– Det siste året har det skjedd en enorm omveltning i misjonærbarnsaken. Det undrer meg at det ikke er tema på et eneste seminar på UL, sier Gunnar Hansen.
Han har lenge kjempet for at Norsk Luthersk Misjonssamband (Misjonssambandet/NLM) skal ta større ansvar for misjonærbarn, spesielt de som ble adskilt fra foreldrene sine for å gå på internatskole i utlandet.
Gjennom det siste året har saken fått mye oppmerksomhet. Misjonssambandet har gått ut med flere offentlige beklagelser og godtatt en ny handlingsplan for oppfølging av tidligere misjonærbarn.
Når Misjonssambandet Ung denne uken arrangerer ungdomsfestivalen UL i Stavanger, mener Hansen at saken burde blitt tematisert.
Tror mange har spørsmål
Hansen har selv vokst opp som barn av misjonærer i organisasjonen og deltatt på UL mange ganger.
– Jeg har gode minner derfra. Når jeg ser på dagens program, er jeg først og fremst imponert og synes det ser veldig proft ut.
Samtidig tror han mange av ungdommene som reiser dit har fått med seg all medieoppmerksomheten rundt misjonærbarnsaken og sitter med spørsmål.
– Det ville vært klokt av Misjonssambandet å selv ta opp en slik sak, som handler om problematiske forhold i organisasjonen. I mange år har det vært en kultur det vanskelige ting ikke snakkes om, og det bør endres.
Den omstridte praksisen med at barn ble sendt på internatskole mens foreldrene arbeidet i misjonens tjeneste ble avviklet på 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet.
– Oppgjøret handler om forhold som ligger tilbake i tid, hvorfor tenker du det er relevant for dagens ungdom?
– Mange av ungdommene som kommer hit er barn av foreldre som har vært misjonærbarn. Vi vet at traumer går i arv, så det angår ungdommene indirekte.
Kallet til familieliv har til tider kommet i skyggen av kallet til misjon. I nyere tid har vi blitt mer bevisste på at disse kallene ikke slår hverandre ihjel
— Andreas Furnes, konstituert daglig leder i Misjonssambandet ung
Hansen viser også til uttalelser fra generalsekretær Gunnar Bråthen, som har sagt at misjonærbarnas historie er en del av Misjonssambandets historie.
– Bråthens uttalelser har vært utrolig fine. Men de må følges opp med handling.
– I mai vedtok Misjonssambandet en handlingsplan for misjonærbarn. Ville det vært for tidlig å ta inn dette på UL-programmet allerede i år?
– Nei, Misjonssambandet gikk ut og beklaget i juni i fjor. De har hatt alle muligheter til å ta det inn i år.
---
Ung Landsmøte (UL)
- Den årlige ungdomsfestivalen til Misjonssambandet Ung og ImF-Ung
- Arrangeres fra 23. til 27. juli i Stavanger
- Har omtrent tusen deltakere
- Årets tema: Sted
---
Langt tilbake i tid
Andreas Furnes, konstituert daglig leder i Misjonssambandet ung, forteller at misjon er et viktig tema på UL. Han synes likevel ikke at den konkrete misjonærbarnsaken, og oppgjøret med den omstridte internatordningen, er relevant for målgruppen deres.
– Den ligger så langt tilbake i tid. Derfor har vi tenkt at det ikke er naturlig å ta opp på UL i år.
Derimot vil misjonærbarnsaken bli tematisert på Misjonssambandets generalforsamling (GF) neste sommer, forteller han. Her kan både unge og voksne høre om den.
– Det er mye mer naturlig at saken blir tatt opp der.
Ungdomsfestivalen har likevel en bevissthet om oppgjøret som har vært med organisasjonens misjonsarbeid. Flere har kritisert Misjonssambandet for å ha formidlet at kallet til misjon trumfer alt annet.
– Kallet til familieliv har til tider kommet i skyggen av kallet til misjon. I nyere tid har vi blitt mer bevisste på at disse kallene ikke slår hverandre ihjel. På UL vil vi ha en mer balansert forkynnelse, sier Furnes.
– Kunne det vært bra for ungdommene på UL å høre om misjonærbarnsaken og ordningen med internat, for å forstå noe av den vonde forhistorien?
– Jeg tror Misjonssambandets Generalforsamling er et mer naturlig sted å ta det opp. Der deltar også mange av våre ungdommer.
Vil snakke åpent
Generalsekretær Gunnar Bråthen i Misjonssambandet bekrefter at misjonærbarnsaken vil bli et tema på generalforsamlingen. Det er imidlertid ikke avklart om det blir i form av et seminar eller noe annet.
– Jeg tror de fleste ser nødvendigheten av å snakke åpent om det som er vanskelig. Vi ønsker ikke å legge lokk på ting, men det handler om å finne den riktige konteksten for å ta det opp.
– Hva tenker du om forslaget om å ta det opp på UL?
– Jeg tror det er krevende i den settingen. Et stort flertall av deltakerne vet ikke hva den handler om. Hvis det skal tas opp, tenker jeg at GF er det rette forumet.