Religion

Arnøyværing om bedehusstriden: – Føles som om noe blir tatt fra en

Det ble et følelsesladd møte da nærmere 70 innbyggere møtte opp til informasjonsmøte om bedehuskonflikten på Sørarnøy i Nordland.

– Hele situasjonen er bare trist. Det føles som om noe blir tatt fra en, sier John Kristian Karlsen, innbygger på Sørarnøy i Gildeskål kommune.

Han var blant de nærmere 70 personene som torsdag ettermiddag deltok på informasjonsmøte om det lille øysamfunnets store snakkis: Den norske kirke (Dnk) får ikke lenger leie Normisjons bedehus på øya.

Bakgrunnen for utleiestansen er at Dnk har beveget seg bort fra Bibelen som Guds ord, mener Normisjons-menigheten Sørarnøy Indremisjon, som eier bedehuset:

«Vi ser en kirke som har forlatt det lutherske hovedprinsipp: 'Skriften alene', og som av den grunn er kommet i strid med Bibelens lære for eksempel i forhold til samliv, abort og livets utgang», heter det i et brev som Sørarnøy Indremisjon sendte ut til de mellom 250 og 300 innbyggerne på Arnøyan i begynnelsen av januar.

I brevet informerte de om at kirken ikke får leie huset lengre fra 31. desember 2019 – etter 80 år som leietakere, skrev Vårt Land. Det var Avisa Nordland som først omtalte skrivet.

John Kristian Karlsen er blant arnøyværingene som har engasjert seg i bedehusstriden på Sørarnøy i Nordland. – Hele situasjonen er bare trist, sier han.
John Kristian Karlsen er blant arnøyværingene som har engasjert seg i bedehusstriden på Sørarnøy i Nordland. – Hele situasjonen er bare trist, sier han. Foto: Edmund Ulsnæs/Ny Næring AS

Stort engasjement

Saken har vekket reaksjoner både lokalt og nasjonalt, og torsdag valgte derfor Sørarnøy Indremisjon og menighetsrådet i Gildeskål å kalle arnøyværingene til informasjonsmøte på bedehuset.

– Det kom nesten 70 stykker. Vi hadde håpet på mellom 30 og 40. Oppmøtet viser at bedehuset betyr veldig mye for bygda i øysamfunnet, sier Thrond Gjelseth, leder i Gildeskål menighetsråd.

Under møtet informerte han innbyggerne om hvilke utfordringer utleiestansen får for Dnk. Kirken har pleid å ha mellom tre og fire gudstjenester i året på bedehuset. I tillegg har de stått for både begravelser og bryllup i huset.

– Vi blir nødt til å finne et annet lokale for å kunne ivareta våre forpliktelser som folkekirke for innbyggerne på øya. Vi synes situasjonen er kjempetrist, men vi kan ikke få gjort noe med avgjørelsen til indremisjonen, og må tenke andre løsninger, sier han.

Nærmeste kirke ligger på fastlandet, som er en 45-minutters fergetur unna.

Krasse ord

Gjelseth synes det var en god dialog under møtet, men fra de frammøtte kom det også opp frustrasjon, irritasjon «og til dels ganske krasse ord» mot de som har valgt å si opp avtalen, forteller han.

– Bygget har vært brukt til alle slags handlinger i alle år, og man føler vel derfor at det har vært alles kirkebygg, sier han.

Arnøyværing John Kristian Karlsen er blant dem som kjenner på dette. Han forteller at han ikke har noen gudstro og heller ikke er en aktiv bruker av bedehuset. Likevel er han blant dem som har engasjert seg i utleiestansen.

– Burde ikke de som er aktive brukere av bedehuset få ta en avgjørelse på bakgrunn av egen samvittighet?

– Det er jo de som eier det, og det er flotte folk som står bak bedehuset og som i årevis har holdt det ved like. Mange føler likevel en tilhørighet og et eierskap til det. Bedehuset ble bygget på dugnad og ved hjelp av innsamlede midler. Selv om det er Normisjon som formelt sett eier huset, føler man at det er øya sitt bedehus, sier han.

Homofil sokneprest

Vårt Land har tatt kontakt med Karlsen på bakgrunn av et innlegg han har skrevet om konflikten på Facebook. Der spekulerer han også i hvorvidt Gildeskåls nye sokneprest har vært en medvirkende årsak til at bedehuset setter ned foten for kirken. Den kommende soknepresten, Nils J. Riedl er homofil og har i årevis kjempet for homofiles rettigheter i kirken.

Leder i Sørarnøy Indremisjon, Harald Birkeli, har på sin side avvist at dette er årsaken, og har påpekt at avslutningen av leieforholdet har vært til diskusjon hos dem i to-tre år. Da Dnk i fjor ønsket enn ny og annerledes leieavtale enn de har hatt, fant de det naturlig å sette foten ned.

Birkeli framholder at det kun er det forpliktende leieforholdet med Dnk som nå er brutt. Ved begravelser vil det bli muligheter for prester i Dnk å forrette, men da må forespørselen komme fra de pårørende, har han uttalt.

Oppfordrer til å vise respekt

Fra Normisjon sentralt får bedehuset støtte for sin avgjørelse.

– Det innebærer at vi forstår og anerkjenner det som er foreningens anliggende: Å holde fast ved kirkens lære, slik Normisjon i sine grunnregler er forpliktet på, skriver generalsekretær Anne Birgitta Langmoen Kvelland og landsstyreleder Hallgeir Solberg i et debattinnlegg i Vårt Land fredag.

Ifølge dem har Normisjon fra sentralt hold formidlet veiledning om hvordan menighetene bør forholde seg «når situasjonen er krevende».

– Vi oppfordrer til å vise respekt og til å samtale med dem som står for andre teologiske standpunkt, men vi gir også støtte til å følge sin overbevisning og samvittighet når en opplever at grunnlaget for fortsatt tjenestefellesskap ikke lenger er til stede. Hvilke konklusjoner en da trekker, er forskjellig, og vi respekterer at det gjøres ulike veivalg i krevende situasjoner, heter det i innlegget.

Tirsdag skal bedehusstriden på Sørarnøy til behandling i Gildeskål menighetsråd.

LES MER:

Berit Aalborg: Noen ganger bidrar boikott til endring. Men sjelden når det gjelder troen på Gud

Kirken kastes ut av bedehuset: – De har beveget seg bort fra Bibelen som Guds ord

Tidligere Normisjons-topp: Beundringsverdig av bedehusfolket på Sørarnøy

---

Sørarnøy bedehus

  • Bedehuset ble bygget i 1936 på lokal dugnad, med arnøyværingene Haldor Mevik og Jakob Jensen i spissen.
  • Det juridiske eierskapet ble overført Sørarnøy Indremisjon i 1937. Den norske kirke har vært bruker av huset siden starten, ifølge kirkevergen.
  • I 2001 fusjonerte Det norske lutherske Indremisjonsselskapet med Den norske Santalmisjon og ble til Normisjon.
  • Sørarnøy Indremisjon består i dag av mellom 10 og 15 medlemmer.

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion