Nyheter

Politiet med nasjonal bevæpning på nyttårsaften – mener kirker kan være terrormål

SIKKERHET: PST mener kirker kan være utsatte terrormål. Det er likevel ingen grunn til å avlyse gudstjenester, ifølge KA. Politiet i Trondheim vil være til stede på nyttårsmessen i Nidarosdomen.

PST beskriver i en oppdatert trusselvurdering til politiet at kirker og kristne forsamlingssteder fremstår som aktualiserte terrormål i Europa.

Politiet vil dermed sette i gang nasjonal bevæpning frem til midnatt 1. januar 2024, melder Politidirektoratet i en pressemelding.

Politiet i Trondheim sier til VG søndag kveld at de vil være til stede på nyttårsmessen i Nidarosdomen.

− Politiets viktigste jobb er å trygge befolkningen. Selv om det ikke foreligger konkrete trusler mot Norge, har politidirektøren etter en samlet vurdering besluttet midlertidig bevæpning for å sikre en best mulig beredskap gjennom nyttårshelgen, sier beredskapsdirektør Tone Vangen i pressemeldingen.

Trusselnivået i Norge er uendret, opplyser politiet, men PST har nylig vurdert at trusselen mot jødiske og israelske mål er skjerpet i Norge.

– Trusselnivået er fremdeles moderat, men vi oppdaterte politiet med det vi har sett gjennom julen i blant annet Østerrike og Tyskland, sier seniorrådgiver Martin Berntsen i PST til NTB.

Befolkningen kan oppleve økt tilstedeværelse av synlig og bevæpnet politi de nærmeste dagene, men politiet oppfordrer ellers til å feire nyttår som normalt.

– Alle arrangementer kan gå som planlagt

Trusselvurderingen gir ingen grunn til å avlyse gudstjenester på nyttårsaften, mener Hovedorganisasjonen KA.

Marit Brandt Lågøyr
viseadministrerende direktør i Hovedorganisasjonen KA.

– Ut fra det vi vet, er det ingen grunn til å avlyse gudstjenester, fester eller andre arrangementer i kirker og menighetshus i forbindelse med nyttår, sier viseadministrerende direktør Marit Brandt Lågøyr i en pressemelding.

Hun opplyser at Kirkerådet har vært i kontakt med politiet nyttårsaften.

– Beskjeden fra PST er at alle arrangementer kan gå som planlagt og at politiet vil ta kontakt dersom det er grunn til å ta spesielle hensyn, sier Lågøyr.

Kirkerådet bekrefter at de anbefaler at gudstjenester og arrangementer går som planlagt nyttårsaften.

– Alle arrangement kan gå som planlagt, og vi kan ønske velkommen til nyttårsfeiring i kirken, sier kirkerådsleder Ingrid Vad Nilsen på kirken.no.

Vil ha lav terskel for å respondere

Oslo-politiet bekrefter overfor Vårt Land at gudstjenester og religiøse samlinger kan foregå som normalt nyttårsaften.

– Alle type arrangement kan gjennomføres på vanlig måte. Gitt den trusselvurderingen som er gitt, vil vi ha lav terskel for å respondere dersom vi får meldinger som angår kirker og forsamlingssteder, sier operasjonsleder Tor Grøttum i Oslo politidistrikt.

Les mer om mer disse temaene:

Herman Frantzen

Herman Frantzen

Herman Frantzen er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter