Onsdag kveld ble det knapt flertall for å inkludere homofile i Kristiansand frikirke.
– Det er veldig flott at menigheten er samlet om at vi vil inkludere skeive i alle oppgaver som ikke krever ordinasjon, altså eldste og pastor. Nå har vi en tydelig og uttalt målsetting som vil gjøre det tryggere for skeive å delta i menighetslivet, sier Arild Sæbø til Vårt Land torsdag.
Han var talsperson for 82 forslagsstillere som tok til orde for å la homofile ta del i alle oppgaver som ikke innebærer ordinasjon. I tillegg foreslo de å få inn både en ekstra pastor og nye eldsterådsmedlemmer som oppleves samlende i samlivsspørsmålet.
Det var Fædrelandsvennen som omtalte nyheten onsdag kveld.
I møtet var det flere som tok til orde for å avvise forslagene.
– Noen er lei seg etter vedtakene. Men det var et nokså greit ordskifte i møtet, sier Sæbø.
Samtlige forslag fikk flertall på rundt 60 prosent, melder Fædrelandsvennen. Rundt 150 stemmeberettigede skal ha møtt på menighetsmøtet, som kun var åpent for menighetens medlemmer.
Pastor Stein Arve Graarud ønsket ikke å kommentere saken overfor Fædrelandsvennen onsdag kveld. Verken pastor eller eldsterådsleder har så langt ikke besvart Vårt Lands henvendelser torsdag.
Avviste konservativt samlivsdokument
Menighetsmøtet kommer tre måneder etter at Frikirkens synodemøte, Frikirkens øverste organ, stadfestet synet på at ekteskapet er forbeholdt mann og kvinne, og at synet på samliv skal anses som et bekjennelsesspørsmål. Det innebærer at ordinerte medarbeidere er forpliktet på samlivssynet.
I et menighetsmøte i januar i år avviste Kristiansand frikirke med to tredjedels flertall både Frikirkens foreslåtte samlivsdokument, og at samlivssyn skal anses som et bekjennelsesspørsmål.
Flertallet i Kristiansand mente Frikirken burde gå tilbake til tegnebordet og utarbeide et nytt samlivsdokument til neste synodemøte i 2027. De fikk derimot ikke gjennomslag på synodemøtet, hvor samlivsdokumentet ble vedtatt med to tredjedels flertall.
30 meldte seg ut etter synodemøtet
I Kristiansand frikirke har flere reagert på synodemøtets konservative vedtak. Én av kritikerne er artisten Maria Arredondo, som jobbet som barne- og ungdomsarbeider i menigheten. Hun sa opp stillingen sin i protest mot vedtakene som ble gjort under synodemøtet i juni.
Siden sommerens synodestyre har rundt 30 personer meldt seg ut av Kristiansand frikirke, opplyser pastor Stein Arve Graarud.
I tillegg var det rundt 10 personer, i hovedsak på konservativ side, som meldte seg ut etter menighetsmøtet i januar.
Menigheten har også mottatt noen innmeldinger i samme periode, opplyser Graarud.
Dette innebærer forslagene
I forslaget som menigheten tok stilling til onsdag, viser forslagsstillerne til en oppklaring fra synodestyret i desember i fjor, hvor det slås fast at «menigheter fortsatt kan gjøre lokale tilpasninger i hvordan man inkluderer mennesker som lever og tenker annerledes enn Frikirkens offisielle lære, innenfor rammene vår forfatning og vårt reglement gir».
Dermed foreslår de at eldsterådet skal offentlig tilkjennegi at menigheten skal være mangfoldig og inkluderende, og at alle skal kunne ta del i alle oppgaver i menigheten som ikke innebærer ordinasjon, uavhengig av legning. I praksis innebærer det alle roller unntatt eldsterådsmedlem og pastor.
De foreslår også både å ansette en pastor til som skal oppleves samlende i samlivsspørsmålet, og at eldsterådet skal utvides med to-tre nye eldste for å representere menighetens holdninger til samlivsetikken.
I menighetsmøtet i januar stilte eldsterådet seg samlet bak samlivsdokumentet, men var delt i saken om bekjennelsesspørsmål. Menigheten trosser dermed delvis sitt eget eldsteråd.
Etter ønske fra eldsterådet valgte forslagstillerne å endre ordlyden i forslagene. I de vedtatte forslagene heter det nå at «menighetene ber eldsterådet» om å gjennomføre de tre tiltakene.
– Hva innebærer endringene i ordlyden?
– Det er en mildere form enn det vi egentlig hadde lagt opp til. Jeg er glad at vi fikk en form som gjør at eldsterådet får mer handlingsrom og verktøy for å jobbe videre, sier Sæbø.
– Er du trygg på at eldsterådet vil følge opp vedtakene?
– Ja, jeg har tillit til eldsterådet.
---
Dette vedtok Kristiansand frikirke
Arild Sæbø foreslo følgende vedtak på vegne av 82 forslagsstillere:
- Menigheten ber eldsterådet arbeide med å få ansatt en pastor til. Kandidaten må oppleves som samlende – også i samlivsspørsmålet.
- Menigheten vil at eldsterådet samlet representerer menighetens holdninger til samlivsetikken, og derfor ber vi eldsterådet om å arbeide for at eldsterådet utvides med 2-3 nye eldste.
- Menigheten ber eldsterådet tilkjennegir at vår menighet vil være mangfoldig og inkluderende, og at alle mennesker, uavhengig av legning, skal bli inkludert og vil kunne ta del i alle oppgaver i menigheten som ikke innebærer ordinasjon.
---
I menighetsmøte onsdag ble det gjort noen endringer i ordlyden på forslagene. Saken ble oppdatert 5. september kl. 09:55 med endelig ordlyd.
Saken oppdateres.