Religion

Har meldt seg ut av Frikirken etter samlivsvedtak

FRIKIRKEN: Etter at flere betente saker fikk konservativt flertall, har Ane Lillian Tveit meldt seg ut av Frikirken. Flere vurderer det samme, og refser prosessen.

– Dette var siste dråpe for meg, sier Ane Lillian Tveit.

I helgen ble det konservativt flertall i flere betente saker, da Frikirkens øverste myndighet, synodemøtet, var samlet. Flertallet ga tilslutning til at samliv regnes som et bekjennelsesspørsmål, og til et foreslått samlivsdokument, som blant annet sier at likekjønnet samliv strider med Guds gode ordning.

Tveit er tidligere eldsterådsleder i Oslo Vestre Frikirke, og har lenge tatt til orde for å anerkjenne likekjønnet samliv. Hun meldte seg ut direkte etter at Frikirkens samlivsdokument ble vedtatt fredag, forteller hun.

– Jeg synes det er viktig å bli stående som medlem når debattene står på som verst, men jeg meldte meg ut direkte etter avstemningen for å markere at det går så langt utover det jeg kan stå inne for, sier hun.

En rekke medlemmer som er uenige i den rådende samlivsteologien har uttrykt skuffelse og fortvilelse på sosiale medier, blant annet i den åpne Facebook-gruppen Frisnakk. Flere vurderer sin framtid i kirkesamfunnet.

– Jeg har stort sett sittet i telefon med folk som ringer og spør hva vi skal gjøre nå, sier Ståle Gilberg.

Han uttaler seg som medlem av Stavern frikirke, men arbeider også som rektor ved Stavern folkehøyskole.

Nå kritiserer flere prosessen som har ledet fram til vedtaket.

Mener bredden ikke er representert

Samlivsdokumentet ble utarbeidet av et utvalg, ledet av den nyvalgte synodelederen Tor Erling Fagermoen. Deres oppdrag fra det forrige Synodemøtet, var å utarbeide en helhetlig samlivsteologi, hvor dialog skulle vektlegges som metode. Synodestyret ble også bedt om å utarbeide et dialogskrift som representerte ulike syn.

Tveit reagerer på at bare det konservative synet ble utredet i utvalget. Hun mener andre ikke ble hørt.

– Hadde resultatet faktisk representert bredden i kirka, så hadde jeg ikke vært så sint, da hadde jeg bare meldt meg ut og tenkt at jeg ikke hørte hjemme i Frikirken.

Kraftverket-pastor Maria Bjørdal har tidligere også kritisert prosessen, og trakk seg fra det nedsatte utvalget. Etterpå pekte hun på at ønsket om dialog ikke fremstod som reelt.

«Deltakelse som representant for et mindretall opplevdes som nytteløs, om målet var å overveie andre muligheter enn flertallssynet», skrev hun i et innlegg i etterkant.

Tveit mener ledere fra konservativ side har opptrådt dominerende i samlivssaken. Nå tror hun Frikirken vil tiltrekke seg enda flere konservative.

– Jeg synes det er skummelt hvordan de erkekonservative har fått så stor makt, og at vi andre trekker oss, sier hun.

Ane Lillian Tveit.

– Verre enn håpet

Ståle Gilberg oppsummerer helgens synodemøte som at det gikk verre enn han hadde håpet. Også han er skeptisk til prosessen, som han beskriver som lukket og kritikkverdig.

Ståle Gilberg

– Jeg reagerer på at selv om det er demokrati, så ser det ut som man har styrt unna folk med erfaring og kompetanse i styrer og råd som har et annet syn i samlivsspørsmålet. I praksis så betyr det at én tredjedel av oss ikke blir representert. Jeg tenker at man godt kan si det er lovlig gjort, men jeg vil si at det er langt fra klokt, sier han.

Selv er han så oppgitt etter samlivsvedtaket, at han ikke vet om det lenger er plass til ham og familien i kirken.

– Jeg forstår godt at noen allerede har meldt seg ut. For min del må jeg vente med å bestemme meg til jeg ikke er så lei meg og sint, sier Gilberg.

Han mener det nå er viktig at de som er opprørt får snakke sammen og finne ut om det en vei for dem i Frikirken.

---

Frikirkens synodemøte

  • Synoden er kirkesamfunnets høyeste myndighet, og holder synodemøte hvert tredje år. Her er delegater for samtlige menigheter representert.
  • Synodemøtet 2024 fant sted i Oslo fra 6.–9. juni.
  • Det ble vedtatt at samliv regnes som et bekjennelsesspørsmål, med 105 stemmer for og 56 stemmer mot. Samtidig ble det vedtatt en merknad med forslag om å heller bruke begrepet «sentralt lærespørsmål».
  • Frikirkens samlivsdokument ble vedtatt med 109 stemmer for og 53 stemmer mot. Dokumentet sier blant annet at sex utenfor ekteskapet, likekjønnet samliv og samboerskap bryter med Guds ordning for samliv
  • Tor Erling Fagermoen, pastor i Bergen frikirke, ble valgt som ny synodeleder. Synodeleder tilsvarer generalsekretær i andre organisasjoner.
  • Frikirken er en evangelisk-luthersk kirke med 82 menigheter over hele landet. Lokalt er menighetene ledet av ordinerte eldste.

Kilde: frikirken.no, Vårt Land

---

Svarer på kritikken

Nyvalgt synodeleder og leder for utvalget som utarbeidet samlivsdokumentet, Tor Erling Fagermoen, tar til etterretning at det er en oppfatning om at konservative ledere har vært dominerende i prosessen.

– Det kunne sikkert vært gjort på en annen og bedre måte, men jeg mener vi leverte på det vi skulle, nemlig å utarbeide en helhetlig samlivsteologi og drøfte hva som blant annet ligger i begrepet bekjennelsesspørsmål, sier Fagermoen.

Tor Erling Fagermoen under Frikirkens synodemøte i Oslo i 2024

Han forteller at utvalget i løpet av prosessen forsto at det ble uhåndterlig å i tillegg til dette skulle utarbeide et dialogskrift og bruke dialog som metode i utvalget.

– Er det ikke litt prematurt å utvikle en helhetlig samlivsteologi om man ikke har hatt en god dialog i forkant?

Jeg oppfattet at synoden ønsket å utrede mer enn bare homofilispørsmålet. Arbeidet skulle gjøres på en sånn måte at det ikke skulle slås tvil om kirkens teologi. Frikirken har alltid hatt en lære, og det har vi fortsatt, sier han.

I vedtaket fra Synodemøtet i 2022, som danner bakteppet for utvalgets oppdrag, blir det spesifikt uttrykt at dialogen om samliv skal «skje på en slik måte at det ikke skapes tvil om Frikirkens vedtatte lære».

– Har prosessen vært lukket?

På grunn av ressursmangel og et begrenset antall timer så var det en lukket prosess fremt til dokumentet ble levert, for å sikre arbeidsro, svarer Fagermoen.

Beklager utmeldelser

I saken om samliv som bekjennelsesspørsmål vedtok Synodemøtet en merknad som sier at begrepet «bekjennelsesspørsmål» har blitt forstått ulikt og skapt unødvendige motsetninger. I stedet foreslår de å bruke begrepet «sentralt lærespørsmål».

Fagermoen bekrefter at begrepet bekjennelsesspørsmål derfor ikke skal brukes mye fremover. Han uttrykker at han har stor respekt for enkeltpersoner som har valgt å melde seg ut av Frikirken, og beklager utmeldelsene.

– Jeg er ydmyk til forventningen om til at dette skulle bli en god behandling av et viktig og vanskelig spørsmål. Jeg har ikke lyst til å si at vi løste oppdraget på den eneste mulige måten.

Som nyvalgt synodeleder vil han være lyttende til mindretallet.

– Jeg ønsker ikke å se på det som et mindretall og et flertall, men at vi er en kirke og skal ha gode samtaler videre om dette.

Julie Horpestad

Julie Horpestad

Julie Horpestad er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Religion