Bare 29 prosent av teologistudentene fullfører bachelorgraden innen normert tid. Det er lavere enn noen andre fagfelt som er med i undersøkelsen.
Det viser en fersk tilstandsrapport fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse, basert på kullet som startet i 2020 og gikk ut i 2023.
Det var Khrono som omtalte saken først.
– Ikke tall vi er fornøyde med
De kristne høyskolene MF vitenskapelig høyskole, Fjellhaug Internasjonale Høgskole og Høyskolen for ledelse og teologi er alle blant de fem skolene i landet der færrest fullfører på normert tid.
– Dette er ikke tall vi er fornøyd med, og noe vi tar på stort alvor, sier Vidar Haanes, rektor ved MF vitenskapelig høyskole.
Han opplyser at skolen jobber aktivt med å øke gjennomføringsgraden, blant annet ved å starte et skrivesenter for studenter som ønsker hjelp til å utvikle egne skriveferdigheter.
Gjennom egne undersøkelser har de sett at teologistudentene ved skolen i større grad jobber i tillegg til studiene. Han tror det kan være én av årsakene til at færre fullfører bachelorgraden på tre år.
– Vi ser at flere har både lønnet og frivillig arbeid utenom. Vi vet at en god del jobber for eksempel i menigheter og organisasjoner, og kan derfor ta studiet over lengre tid.
Gjelder i større grad internasjonale elever
En stor del av studentene fra 2020-kullet er også internasjonale studenter, og for flere av dem er studiet avgjørende for oppholdstillatelse i Norge.
– En stor del av dem har også jobb utenom, og de vil være tjent med å ikke ta studiet for raskt. Vi ser at det engelske programmet har hatt lav gjennomføringsgrad, og det smitter over i statistikken, sier Haanes.
Etter at regjeringen i fjor innførte full egenbetaling for studenter fra land utenfor EØS, har MF imidlertid lagt ned det engelske studieprogrammet.
Det er likevel også mange som hopper av fra profesjonsprogrammet i teologi.
– Det er ingen veldig tydelig forskjell, men jevnt over ligger gjennomføringsgraden i profesjonsstudiene i teologi og lektor noe høyere enn de såkalte disiplinprogrammene.
Mener tallene ikke er treffende for Fjellhaug
Rektor Frank-Ole Thoresen ved Fjellhaug Internasjonale Høgskole mener statistikken ikke er helt treffende for Fjellhaug internasjonale høyskole, siden skolen har en del studenter i Danmark hvor normen er et fireårig bachelorprogram.
– Mange skal videre på et løp hvor de trenger en fireårig bachelorgrad, og vil derfor ikke fullføre på normert tid i norsk statistikk. Om vi bare ser på de norskspråklige studiene ligger vi omtrent på det nasjonale snittet, sier Thoresen.
De ser også at mange faller av blant internasjonale studenter i Norge, påpeker han.
– Det handler om at mange må jobbe mye for å få livet til å henge sammen, og at mange trenger tid til å tilpasse seg en vestlig akademisk tradisjon.
Kraftig fall for HLT
Ved Høyskolen for ledelse og teologi er gjennomføringsgraden på 34,9 prosent. Det er en skarp nedgang fra 2018-kullet, hvor gjennomføringsgraden var på 55 prosent.
Rektor Arne Mella tror nedgangen handler om at årets tall gjelder «pandemikullet», som startet i 2020.
– Dette er et uvanlig resultat for oss, sier Mella.
HLT har også hatt en rekke plagieringssaker i det samme kullet, og har utvist seks studenter fra den internasjonale linjen. Det alene står for en stor del av nedgangen, påpeker Mella.
I skolens årsrapport lover skolens ledelse å fortsette arbeidet med å styrke gjennomføring på normert tid.
Mella ønsker ikke å spekulere i hvorfor teologistudiene generelt har lavere gjennomføringsgrad.
– Men jeg tror ikke man ut fra denne statistikken kan konstatere at teologistudenter generelt fullfører i lavere grad, sier han.
Samlet nedgang nasjonalt
I tillegg til teologi, har også historiske og filosofiske fag lav gjennomføringsgrad. I rapporten påpekes det at humaniora-fagene trolig har en gruppe studenter som ikke nødvendigvis har til hensikt å fullføre en graden, men tiltrekkes av fagenes allmenne karakter, eller som er lærere og ikke har til hensikt å ta flere studiepoeng enn de trenger for å oppnå undervisningskompetanse.
For alle studieprogram samlet, har gjennomføringsgraden gått tilbake fra fra 53,3 prosent for 2018-kullet til 52,1 prosent for 2020-kullet. Det er første gang på ti år at færre studenter nå fullfører bachelorgraden på normert tid.
Siden 2020-kullet var særlig stort, var det likevel litt flere som fullførte en bachelorgrad i dette kullet enn året før.
I rapporten forklares nedgangen med at 2020-kullets utdanningsløp i stor grad ble påvirket av pandemien.
– Særlig mange søkte seg til høyere utdanning disse årene på grunn av manglende alternativer, og det kan tenkes at studenter som ellers ikke ville søkt høyere utdanning, hadde lavere motivasjon, heter det i rapporten.