Religion

Sannhetens Ord-saken: Asker kommune starter undersøkelser

SANNHETENS ORD: – Vi reagerer naturligvis med stor uro når vi hører slike historier, sier oppvekstsjefen i Asker til TV2.

Oppvekstsjefen i Asker kommune har satt i gang undersøkelser for å se om det finnes barnevernssaker koblet til menigheten Sannhetens Ord fra 2021 og bakover i tid.

Det melder TV2.

Oppvekstsjef Kai Lund sier at de gjør dette for å finne ut om det er ting kommunen burde gjort på en annen måte, og for å se om det finnes læringspunkter.

– Vi har sett dokumentarserien Under Guds øye og skjønner at dette skaper reaksjoner. Det gjør også sterkt inntrykk på oss. Det er særlig urovekkende hva barn og unge har fortalt, sier Lund til TV 2.

Flere tidligere medlemmer har i høst fortalt om sine opplevelser fra menigheten. Flere har fortalt om grenseoverskridende kontroll fra lederskapet, usunn åndelighet og stort giverpress. Nylig fortalte 23 år gamle Nataniel Marstrander til TV2 at han ikke fikk gå på kino, i barnebursdager eller delta på fritidsaktiviteter med barn utenfor menigheten, og at han fikk fortalt skremmende historier om demoner og helvete.

– Vi reagerer naturligvis med stor uro når vi hører slike historier. Vi er opptatt av barns beste, og jobber hele tiden for at alle barn i Asker skal ha en trygg og god oppvekst, sier oppvekstdirektør i Asker Kai Lund til TV2.

Oppvekstdirektøren forteller at han nå har tatt initiativ til et møte med Statsforvalteren, for å drøfte hvilke virkemidler som i dag kan benyttes ved generelle bekymringer og i forebyggende arbeid. Videre forteller han at han blant annet har snakket med ansatte i skolehelsetjenesten, helsestasjon og barnevern i tidligere Røyken og nåværende Asker kommune. Det skal til nå ikke ha blitt funnet saker fra nyere tid hvor bekymringsmeldinger er knyttet til et barn som er med i menigheten.

Bekymringer i 2003: Barn skal ha blitt advart mot blånisser

I etterkant av bombeangrepet mot Sannhetens Ord i 2003, var det en del oppmerksomhet rundt oppvekstforholdene i menigheten. Den gang skrev Drammens Tidende at både barnevernstjenesten i Røyken kommune, Barne- og familiedepartementet og Fylkesmannen var bekymret, men at ingen av dem hadde funnet konkrete forhold som gav dem myndighet til å gripe inn.

– Vi har en rekke eksempler på hvordan menigheten setter begrensninger for for barns liv, skrev barnevernslederen Astri Tønnesen i Røyken kommune til fylkesmannen, i et brev som ble gjengitt i Drammens Tidende i november 2003.

Blant annet trakk hun fram at Blånissene, Pokemon og Smurfene var eksempler på figurer som barna i menigheten ikke fikk forholde seg til.

– Disse figurene er, ifølge menigheten, besatt av demoner (...) Dersom barna leker med noe av dette, blir de truet med at Jesus vil flytte ut av hjertet deres, og da kommer de ikke til himmelen, skrev barnevernslederen, som også hadde fått opplysninger om at ledelsen la føringer for at barna i menigheten helst bare skulle omgå kun hverandre:

– Andre barn kan være demon-besatte. Dette gjelder spesielt dersom foreldrene til disse barna bare er samboere, skrev barnevernslederen i brevet til Fylkesmannen.

I sitt svar til Drammens Tidende i 2003 skrev ledelsen i Sannhetens Ord at de ikke hadde noen oversikt over hva foreldre gjorde i sine egne hjem, men at de tok «sterk avstand fra disse ekstreme historiene, og vi tror heller ikke at noe slikt har forekommet».

Pastor: – Bildet er nok mer nyansert

Vårt Land har i lengre tid forsøkt å få ledelsen i Sannhetens Ord i tale, uten å få svar. Men menighetens omstridte bønne- og omsorgsleder har uttalt seg i Norge Idag. I forbindelse med TV2s omtale av Asker kommunes beslutning om å starte undersøkelser, har pastor Bent Gabrielsen har sendt TV2 en uttalelse. Han skriver at han ikke er kjent med at det har vært «fokus på demoner, helvete eller andre skremmende saker» i menighetens barne- og ungdomsarbeid.

– Vi må selvfølgelig lytte til og ta innover oss tilbakemeldinger som kommer for å ta lærdom av dette, men bildet er nok mye mer nyansert enn det blir fremstilt. Det er alltid svært leit og beklagelig når barn og unge av ulike årsaker ikke opplever en god, trygg og lykkelig oppvekst. Vi har gjentatte ganger beklaget vonde opplevelser enkelte har hatt i tilknytning til menigheten. Vi er oppriktig lei oss for dette, skriver Gabrielsen til TV2.

I forbindelse med TV2-serien Under Guds øye har Vårt Land tidligere intervjuet Jon Hilmar Edvardsen og Veronika Yael Hægeland, som begge er tidligere medlemmer, samt TV2s programskaper Tonje Steinsland og pastor Sten Sørensen, som har fulgt opp flere tidligere medlemmer etter at de brøt med menigheten. Vårt Land har også omtalt hvordan utbrytere kan få tilbake millioner fra Sannhetens Ord, og intervjuet Terje Aadne og Bjørn Olav Hansen om evaluerings- og veiledningsprosessen de ledet i menigheten i 2021.

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal er journalist religionsavdelingen, og har jobbet i avisen siden 2014. For tiden skriver han mest langstoff, men har også et spesifikt ansvar for dekningen av Metodistkirken. Han har tidligere skrevet en rekke reportasjer fra USA.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Mer fra: Religion