Lang kø og kamp om plass på stevnet til Brunstad Christian Church. På talerstolen: Kåre Smith

SOMMERSTEVNE: Er det noe spesielt når forstander Kåre Smith taler? Vårt Land møtte medlemmer fra inn- og utland da forstanderen talte på sommerstevnet til Brunstad Christian Church.

– Selv de minste barna i Kamerun vet hvem Kåre Smith er, og de er veldig glad i ham.

– Han har et stort hjerte for alle mennesker.

– Han pleier å si at Brunstad ikke bare er for nordmenn, men for alle mennesker i hele verden!

Vårt Land er på plass på sommerstevnet til Brunstad Christian Church (BCC), også kjent som Smiths venner, hvor nærmere 9.000 mennesker fra 42 ulike land tilbringer 10 dager sammen. Stedet er Oslofjord Convention Center (OCC), som tidligere var eid av trossamfunnet, og som kan huse tusenvis av deltakere i leiligheter og hytter.

Og i begynnelsen av august samles en like stor deltakermasse til nok et stevne. Sitatene om Kåre Smith tilhører ei gruppe BCC-medlemmer, med Claude Kue Kamdem i spissen, som har kommet helt fra Kamerun for å være med på sommerstevnet. Mer fra dem seinere.

BCC sommerstevne f.v. Julienne Etchoua, Lucie Kue Kamden, Claude Kue Kamden, Jean Marie Nkon

Lørdag er det nettopp forstander Kåre J. Smith som holder åpningstalen. Han er barnebarnet til menighetens grunnlegger Johan Oscar Smith, en del av det nåværende forstanderskap med tre andre og regnes som kirkesamfunnets åndelige leder.

En mytisk figur?

Da daværende religionsredaktør i Vårt Land, Alf Gjøsund, intervjuet Smith hjemme hos ham i Litchfield i USA i 2020, opplyste sistnevnte om at det sannsynligvis var hans siste intervju. Når Vårt Land denne gang spør om å få snakke med forstanderen, opplyser pressekontakt Berit Hustad Nilsen om at Smith ikke ønsker det, og heller vil konsentrere seg om den åndelige virksomheten.

Det er heller ikke tillatt for oss å ta egne bilder når forstanderen taler. Begrunnelsen er at det kan være distraherende for både taleren og menneskene i salen.

For en Vårt Land-journalist som kun har fulgt BCC gjennom nyhetsartikler og annen mediedekning, er det ikke helt lett å vite hva jeg skal vente meg. Smith virker som en nærmest mytisk skikkelse, men men nå skal jeg befinne meg i samme møtesal som ham og attpåtil høre ham tale. Er deltakerne like spente som meg?

---

Brunstad Christian Church

  • Et kristent trossamfunn stiftet i Norge i 1898.
  • Har navnet sitt fra menighetens samlingssted Brunstad i Sandefjord kommune.
  • Også kjent som Smiths venner, etter grunnleggeren, Johan Oscar Smith.
  • Har nærmere 9000 medlemmer i Norge. Ifølge trossamfunnet selv har de 35.000 medlemmer i over 50 land.
  • I 2021 ble kirkesamfunnet tatt opp som fullverdig medlem av Norges Kristne Råd.

Kilde: snl.no/Brunstad Christian Church/Vårt Land arkiv

---

Tillit og hjelp

– Hovedattraksjonen vår er det som skjer inne i salen. Det er det vi kommer for. Så er det alt det andre i tillegg, sier Magne Olsen. Han sitter ved ett av bordene i den store foajéen sammen med kona og sønnen, samt vennene Sigrid og Gunnar Myhre.

– Vi opplever at vi får hjelp til vårt daglige liv. Hjelp til å komme ut fra synden, og leve et seirende og gudfryktig liv. Det er det vi blir lært opp til og får hjelp til, fortsetter Olsen.

Tidligere på dagen har han og de andre i den lille forsamlingen vært renholdsvakter – plukket søppel ute på stevneområdet. Nå ser de fram til ei uke med god forkynnelse og godt selskap.

BCC sommerstevne f. v. Mona Synnøve Olsen, Sigrid Myhre, Gunnar Myhre, Axel Olsen og Magne Olsen

– Så er det alltid litt spenning med første møte, vi gleder oss jo litt ekstra til det, supplerer Mona Synnøve Olsen.

– Er det noe spesielt når det er Kåre Smith dere skal høre?

– Ja, vi har jo veldig tillit til ham og det han sier. Og det er jo fordi vi har opplevd at det han sier, har vært oss til hjelp.

– Du får gjerne tillit til dem du får hjelp av, sier Magne Olsen.

– Han har en gave

BCC ble stiftet i Norge, men har siden spredt seg til mange andre land. Det finnes det mange eksempler på i deltakermassen på stevnet. Ekteparet Ingrid og Gyula Róbert Füzi, nevøen deres Arvid Füzi, og Robin Bóza utgjør en del av den ungarske delegasjonen. De har vært på stevnet flere ganger før og er godt kjent med menighetens norske utgangspunkt.

Jeg forventer et budskap som gir meg kraft. For i meg selv har jeg ikke nok kraft til å kjempe mot synden

—  Lucie Kue Kamden

Faktisk har et flertall i gruppa lært seg norsk, for å kunne høre og forstå forkynnelsen direkte. For dem på stevnet som ikke kan norsk, er det imidlertid satt opp simultantolking til over 20 språk.

– Å høre forkynnelsen er oftest høydepunktet, sier Arvid Füzi om forventninger før stevnet. Han mener det ofte er litt mer spisset de gangene Kåre Smith taler.

– Men de fleste taler jo på samme måte, og det er jo Guds ord uansett.

BCC sommerstevne f.v. Ingrid Füzi, Gyula Róbert Füzi, Robin Bóza, Arvid Füzi

– Så det er ikke litt mer stas?

– Nei, sier Füzi.

– Kanskje litt for meg, kommer det fra kanten.

Det er Arvids tante, Ingrid Füzi, som har tatt til ordet. Hun synes Kåre Smith evner å fange oppmerksomheten på en egen måte, sier hun.

– Han har en gave.

Første gang Claude Kue Kamdem var på sommerstevne på Brunstad var i 1982. Siden har han vært her mange ganger. Når Vårt Land treffer ham, sitter han sammen med kona si Lucie, samt Julienne Etchoua og Jean Marie Nkon, som alle sammen kommer fra Kamerun.

I likhet med ekteparet Olsen trekker Kamdem fram hvordan forkynnelsen han hører på Brunstad er til hjelp. Og kona Lucie forteller at når hun er i Kamerun, lengter hun tilbake til Brunstad.

– Jeg forventer et budskap som gir meg kraft. For i meg selv har jeg ikke nok kraft til å kjempe mot synden, forteller hun.

Tungetale med tydning

Når klokka begynner å tikke nærmere 19 begynner folk å samle seg foran inngangene til den store møtesalen. Det er kamp om de beste plassene, og å få best mulig utsikt til talerstolen. Deltakerne som er over 60 år får imidlertid lov til å komme inn i salen 10 minutter før. Det handler om respekt for dem som har vært i menigheten lenge, forklarer pressekontakt Hustad Nilsen.

BCC sommerstevne

Etter et par fellessanger fra BCC sin sangbok Herrens veier, inntar Smith talerstolen. Han har på seg en karakteristisk skjorte og vest, og åpner med å si:

«Vi kan lese her i Tessalonikerne».

Han blar opp i Paulus’ andre brev til tessalonikerne, hvor det står om Antikrist. Deretter følger en preken om å vokte seg for Antikrists ånd. Om at Jesus var et menneske som oss, men uten synd. Og om å vandre i Ånden ved Guds nåde, for å ikke leve ut sitt menneskelige begjær.

– Det er jo begjæret som ødelegger så kolossalt for menneskene. Men den som fornedrer seg, han døder begjæret ved Ånden, sier Smith, med henvisning til Romerbrevet 8,13.

Åpningsmøte BCC sommerstevne, Kåre J. Smith

Hver gang Smith nevner et nytt bibelsted, vender alle hodene seg nedover for å bla om i boka de har for hånden. De yngre i forsamlingen bruker bibel-appen på telefonene sine og markerer flittig versene det vises til.

Etter Smith at er ferdig med åpningstalen, kommer det høylytt tungetale fra lenger bak i salen.

En av de andre forstanderne går opp og gir en tydning. Siden er resten av forstanderne oppe på scenen og gir en respons på talen de nettopp har hørt.

– Et velsignet møte

Når de siste sangene er sunget, stimler folkemengden sakte ut av den store møtesalen. Vårt Land har avtalt å møte ekteparet Kue Kamdem vennene deres like etterpå, for å høre om møtet sto til forventningene.

Åpningsmøte BCC sommerstevne, Kåre J. Smith

– Det var et velsignet møte. Det var nettopp det jeg ventet meg, utbryter Claude Kue Kamdem. Han fortsetter:

– Jeg er så takknemlig for at Gud gjorde det mulig for meg å komme hit og få høre slike ord som jeg fikk, og få ta del i et sant evangelium.

De andre stemmer i og forteller at de ser fram til god forkynnelse i dagene som kommer også.

– Kåre ba for møtet og for stevnet. Vi ble bønnhørt og møtet var velsignet, konkluderer Julienne Etchoua.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Religion