass før vi kan bestille flybilletter, sier han.

Planlegger utreise

På Bibelskolen i Grimstad håper de også å gjennomføre utenlandspraksisen som normalt. Rektor Kjetil Vestel Haga forteller at de i tillegg forbereder alternative måter å gjennomføre skoleåret på, som gjelder et tjuetall elever på utenlandslinja.

– Planen er å kjøre som planlagt. Hvis vi ikke får til det, forsøker vi å skyve på utreisedato. Tredje alternativ er å overføre elevene til andre linjer, sier Haga.

Også Bibelskolen Fjellhaugs utenlandslinje planlegger å sende 20 elever til Asia og Afrika i november.

– Vi tror og håper at det skal gå bra, sier rektor Jørn Martinsen.

Ungdom i Oppdrag avlyser

Derimot har Ungdom i Oppdrag valgt å avlyse skoleåret ved fire av åtte bibelskoler denne høsten. De skolene som opprettholdes prøver å legge misjonsturene til Europa. Leder for Ungdom i Oppdrag Andreas Nordli sier at avlysningene får store konsekvenser for økonomien.

– Det er dramatisk for oss. Inntektene til basene våre kommer primært fra studenter, forklarer Nordli.

Vanligvis har Ungdom i oppdrag 110 elever i høstsemesteret. Nordli forteller at de nå er nede i 60–70 elever på skolene som vanligvis har en høy andel internasjonale studenter.

På Hald Internasjonale Senter forteller rektor Agnar Aasland at de trygge på avgjørelsen om å avlyse skoleåret.

– Det er dramatisk, men ikke katastrofe. Vi har sunn økonomi, så dette skal gå bra.

Holder døra på gløtt for 2021

I første omgang blir lærerne permitterte en måned, før de ansatte kommer tilbake til jobb senere i høst.

– Det høres kanskje rart ut, men vi har ganske mye å jobbe med selv om det ikke er noen studenter her, sier Aasland.

Skolen har fortsatt døra på gløtt for at internasjonale studenter kan komme til skolen våren 2021.

– Men staben og styret er samlet om avgjørelsen. Det har vært en lang prosess der alle er enige om det meste, sier Aasland.

Har du fått med deg disse?

25-åring blir ny Fjellhaug-rektor

Kjetil Vestel Haga er Normisjons nye generalsekretær

Mener Sjømannskirkegeneral styrker egen posisjon

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Håkon Vatnar Olsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion