Klokka fire mandag morgen var bonde og kirkemøtedelegat Per Hilleren endelig hjemme på gården i Sogndal. Da hadde han kjørt siden klokka ni på søndag kveld. Årsaken til den hastige hjemreisen fra Kirkemøtet i Trondheim? Det mye omtalte ekstremværet «Hans».
Onsdag morgen er Den norske kirkes 116 øverste tillitsvalgte forventet tilbake på sine respektive arbeidsplasser, studier og hjemsted.
Mandag ser det mørkt ut for at dette skal la seg gjennomføre for mange av de fremmøtte.
Det er meldt kraftig nedbør og Meteorologisk institutt har sendt ut rødt farevarsel for deler av Sør-Norge. Det betyr at situasjonen anses som ekstrem.
Hendelsen vil mange steder være blant de kraftigste de siste 25 årene, melder Meteorologisk institutt.
[ Fjerner muligheten til å vektlegge likekjønna samliv ved ansettelser ]
Må hjem til kyrne
For Hilleren var problemet at han hadde avløser til fjøsstellet tirsdag kveld, men ikke lengre. Ved tidligere uvær med mye nedbør har det skjedd at broer i området er blitt stengt, forteller han til Vårt Land.
Derfor fryktet han å ikke komme hjem til de tolv melkekyrne i tide. Etter en samtale med dirigentskapet på Kirkemøtet, som må gi permisjon til delegater som vil reise før tiden, var beskjeden klar: «Se til å kom deg hjem», ifølge Hilleren.
– Selv om det er synd å måtte reise hjem før Kirkemøtet er ferdig, var det en god beskjed å få. Kona ble letta over at jeg kom hjem, forteller bonden.
Nå tar han en runde rundt på gården for å sjekke at stikkrenner og grøfter er klare for å ta imot de store nedbørsmengdene som er ventet.
– Heldigvis ligger ikke gården spesielt utsatt til med tanke på flomfare. Jeg er oppvokst med at det er mye ruskevær, og vi kan ikke miste hodet av den grunn. Men jeg merker at det er mer av de ekstreme værtypene nå enn før, sier Hilleren.
Togene står
Mange delegater har planlagt å reise hjem med tog fra Trondheim tirsdag. Men både Dovrebanen og Rørosbanen er fra mandag morgen stengt.
Avinor har skrevet på Facebook at man må regne med forsinkelser i flytrafikken.
Søndag kveld tok kirkerådsdirektør Ingrid Vad Nilsen ordet på slutten av møtedagen:
– Vi har nå fått opplyst at togene står mandag og tirsdag.
Hun kunne imidlertid betrygge delegatene om at de får bli på hotellet der Kirkemøtet finner sted, Scandic Nidelven, til og med onsdag.
Vad Nilsen påpekte at man har tett kommunikasjon med kirkens reisebyrå, og at man vil komme med fortløpende informasjon om situasjonen videre.
Kommunikasjonsdirektør i Kirkerådet, Emil Tan Engeset, opplyser mandag formiddag at de har sendt ut tekstmelding til alle deltakere på Kirkemøtet som åpner for å bestille ny reise hjem, og at reisebyrået står klar til å bistå dem som trenger hjelp.
– De aller fleste kommer seg hjem med fly. Det kan være at noen skal hjem til et område som er ekstra rammet av været. Derfor kan det være at noen får behov for en ekstra overnatting på hotellet, sier Engeset.
Han sier det enda er uklart om reiseforsikringen til kirken vil dekke ekstrautgifter i forbindelse med ekstremværet.
Hjem til vannlekkasje
I tillegg til Hilleren har også Bjørn Thomas Åhren søkt om permisjon fra resten av Kirkemøtet. Han jobber med vann og avløp i Lierne kommune i Nord-Trøndelag. Han kan få det travelt de neste dagene.
– Jeg reiser ikke hjem på direkte på grunn av uværet, men fordi det har oppstått en stor vannlekkasje, som gjør at vi risikerer at et sykehjem går tom for vann, forteller Åhren fra bilturen hjemover.
Han sier arbeidet med å fikse lekkasjen kan bli vanskeligere på grunn av uværet, og at han heller ikke ser vekk ifra at det blir ekstra mye å gjøre de neste dagene på grunn av «Hans».
– Det er irriterende å måtte reise hjem når man først er på plass. I fjor gikk jeg glipp av halve Kirkemøtet på grunn av korona, og i år skjer dette, sier Åhren.
---
Kirkemøtet 2023
- Kirkemøtet er det øverste demokratiske organet i Den norske kirke, som møtes en gang i året. Møtet omtales ofte som «Den norske kirkes storting».
- Til sammen er det 116 stemmeberettigete som samles under årets møte på Scandic Nidelven i Trondheim, 4.–8. august.
- Kirkemøtet består av 77 leke medlemmer som representerer sine respektive bispedømmeråd. Dette er de demokratisk valgte representantene, som ble valgt i ved kirkevalget i 2019.
- I tillegg består møtet av 22 representanter for prester og leke kirkelig tilsatte, som er valgt av henholdsvis prestene og de leke tilsatte i bispedømmene. Landets 12 biskoper, leder for Samisk kirkeråd og tre samiske representanter, samt én representant for Døvekirken møter også med stemmerett.
- Kirkerådet er kirkas øverste organ mellom kirkemøtene, og forbereder sakene i forkant. Kirkerådet innstiller også på forslag, men Kirkemøtet står fritt til å stemme imot disse.
---