Religion

Church of England selger seg ut av Equinor

MILJØ: Church of England skal selge seg ut av alle olje- og gasselskaper som ikke er i rute til å nå målet om å begrense klodens oppvarming til 1, 5 grader.

I Storbritannia skal Church of England og dens pensjonsfond ha mer fokus på miljøvennlige investeringer i årene som kommer. Torsdag kom meldingen om at kirken selger seg ut av Equinor. Dagens Næringsliv meldte saken først.

Kirken skriver på sine nettsider at de skal ut av investeringer i olje- og gasselskaper til en sum av 10,3 milliarder pund. I løpet av året vil de selge seg ut av alle selskaper som de mener ikke er i rute til å nå målet om å begrense klodens oppvarming til 1,5 grader.

I 2021 solgte de seg også ut av omtrent 20 selskaper innenfor olje- og gassektoren.

Erkebiskopen av Canterbury, Justin Welby, sier at Church of England lenge har oppfordret selskaper til å ta klimaendringene på alvor, og til å møte målene i Parisavtalen. Erkebiskopen av Canterbury er den øverste åndelige lederen i kirken.

Kirken skriver på sine nettsider at dersom noen av selskapene endrer sin praksis, og møter kirkens kriterier for investeringer, så vil Church of England vurdere å investere på ny.

Parisavtalen ble vedtatt på FNs klimakonferanse i 2015 i Paris. Her ble det blant annet enighet om at medlemslandene forplikter seg til å utarbeide nasjonale utslippsmål for å redusere klimautslippene.

---

Church of England

  • Ble egen kirke, Church of England, da kong Henry VIII brøt med Den katolske kirke i 1534.
  • Er Englands offisielle kirke.
  • Har syv sakramenter: dåp, nattverd, skriftemål, ekteskapsinngåelse, ordinasjon, konfirmasjon og sykesalving.
  • Har en avtale med flere kirker, blant annet Den norske kirke, om felles nattverdsfeiring og gjensidig anerkjennelse av hverandres embeter. Dette er bestemt i Porvoo-erklæringen.

Kilde: Store norske leksikon (snl.no) og Wikipedia

---

Les mer om mer disse temaene:

Lena Stordalen

Lena Caroline Stordalen

Lena Caroline Stordalen er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion