Svein Valle vigsles til biskop i Sør-Hålogaland bispedømme søndag 19. november. Denne saken er fra da Valle ble utnevnt i september. Vårt Land kommer tilbake med dekning av vigslingen.
Den nyvalgte biskopen forteller Vårt Land at han er veldig glad for tilliten, og at han på ingen måte ser det som selvfølge at han nå er valgt.
– Jeg er både stolt, ydmyk og ikke minst litt overvelda akkurat nå.
Torsdag kveld avgjorde Kirkerådet at Svein Valle får stillingen som ny biskop i Sør-Hålogaland bispedømme.
Valle er i dag domprost i Bodø kirke, og har derfor vært fungerende biskop sida Ann Helen Justnes gikk av tidligere i år.
Valle ble dermed valgt foran de to andre kandidatene, Hallgeir Elstad og Anne Bergljot Skoglund.
– Med han har Sør-Hålogaland fått en folkelig og jovial biskop, kommenterer Idar Kjølsvik, teologiprofessor ved Nord universitet.
[ Stor begeistring for biskop fra egen landsdel: – Han kjenner språket ]
– Folkelig og jovial
Blant de tre kandidatene var Valle den som kom dårligst ut under den rådgivende avstemninga i august, da han fikk ei oppslutning tilsvarende 16,9 prosent av stemmevekta.
Da biskopene skulle komme med sin anbefaling ble Valle trukket fram som nummer to, med tre førstestemmer, seks andrestemmer og én tredjestemme.
– Han har bred kjennskap til kristenlivet i Sør-Hålogaland, og han har også arbeida ved universitet. Han er nok den breieste kandidaten, med den breieste kontaktflata, sier Kjølsvik.
Det er ifølge ham en styrke, men også en svakhet, at Valle ikke har den samme spisskompetansen som de to andre kandidatene.
– Til gjengjeld har han vært domprost, og i det siste fungerende biskop, og vet derfor godt hva det går i.
– Både lettere og vanskeligere
Valle er født og oppvokst i Bodø, og ble døpt i Bodø domkirke for 57 år siden. Domkirken er hovedkirken i bispedømmet han nå har blitt biskop i.
– At jeg står her nå, gjør at ringen har blitt så sluttet som den kan få bli, sier Valle, når Vårt Land møter ham i domkirken fredag formiddag.
Han har også bodd i Bodø hele livet, med unntak av 15 år i det han omtaler som «diasporaen».
– Diasporaen, hva er det for noe?
– Det er alt utenfor Bodø, sier han muntert.
De femten årene brukte han blant annet på teologistudier ved MF vitenskapelig høgskole i Oslo, som kretssekretær i KFUK-KFUM og som sjømannsprest i England.
Han hadde ingen planer om å bli prest, og kaller seg en «late bloomer» i så måte. I tenårene ble han del av et ungdomsmiljø i tilknytning til Rønvik menighet i Bodø, hvor han senere også ble ungdomsarbeider. Det førte ham etter hvert til studier ved MF.
– Jeg trodde ikke jeg var en sånn som skjønte meg på teologi og filosofi, men da jeg tok ex-phil på MF var det som en bryter ble slått på. Jeg bestemte for å gå for dette, sier han.
Fungerende biskop
Videre har han erfaring som sokneprest og mangeårig studentprest ved Nord Universitet. Han har vært domprost i Bodø siden 2022, og fungert som biskop siden januar.
– Hva blir den største forskjellen mellom det å ha fungert som biskop de siste månedene, og det å ha bli valgt?
– Det blir nok ikke en kjempeforskjell, men det er jo klart at min innstilling blir litt annerledes når jeg nå har et mandat i ryggen. Jeg går inn i stillinga med en annen type støtte. Det gjør jo jobben både lettere og vanskeligere, fordi det stilles andre typer forventninger til meg. Nå må jeg jo levere overfor de som har vist meg tillit, svarer Valle.
På spørsmål om hva som motiverer han i biskopgjerninga svarer Valle at bispedømmet har ei sterk folkekirke, der kirka blir etterspurt i befolkninga.
– Så skal vi fortsette å finne nye måter å gjøre ting på, og vi skal være enda mer utadretta og tenke offensivt.
– Hvilke utfordringer ser du som mest presserende?
– Utfordringene er nok de samme som i kirka for øvrig, det er jo ikke sånn at talla peker oppover.
Bodøs beste progrock-band
Valle understreker at han ikke har planer om å «sette i gang en heseblesende jakt på nye tiltak». Han sier at han ført og fremst ønsker å fortsette å bygge en samarbeidskultur i bispedømmet.
– Vi veit jo at to pluss to blir mer enn fire. Bispedømmets styrke er at vi har utrolig mange bra folk, og utrolig mange som vil noe.
Utfordringene er der, og vil kanskje være der bestandig, mener Valle.
– Men det kan jo ikke være utfordringene som motiverer oss – det må være mulighetene.
Det er også verdt å nevne at Valle er gift, har tre voksne barn og er gitarist og vokalist i det han omtaler som «Bodøs beste progrock-band».
– Hva skjer med bandet nå som du er biskop?
– Det fortsetter som før! Men vil kanskje kreve litt tilrettelegging og fleksibilitet fra bandet. Vi er glade amatører, og jeg spiller med flinke folk som lager gode låter.
Raaum: – Strategisk og visjonær
Kristin Gunleiksrud Raaum er leder i Kirkerådet, som har tilsatt Valle som biskop. I ei pressemelding fra Den norske kirke betegner kirkerådslederen Valle som «en strategisk, visjonær og folkelig kirkeleder med evne til å motivere». Ifølge Raaum har den nyvalgte biskopen også evne til å inspirere og få ting til å skje.
– Han har en variert bakgrunn og ikke minst i årene som studentprest har han arbeidet strategisk med forståelsen av kirka i samfunnet.
I pressemeldinga trekker Raaum og fram «alle kandidatene som stilte seg til disposisjon i den lange og omfattende prosessen frem mot ny biskop», og ønsker å takke alle de involverte.
---
Sør-Hålogaland bispedømme
- Omfatter soknene i Nordland fylke, og har Bodø domkirke som bispesete.
- Ble oppretta i 1952, da Sør- og Nord-Hålogaland ble skilt fra hverandre. Hålogaland ble sin tid oppretta i 1804, da landsdelen ble skilt ut av daværende Trondhjems stift.
- Bispedømmet er organisert i 8 prostier, 41 kirkelige fellesråd og 86 sokn.
---