Monsignore Fredrik Hansen (45) er av pave Frans utnevnt til koadjutorbiskop, melder katolsk.no fredag.
– Dette blir en ny rolle, så her er det mye å lære, sier monsignore Fredrik Hansen (45) til Vårt Land.
Stillingen innebærer å være hjelpebiskop i Oslo katolske bispedømme. Når biskop Bernt Eidsvig trer ut av tjenesten, vil Hansen bli ny biskop.
Eidsvig har den siste tiden slitt med helseutfordringer, og sa nylig til Vårt Land at han har rapportert til Vatikanet at han ikke kan fortsette som nå.
Svarte ja umiddelbart
Forespørselen kom overraskende på Hansen, som er høyskolelektor og dekan ved det katolske universitetet St. Mary’s i Baltimore i USA. Han holdt en forelesning da forespørselen kom fra Vatikanet.
– Jeg forventet ikke å få et slikt spørsmål på telefonen, sier Hansen på telefon fra USAs østkyst.
Det var likevel ingen tvil om hva svaret ville bli.
– Svarte du ja på stedet?
– Ja, tilnærmet, sier Hansen, som viser til det latinske ordtaket «Roma locuta; causa finita est» – Roma har talt, saken er avgjort.
Jeg håper og tror at min innsats vil kjennetegnes ved å tydelig forkynne den katolske lære og trosskatt, og gjøre denne kjent.
— Monsignore Fredrik Hansen
Har fulgt med på norsk kirkeliv
Med unntak av to års prestetjeneste i Norge, har Hansen siden årtusenskiftet stort sett bodd i utlandet. Etter å ha tjent ni år i Vatikanets diplomatiske korps valgte han presteutdannelse og senere undervisning og akademisk arbeid. Han har også en doktorgrad i kirkerett.
De siste to årene har han undervist for katolske prestestudenter i Baltimore.
– Planen var at det skulle fortsette. Men paven styrer og fatter denne type beslutninger, og det må vi forholde oss til.
– Kommer du til å savne utdanningsfeltet?
– Dette har vært gode år, så et visst savn vil det være. Samtidig vet vi at Den katolske kirke i Norge går gjennom en spennende tid med mye vekst og mye som rører på seg. Det samme gjelder generelt i Kristen-Norge, selv om det er et felt jeg i større grad må sette meg inn i.
Han har holdt seg oppdatert på norsk kristenliv fra andre siden av Atlanterhavet.
– Jeg følger med på Vårt Land og Dagen daglig, men ikke i den type detaljstudium som nå må til, sier han.
Kalls-arbeid
– Hva vil kjennetegne deg som biskop?
– Jeg håper og tror at min innsats vil kjennetegnes ved å tydelig forkynne den katolske lære og trosskatt, og gjøre denne kjent, sier Hansen.
Han håper også å bruke erfaringene han har med seg etter å ha jobbet med presteutdannelselse.
– Jeg håper å kunne legge arbeid inn i kallsarbeidet, kallet til den prestelige tjenesten og omsorg for prestene. Jeg tror også at det blir stadig viktigere for Den katolske kirke å drive aktivt karitativt arbeid: arbeid for de svake og de som trenger hjelp i samfunnet.
Ifølge katolsk.no vil bispeordinasjonen finne sted innen fire måneder.
Har vært sykemeldt
– Jeg er svært glad for denne utnevnelsen. Det er et godt og klokt valg, sier biskop Eidsvig til katolsk.no.
Eidsvigs plan er etter hvert å flytte tilbake til sin orden i Klosterneuburg i Østerrike.
Nylig fortalte Eidsvig i et intervju med Vårt Land at han har vært sykemeldt i flere perioder. Etter en kneoperasjon i juli, har flere påfølgende infeksjoner i høyrebeinet satt ham ut av spill. Han ble innlagt på sykehus i juli og var der i seks uker.
– Jeg kan ikke fortsette sånn som nå. Jeg har rapportert til Vatikanet om det. Men jeg kan ikke si noe mer. Når det en gang kommer en etterfølger her, så er det en pave som velger ham, uttalte Eidsvig.
– En stor glede
Pål Johannes Nes er sjefredaktør for katolske mediekanalen EWTN i Norge. Han forteller at det har vært mye spenning knyttet til hvem som skal ta over etter Eidsvig.
– Det er en stor glede at monsignore Fredrik Hansen blir biskopens etterfølger, sier Nes til Vårt Land.
Han påpeker at det er «ganske ungt» å bli utnevnt til biskop i en alder av 45 år.
– Med ham får vi to unge biskoper i Den katolske kirke, monsignore Hansen og biskop Erik Varden. Det blir spennende å se hvordan de to skal forme kirken framover. Fram mot tusenårsjubileet i 2030 er det også kjempeviktig.
Nes er for øyeblikket på en konferanse i Roma som blant annet handler om evangelisering.
– Da utnevnelsen ble annonsert klokken 12 i dag, ble det mottatt med stor applaus. Monsignore Fredrik Hansen har et veldig godt navn også utenfor Norge. Han har gjort seg sterkt bemerket som lærer i USA, og har veldig gode skussmål. Han har også skrevet bøker om skriftemålet, noe som er for oss viktig i denne tiden vi er i nå.
Han forteller at Den katolske kirke neste år skal markere jubileumsåret for håp.
– For oss var utnevnelsen en fin start på jubelåret, som er hvert 25. år, sier han.
Nok en biskop utenfra
– Hvor opplever du at Hansen står teologisk?
– Jeg opplever at han står godt plantet i den tradisjonelle katolske lære. Han er hverken konservativ eller liberal, men står for det vi tror på. Han er en dyktig teolog.
– Hvorfor tror du nettopp han ble utnevnt?
– Det er jo bare å se på CV-en hans, sier han.
Nes synes det er interessant at pave Frans på ny har valgt en biskop utenfra, men som likevel er norsk.
– Biskop Erik Varden ble hentet fra et kloster i England. Monsignore Fredrik Hansen ble hentet fra en viktig jobb i USA. Det er kanskje litt godt at vi får nye tanker og impulser inn. Det ser vi har vært veldig vellykket med biskop Erik.