Etter at det i mars ble kjent at Anne Birgitta Langmoen Kvelland ønsket å slutte i stillingen som generalsekretær i Normisjon, har de vært på jakt etter hennes arvtager. 

Kjetil Vestel Haga var blant dem det ble spekulert i om skulle ta over jobben, og nå er det altså kjent at han blir Normisjons nye generalsekretær.

– Jeg gleder meg til å ta fatt på dette, sier han til Vårt Land lørdag ettermiddag.

Samtidig som han opplever det som et privilegium å bli valgt til å ta over generalsekretærstillingen, synes han også det er litt vemodig å skulle forlate sin nåværende arbeidsplass. Vestel Haga er nå rektor ved den Normisjon-eide Bibelskolen i Grimstad, der han har jobbet siden 2011. 

– Det er en sorg knyttet til det å slutte der jeg jobber nå. Det er en fantastisk arbeidsplass hvor vi har fått til mye sammen. 

– Men det er ikke et brudd. Jeg ser på Bibelskolen i Grimstad som en viktig del av Normisjons arbeid. Sånn sett vil det være en kontinuitet, mener han.

– Hvilke utfordringer ser du for deg når du tar over Normisjon?

– Jeg har mange tanker om Normisjon, men dette er ikke tiden for programerklæringer. Det jeg er opptatt av, er forankringen i bevegelsen. Det er viktig å lytte til de frivillige og ansatte medarbeidere der ute og hjemme, og det gleder jeg meg til, sier Vestel Haga.

Hallgeir Solberg, Landsstyreleder i Normisjon, trekker frem at Kjetil Vestel Haga kjenner organisasjonen godt.

– Han har en bakgrunn som passer godt for stillingen, sier Solberg i en pressemelding. Landsstyrelederen er glad for at Normisjon har fått en «så god og rask løsning på generalsekretærspørsmålet».

Sykdom

Anne Birgitta Langmoen Kvelland skulle egentlig ha stillingen frem til 1. april 2022, men valgte altså avbryte åremålet før den tid. Hun skulle opprinnelige sitte frem til årsskiftet 2021-2022, men det ble tidligere i sommer kjent at hun går av enda tidligere – 1. september i år. 

– Vi har satt i gang mange prosesser i Normisjon de siste årene og sammen fått til mye. Sist uke kunne vi rapportere et godt årsresultat for 2019. Etter en akutt sykdomsperiode i mai kjente jeg at jeg nå har strukket meg så langt det har vært forsvarlig, uttalte Kvelland i en pressemelding tidligere i år.

Vestel Haga går etter planen inn i stillingen 1. oktober.

Anne Birgitta Langmoen Kvelland har vært generalsekretær i Normisjon siden 1. april 2014.
Foto: Erlend Berge
Anne Birgitta Langmoen Kvelland har vært generalsekretær i Normisjon siden 1. april 2014. Her fra generalforsamling i 2018. Foto: Erlend Berge.

Flere år med underskudd

De siste årene har Normisjon hatt reale underskudd. I 2018 endte de med et underskudd på 18 millioner kroner, mens underskuddet i 2017 var på 23 milloner. I fjor klarte de derimot å snu trenden. For 2019 kunne Normisjon vise til et overskudd på 48,5 millioner.

I tillegg til Langmoen Kvelland sa opp sin stilling i mars, ble det i januar kjent at Trude Andersen, økonomisjef på Normisjons hovedkontor, også slutter.