Religion

Sør-Norge har fått prest for samisk kirkeliv

DEN NORSKE KIRKE: Med base i Trefoldighet skal den nyansatte presten bidra til å styrke samisk kirkeliv i Sør-Norge.

Oslo bispedømme har ansatt prest Caroline Hauglid-Formo for å arbeide særlig med å synliggjøre og styrke samisk kirkeliv i Sør-Norge. Det melder Den norske kirke på sine egne nettsider.

– Det er viktig for meg å lytte til hva det samiske miljøet selv ønsker. Jeg skal ikke komme og tre noe ned over hodene deres. Det som jobbes med må være forankret i det samiske miljøet, sier Hauglid-Formo.

Vil lære av kolleger nordpå

I stillingen hun har gått inn i, skal hun jobbe for å inkludere samer og samisk kultur i gudstjenester og kirkeliv i Sør-Norges bispedømmer. Basen hennes blir i Oslo, med kontorer i Trefoldighetskirken.

I landets tre nordligste bispedømmer finnes det tre prestestillinger med fokus på henholdsvis nordsamisk, lulesamisk og sørsamisk kirkeliv.

Hauglid-Formo sier til Vårt Land at hun håper å samarbeide med, og lære av, kollegene som allerede har vært i stillingene over tid.

Samisk kirkeråd fornøyd

Sara Ellen Anne Eira er leder i Samisk kirkeråd. Hun er glad for ansettelsen.

– Det er veldig bra at vi får en prest i Sør-Norge, for det bor mange samer sør i landet. At det er en prest som kan følge opp det samiske der er veldig riktig.

Hun legger til:

– Også med tanke på aksjonene som vi har sett skje i Oslo, da er det viktig at det er noen som kan være en støtte.

Tidligere i år var det flere demonstrasjoner mot vindkraft på Fosen i Trøndelag. Mange samer i alle aldre samlet seg i hovedstaden, og Trefoldighetskirken ble også brukt som samlingssted.

Har meldt seg på språkkurs

Den nyansatte presten har tidligere jobbet som sokneprest på Vega i Sør-Hålogaland bispedømme, i det sørsamiske området. Hun er ikke samisk selv, men har blitt kjent med samisk kultur gjennom sin oppvekst i Nordreisa i Nord-Troms. Hauglid-Formo er særlig opptatt av å følge opp arbeidet som ble gjort av Sannhets- og forsoningskommisjonen.

– Jeg har meldt meg på språkkurs i nordsamisk. Det er viktig å kunne noe språk for å få en bedre forståelse for den samiske kulturen, og å kunne kommunisere inn mot det samiske miljøet. Samene har ofte måttet beherske flere språk enn ett, så det er en selvfølge at jeg også skal lære noe samisk.

Les mer om mer disse temaene:

Lena Stordalen

Lena Caroline Stordalen

Lena Caroline Stordalen er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion