Religion

Den norske kirke-direktør: – Kristensionisme er forkastelig

MIDTØSTEN: IKAJ-leder mener Israel må få bestemme hva de vil gjøre med Gaza. Dette bidrar til det motsatte av rettferdig fred for begge folk, mener internasjonal direktør i Den norske kirke

– Kristensionismen er en særegen form for støtte til Israel som vi mener er moralsk forkastelig, sier Einar Tjelle, internasjonal direktør i Den norske kirke, til NRK Nyhetsmorgens lyttere torsdag morgen.

I januar meldte Vårt Land at gaveinntektene til norske israelsorganisasjoner har gått opp etter terrorangrepet 7. oktober.

Internasjonale Kristne Ambassade i Jerusalem (IKAJ) er blant de kristensionistiske organisasjonene som har fått økte inntekter.

– Vi opplever generelt at det er en betydelig mobilisering blant kristne venner av Israel. Det gjelder ikke bare i Norge, men globalt, sier IKAJs leder, Dag Øyvind Juliussen.

---

Kristensionisme

  • En teologisk posisjon hvor man mener det jødiske folk har en sentral plass i Guds frelsesplan, og at Jesu gjenkomst først kan skje når jødene er samlet i Det hellige land. Noen mener at jødene også må tro på Jesus som Frelser.
  • Man bruker Bibelen for å forstå konflikten i Midtøsten og Israel som jødenes hjemland. Historiske og politiske prosesser og hendelser tolkes i lys av denne teologien, og økende spenning og krig i Midtøsten ofte forstås som tegn på at endetiden nærmer seg.
  • Mange kristensionister mener at Israel har rett til å styre alle landområdene som Gud, ifølge de bibelske skriftene, skal ha lovet til det jødiske folk. Dette innebærer også Gaza, Vestbredden, deler av Egypt, Syria og Jordan.

---

– Ingen andre stater har en juridisk rett til Gaza

Juliussen mener Den norske kirke har inntatt en posisjon i konflikten i Midtøsten som mange reagerer på.

Ifølge ham er det opp til Israel å vurdere hva de vil gjøre med tanke på Gaza.

– Ingen andre stater har en juridisk rett til dette landområdet, det er opplagt og klart, sier han på NRK Nyhetsmorgen.

Det reagerer Den norske kirkes internasjonale direktør på.

– Det er veldig skummelt, og det er feil. Gaza tilhører palestinere, Vestbredden tilhører palestinere, sier Tjelle.

– Når man bruker sånne ord så bidrar man til det motsatte av en rettferdig fred for begge folk.

Han påpeker også at Den norske kirke ikke har valgt side i konflikten.

Gaza tilhører palestinere, Vestbredden tilhører palestinere

—  Einar Tjelle

Deltok ikke på støttemarkering for jøder

Nylig fikk Den norske kirke kritikk for ikke å delta på en støttemarkering for jøder og mot antisemittisme, hvor IKAJ var en av initiativtakerne.

Blant dem som holdt appell var Gunnar Haaland, professor i teologi ved NLA Høgskolen.

– Jeg er medlem og ordinert prest i Den norske kirke. Og det er, for å være ærlig, noe jeg ikke er spesielt stolt av i tider som disse og på en dag som denne, sa Haaland.

Preses Olav Fykse Tveit svarte i et leserinnlegg i Vårt Land at han ikke kunne stille seg bak en markering som «tok avstand fra terroren 7. oktober, men ikke fra den israelske krigføringen og den kollektive avstraffelsen av palestinere».

Han pekte også på at Den norske kirke har tatt tydelig avstand til antisemittisme.

Vi opplever generelt at det er en betydelig mobilisering blant kristne venner av Israel

—  Dag Øyvind Juliussen

Bispemøtet om kristensionisme

I 2020 kom Bispemøtet med en uttalelse om kristensionisme.

Der skriver de blant annet at kristensionister «risikerer å redusere jødene til instrument i et frelsesteologisk skjema».

Bispemøtet skriver også at kristensionister «har en politisk teologi som ignorerer internasjonal lov og menneskerettigheter. Direkte eller indirekte motarbeider de forsøk på å skape rettferdig fred.»

Les mer om mer disse temaene:

Lena Stordalen

Lena Caroline Stordalen

Lena Caroline Stordalen er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion