Nyheter

Bondevik støtter Bollestads homo-unnskyldning: – Vi taklet det for dårlig

HISTORISK OPPGJØR: Tidligere partileder og statsminister, Kjell Magne Bondevik, støtter Olaug Bollestads oppgjør med KrFs behandling av homofile og tidligere KrFU-leder.

– Jeg kan ikke annet enn å si unnskyld. Jeg syns bare det er trist, sier KrF-leder Olaug Bollestad.

KrF-leder Olaug Bollestad er gjest i Simon Stisen sin podkast, «Størst av alt?», 12. mars. Den tidligere pinsepastoren er samboer med Høyre-nestleder Henrik Asheim.

I episoden tar Bollestad et oppgjør med hvordan partiet hennes har behandlet homofile historisk. VG omtalte intervjuet først.

Nå flagger flere av Bollestads forgjengere i partiledervervet, deriblant Kjell Magne Bondevik, støtte til Bollestads unnskyldning i Vårt Land. Du kan lese mer om hva de sier lenger nede i artikkelen.

Sier unnskyld til Anders Gaasland

Podkast-verten Simon Stisen er selv homofil og medlem i KrF. I podkasten tar han opp at hvordan «homofili har vært et vanskelig tema i KrF i perioder».

«Vi kunne nevnt debattene om partnerskapslov og ekteskapslov, uansett hva vi måtte mene om det. Vi kunne nevnt vielsen av et lesbisk par i 2018», påpeker Stisen.

Ikke minst nevner han partiets behandling av daværende KrFU-leder Anders Gaasland, som sto fram som homofil på NRKs Lørdagsrevyen i 1992 og flagget støtte til partnerskapsloven. I 1995 var han ute av partiet.

– Noe av det som skjedde med KrFUeren, som nesten ble vist vei ut av partiet … Jeg kan ikke annet enn å si unnskyld. Jeg syns bare det er trist, sier Olaug Bollestad i podkasten.

– Vi har trodd at det har vært rett det vi har gjort. Så ser en i etterkant at dette var feil, sier Bollestad.

Til VG skriver Anders Gaasland at «det er hyggelig at partilederen har begynt å rydde i ulike skuffer og skap», men at han ikke ønsker å si noe mer. Heller ikke overfor Vårt Land ønsker han å utdype.

Til VG utdyper Olaug Bollestad unnskyldningen sin:

– Det som ble gjort den gangen skjedde i datidens lys, men jeg er opptatt av nåtidens lys. For meg i 2024 er det viktig å si unnskyld og si at homofile er varmt velkomne i partiet, både som medlemmer og aktive politikere. Både trosfrihet og ytringsfrihet er viktige, men menneskeverdet er konstant, sier Bollestad til VG.

Oslo 19921018: Lederen av Kristelig Folkepartis Ungdom (KrFU), ANDERS GÅSLAND, står fram med sin homofile legning oktober 1992.  
 Fylkeslederen i Oslo mener at Gåsland bør trekke seg etter at han offentliggjorde sin legning. De fleste fylkeslederne i KrFs ungdomsorganisasjon tar avstand fra at Anders Gåsland skal kunne leve ut sin homofile legning mens han er KrFU-leder. Gåsland trekker seg senere som lederkandidat  i KrFU for neste periode, da han ikke lenger har fylkeslagenes støtte. FOTO: Morten Holm

Beklager KrFs behandling av homofile: dette sier eksledere

Vårt Land har kontaktet alle KrFs partiledere tilbake til Kjell Magne Bondevik, som var partileder da Anders Gaasland var KrFU-leder.

Han flagger støtte til Olaug Bollestads budskap.

«Jeg er enig i Olaugs budskap. Det er bra og riktig med en slik unnskyldning. Det var en annen tid og vi taklet det for dårlig», skriver Bondevik i en SMS til Vårt Land.

Også fra tidligere partileder Knut Arild Hareide vanker det støtte:

«Jeg støtter og er svært glad for budskapet Olaug kommer med i podkasten til Simon Stisen. Jeg synes hun med dette på en god måte tydeliggjør at hun ønsker et parti hvor alle er velkomne. Det stiller jeg meg selvsagt bak», skriver han i en SMS til Vårt Land.

Kjell Ingolf Ropstad, som Bollestad overtok partiledervervet etter, skriver på sin side:

«Jeg var i min tid som KrFU- og KrF-leder opptatt av å skape rom for at homofile kunne være aktive i partiet. Jeg har hatt gleden av å jobbe med flere dyktige homofile og jeg er også veldig glad for at Simon er aktiv og kjenner seg hjemme i KrF.» Han skriver at han ikke var aktiv samtidig med Anders Gaasland, men det er fint at både Valgerd Svarstad Haugland og Olaug Bollestad har tatt avstand fra den saken.

Verken Valgerd Svarstad Haugland eller Dagfinn Høybråten vil gi en kommentar og begrunner det med jobbene sine som henholdsvis statsforvalter og generalsekretær i Kirkens Nødhjelp.

– Homofile er varmt velkomne i KrF

På spørsmål fra Simon Stisen om hva slags visjoner hun har for «KrFs holdning til homofile og hele det skeive saksfeltet», svarer Bollestad:

– Vi må tenke at vi har ikke bare god historie, og så må vi lære hva den historien har gjort. Og være store nok til å si unnskyld, og vise framover i praksis at menneskeverdet er konstant. Det betyr at jeg er interessert i deg, Simon. Jeg er interessert i hvem du er, hva du står for. Og så kommer den seksuelle legningen som en del av deg, og det skal det være plass for i KrF.

Siden Bollestad ble partileder har KrF utvidet familiebegrepet i prinsipprogrammet sitt, slik Vårt Land omtalte i fjor, til også å inkludere «mangfoldige» familieformer som også likekjønnede par.

I podkasten til Simon Stisen understreker Bollestad vel å merke at KrF fortsatt vil kjempe for trossamfunns trosfrihet til å ha ulke teologiske syn. For eksempel om LHBT-spørsmål.

Den utstrakte hånden til alle med LHBT-bakgrunn betyr heller ikke at KrF nå flagger støtte til organisasjonen Fri, påpeker Bollestad.

Henrik Asheim og Simon Stisen

Fortsatt et vanskelig spørsmål i KrF

Spørsmål knyttet til legning og ekteskap mellom homofile kan fortsatt regnes som vanskelige internt i KrF.

I 2018 førte stortingsrepresentant og prest Geir Bekkevolds vielse av partiets lesbiske kommunikasjonssjef Mona Høvset til et 50-talls utmeldinger.

Simon Stisen sa i fjor til Vårt Land at hans opplevelse av å være homofil i KrF, er at det har blitt rullet ut en rød løper for ham.

Samtidig er det svært få åpne homofile i partiet, påpeker Stisen i den ferske podkasten, og spør om KrF har et kulturproblem:

– Jeg håper iallfall ikke at vi i ledelsen er et hinder for at folk skal kunne være en del av partiet vårt, sier Olaug Bollestad om det.

På grasrota er imidlertid KrFs velgere mer avvisende til ulike LHBT-spørsmål. For eksempel var 78 prosent av partiets 2021-velgere negative til at adopsjon skal likestilles for hetero- og homofile, viste tall Vårt Land hentet ut fra Valgundersøkelsen.

Endret tirsdag 12. mars: I en tidligere versjon av denne artikkelen ble feil person navngitt som leder for KrF da Anders Gaasland var KrFU-leder.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter