Religion

Fengselsdømt kristent ektepar snur – vil ikke anke dommen

RETTSSAK: Et eldre ektepar er dømt til fengsel for mishandling av en kvinne, men sier selv at de ønsket å hjelpe kvinnen gjennom demonutdrivelse. Nå er det klart at de ikke vil anke dommen.

Det kristne ekteparet som i april i år ble dømt til syv måneders fengsel for mishandling av en kvinne vil ikke anke dommen, opplyser Ketil Magnus Berg, forsvarer for én av de to dømte.

– Ekteparet har etter en grundig vurdering kommet frem til at de ikke anker dommen. De er grunnleggende uenige i dommen og straffen, men de orker ikke belastningen det vil være å ha saken verserende i rettsapparatet fremover. Dermed blir dommen fra tingretten stående, skriver Berg i en tekstmelding til Vårt Land.

Allerede samme dag som dommen falt konstaterte ekteparet at de ville anke dommen til lagmannsretten. Nå har de altså snudd.

– De er eldre mennesker som trenger ro. De legger også vekt på at de opplever at rettsapparatet ikke er i stand til å forstå den åndelige dimensjonen i den hjelpen de har forsøkt å gi til fornærmede. Dermed blir dommen fra tingretten stående, opplyser advokaten.

Dømt for mishandling

17. april ble ekteparet dømt til fengsel i syv måneder i Buskerud tingrett for mishandling av en kvinne. De må også betale 100.000 kroner i oppreisning til kvinnen.

De sto tiltalt for ha utsatt en kvinne for fysisk og psykisk mishandling i rettssaken som gikk i Buskerud tingrett i mars i år.

Kvinnen bodde hos ekteparet i et halvt år, og det er i denne perioden hendelsene skal ha skjedd. Ifølge tiltalen skal kvinnen ha vært ute av stand til å ivareta seg selv da hun bodde hos paret.

Ekteparet var tiltalt for vold, tvang og frihetsberøvelse, og skal ifølge tiltalen blant annet ha hindret kvinnen å i å oppsøke nødvendig helsehjelp. Kvinnen skal ifølge tiltalen ha vært psykisk syk, og ute av stand til å ivareta seg selv.

Ville drive ut demoner

Ekteparet nektet straffskyld, og har i retten forklart at de har forsøkt å hjelpe et medmenneske som de mener var besatt av demoner.

«De tror på helbredelse gjennom bønn. Ekteparet beskriver tungetale og utdrivelse av onde ånder som en del av deres virke», kommer det frem i dommen fra Buskerud tingrett.

Retten slår fast at voldshendelsene som ekteparet er tiltalt for er motivert av religiøs demonutdrivelse, og at det etter ekteparets oppfatning skulle være til fornærmedes eget beste.

Retten slår samtidig fast at ekteparet ikke er dømt for demonutdrivelse i seg selv.

«Det er lovlig å drive med demonutdrivelse og andre aktiviteter knyttet til religionsutøvelse, men dette forutsetter samtykke og at vedkommende er samtykkekompetent», heter det i dommen.

Aktor la ned påstand om fengsel i halvannet år. I april ble det altså klart at begge dømmes til fengsel i syv måneder, med fradrag for 33 dager som ekteparet allerede har vært i varetekt.

Les mer om mer disse temaene:

Herman Frantzen

Herman Frantzen

Herman Frantzen er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion