Religion

Ble kåret til landets best likte person - nå anklages avdød prest for gjentatte overgrep

ANKLAGET: Den avdøde franske presten Abbé Pierre regnes som en nasjonalhelt i Frankrike. Nå anklages han for gjentatte seksuelle overgrep, ifølge hjelpeorganisasjonen han selv har startet.

Abbé Pierre er et velkjent navn i Frankrike. Pierre er kjent for å ha startet Emmaus-bevegelsen, en humanitær organisasjon opprettet like etter andre verdenskrig. Organisasjonen ble til for å tilby fluktsteder og hjelp for hjemløse og uteliggere i Frankrikes gater, og er en internasjonal organisasjon som fortsatt står sentralt i fransk humanitært arbeid.

Nå, 17 år etter hans død, anklages Pierre for seksuelle overgrep mot syv kvinner, hvor en av disse var mindreårig på tidspunktet da overgrepet skal ha funnet sted.

Det var Pierres egen organisasjon, Emmaus-bevegelsen, som offentliggjorde beskjeden onsdag sammen med Abbé Pierre foundation.

– Ingen forventet dette, det kom som en bombe i det franske samfunnet, sier teolog Tom Holta Heide, som selv bor i Frankrike.

Fransk helgen

Pierre har hatt en sentral og unik plass i det franske samfunnet. Gjennom sitt arbeid med Emmaus-bevegelsen ble han en kjent representant for Den katolske kirke.

Han var en sentral figur i den franske motbevegelsen under andre verdenskrig, og gikk inn i fransk politikk etter krigen som folkevalgt i den franske nasjonalforsamlingen.

PORTRAIT OF ABBE PIERRE FAMOUS AND ENGAGED CATHOLIQUE PRIEST WHO FOUNDED EMMAUS COMMUNITY IN THE WHOLE WORLD BORN IN 1912 DIED IN 2007

Tom Holta Heide har god kjennskap til Abbé Pierre. Han omtaler Pierre som en katolsk helgen, og forteller at han ble et symbol for en engasjert form for kristendom.

– Gjennom sitt arbeid symboliserte Pierre både god kristendom, solidaritet og medmenneskelighet, sier Heide.

Tom Holta Heide

At Pierre evnet å etablere seg som en folkets mann er imponerende og unikt i den franske konteksten, mener Heide, i og med at Frankrike lenge har vært et veldig sekulært og religionskritisk samfunn.

Pierre ble kåret til Frankrikes best likte mann i både 1999 og 2001.

Fortsatt den dag i dag står Emmaus-bevegelsen sentralt i Frankrike, forteller teologen. På verdensbasis finnes organisasjonen i over 40 land, og har over 400 undergrupper. I Frankrike alene driver organisasjonen en rekke bruktbutikker, og er arrangør av mye fransk humanitært arbeid.

– Alle franskmenn vet om og kjenner til Emmaus, og organisasjonen har en stor rekkevidde, sier Heide.

---

Abbé Pierre

  • Fullt navn er Henri Marie Joseph Groues
  • Han ble født i 1912, og døde i 2007
  • Startet den humanitære og kristne organisasjonen Emmaus-bevegelsen, og anses som en helt i det franske samfunnet
  • Ble kåret til Frankrikes best likte mann i både 1999 og 2001
  • I dag er Emmaus-bevegelsen representert i mer enn 40 land med 400 ulike fellesskap

---

Stort omfang

Det er derfor ikke rart at offentliggjørelsen av anklagene vekker reaksjoner. Ifølge svenske Dagen skal det være snakk om kontinuerlige overgrep over et tidsrom på 35 år, fra 1970 til 2005.

nettsidene sine skriver Emmaus-bevegelsen at det gjelder seksuelle overgrep mot både ansatte, volontører og frivillige i organisasjonen, i tillegg til unge kvinner i Pierres omgangskrets. En av jentene skal ha vært mindreårig da overgrepet angivelig fant sted.

Emmaus går tydelig ut i den samme uttalelsen og skriver at de støtter og står ved kvinnene. De oppfordrer andre med lignende historie å stå frem.

Økt motstand til den katolske kirke

Heide sier til Vårt Land at det er kjempeviktig at dette tas på alvor og settes på dagsordenen. Han er likevel bekymret for hva de nye avsløringene kan føre med seg for Den katolske kirke.

Han tror avsløringene kan svekke den allerede lave tilliten til kirken i det franske samfunnet.

Heide refererer til pedofilisakene som ble mye omtalt for cirka 10 år siden, og synes det er synd at noe slikt kommer opp igjen på nytt.

– Dette kan skape større motstand til sølibatet katolske ledere lever i, og også generelt mot den katolske kirke, sier Heide.


Anna Kveinå Tonstad

Anna Kveinå Tonstad

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Religion