Religion

Frankrike forbyr nok et religiøst plagg

ISLAM: Franske myndigheter vil forby bruk av det islamske klesplagget abaya på offentlige skoler. – Symbolpolitikk, mener forsker Ingeborg Misje Bergem.

– Det vil ikke lenger være mulig å ha på seg abaya på skolen, sier Frankrikes utdanningsminister Gabriel Attal.

Abaya er et kappeformet plagg som tradisjonelt bæres av kvinner. Det dekker hele kroppen unntatt ansikt, hender og føtter.

Når de franske skolene åpner igjen 4. september, er reglene for hvilke klær man kan benytte, skjerpet.

Det muslimske klesplagget abaya blir nemlig ulovlig å bruke på de offentlige skolene etter sommerferien er over. Det skriver NTB.

– Symbolpolitikk

Det muslimske hodeplagget for kvinner, hijab, har allerede vært forbudt på franske skoler i nesten 20 år. Nå blir altså enda et plagg forbudt.

Ingeborg Misje Bergem, Stipendiat - Fransk litteratur og kulturkunnskap, Universitetet i Oslo

Ingeborg Misje Bergem er stipendiat ved Universitetet i Oslo og skriver doktoravhandling om fransk samfunnsliv. Hun mener utviklingen i fransk politikk kan forklares på flere måter.

– Frankrike har en litt annen tradisjon enn resten av Europa når det kommer til religion i offentligheten, og det er flere historiske årsaker til det. Det er viktig at det offentlige rom skal være nøytralt, og derfor forbyr man borgerne å bære demonstrative religiøse symboler, forteller hun.

At Emmanuel Macron og hans regjering beveger seg til høyre i saker om religion og islam, mener Bergem er en reaksjon på blant annet angrepet i 2020, der en lærer ble halshugget etter å ha vist frem Muhammed-karikaturer:

– Særlig etter det angrepet har Macron tatt en høyredreining. Det er interessant, ettersom han opprinnelig var mer multikulturalistisk, i alle fall i fransk sammenheng. En årsak kan være at store deler av den franske opinionen også er på den linja.

Hun peker på at Macron konkurrerer med høyresiden om velgere, og tror innskjerping av regler knyttet til religiøse plagg kan være en sterk symbolsak:

– Det er ingen tvil om at franske politikere ofte tyr til symbolpolitikk når det kommer til islam. Istedenfor å snakke om integrering, boforhold og sosial ulikhet, blir slike konkrete regelendringer en respons på spørsmål om islams plass i offentligheten, sier hun.

---

Religion i det offentlige Frankrike

  • Religion anses i stor grad som en privatsak i Frankrike, og de siste 20 årene har franske myndigheter innført flere lover mot religiøsitet i offentligheten.
  • I 2004 innførte Frankrike forbud mot synlige religiøse symboler på offentlige skoler, inkludert hijab.
  • I 2011 kom forbudet mot ansiktsdekkende hodeplagg på offentlig sted.
  • De siste seks årene har mange franske byer også innført forbud mot den heldekkende badedrakten burkini.

---

Ingvild Kessel

Ingvild Sandnes Kessel

Ingvild Sandnes Kessel er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

VL anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion