Religion

KFUK-KFUMs styreleder reagerer på opprop fra prester: – Lander ikke godt hos meg

KFUK-KFUM: Styreleder reagerer på opprop fra prester som frykter at KFUK-KFUM skal miste sin sjel. – I de maktperspektiv-vurderingene som vi har gjort, så lander det ikke så godt hos meg, sa Gyrid Mangersnes i Dagsnytt 18 tirsdag.

– Landsmøtet har ønsket en bred, åpen, involverende og samskapende prosess. Da reagerer jeg på at når vi har åpnet en høring, så opplever jeg at prestene går i en lukket Messenger-gruppe, og kommer ut igjen med et opprop som har en ganske dramatisk overskrift, et dramatisk språk, og man bruker bibelvers. I de maktperspektiv-vurderingene som vi har gjort, så lander det ikke så godt hos meg.

Det sa styreleder Gyrid Anne Mangersnes i KFUK-KFUM i Dagsnytt 18 på NRK tirsdag.

Hun var invitert til sendingen for å debattere et opprop fra 45 prester og proster i Den norske kirke, som ble publisert i Vårt Land i forrige uke. Der advarer prestene mot det de anser som en uønsket utvikling i KFUK-KFUM Norge, hvor de frykter at barne- og ungdomsorganisasjonen står i fare for å bevege seg bort fra sitt kristne grunnlag.

Bakteppet for bekymringen er KFUK-KFUM Norge har sendt forslag til ny langtidsstrategi på høring. Prestene mener de to foreslåtte strategiene mangler ambisjoner for hvordan organisasjonen skal spille en rolle som kristent barne- og ungdomsarbeid i kirken og på andre arenaer.

«Å miste sin sjel»

Til Vårt Land utdyper Mangersnes hva hun reagerer på med oppropet og bruken av bibelvers.

I teksten skriver prestene at de ikke ser hvordan den nye langtidsstrategien skal «hjelpe mennesker å leve og vokse i tro på Jesus Kristus». Så viser de til Jesu ord i Matteusevangeliet:

«Hva vil det gagne et menneske om det vinner hele verden, men taper sin sjel?»

– Jeg er ikke kritisk til å bruke bibelvers i seg selv. Men akkurat dette bibelverset i denne sammenheng impliserer at alt vi driver med som ikke er innenfor kirkens landskap ikke har utgangspunkt i vårt kristne verdigrunnlag, at vi i det diakonale arbeidet kun vil «vinne verden» og at dette har mindre verdi.

Tvert imot, sier styrelederen, bygger hele virksomheten på et kristent verdigrunnlag.

– Det gjør noe med de som står i bresjen for vårt lokale arbeid, når prester, proster og bispekandidater uttaler seg med virkemidler som dette, sier hun.

Styrelederen understreker også at KFUK-KFUM er en demokratisk barne- og ungdomsorganisasjon, og at barn- og unges stemme skal telle like mye som andres.

– Er det ikke naturlig at saker som er ute på høring skaper debatt?

– Jo, og det er jeg glad for. Men jeg undrer meg over formen, og er bekymret for at ytringsklimaet oppleves hardt for de som har deltatt og ønsker å delta i prosessen.

– Oppleves som alvorlig

Stine Kiil Saga, sokneprest i Hønefoss, stilte i Dagsnytt 18 på vegne av prestene som står bak oppropet. Hun svarte på kritikken fra Mangersnes:

– Dette oppleves som veldig alvorlig, og jeg tror det gjenspeiles i oppropet. Vi er glad for at høringen er sendt åpent ut, men tenker også at det er viktig å sette i gang denne samtalen om hva KFUK-KFUM skal være i fremtiden.

Hun påpekte at det er naturlig for teologer å bruke språk som handler om bibeltekster.

– Jeg skjønner at det kan være litt skarpt, men dette handler også om stor vekst på bekostning av noe, og jeg har opplevd at den veksten som har skjedd også har gått på bekostning av det kristne barne- og ungdomsarbeidet, sa Kiil Saga.

Øystein Magelssen og Stine Kiil Saga fotografert i Hønefoss kirke, i forbindelse med sak om opprop

Avviser linjeskifte

I NRK-sendingen etterlyste Saga en større vilje og prioritering til å satse på det kristne ungdomsarbeidet. Hun mener organisasjonen er i ferd med å gjøre et linjeskifte, hvor man beveger seg bort fra den kristne forankringen.

Styreleder Mangersnes avviste at et slikt linjeskifte er i ferd med å finne sted. Hun påpekte at organisasjonen også har et verdidokument som er under utarbeidelse, og mener strategiforslaget må sees i sammenheng med det.

Hun understreker at organisasjonen er glad for den offentlige samtalen.

– Jeg sitter med et inntrykk av stort engasjement fra teologene som ønsker våre teologiske ståsteder og formidlingsmåter, og at det er en anerkjennelse av at det har stor verdi for kirken i sitt arbeid, og det er noe positivt vi vil bygge videre på i videre samtaler.


Herman Frantzen

Herman Frantzen

Herman Frantzen er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Religion