Religion

Benjamin Anda letter på sløret om Den norske kirkes varsel-konklusjon

DEN NORSKE KIRKE: Tidligere sokneprest Benjamin Anda varslet Kirkerådet etter at et brev fra Møre-biskopen til ham ble lekket til NRK. Nå røper Anda deler av Kirkerådets konklusjon.

Tirsdag bekreftet avdelingsdirektør i Kirkerådet overfor Vårt Land at varselet var ferdig behandlet:

– Varselet er ferdigbehandlet og saken lukket hos Kirkerådet. Vi kommenterer ikke innholdet i et varsel, skrev avdelingsdirektør Jan Rune Fagermoen.

Onsdag ettermiddag røper derimot Benjamin Anda selv deler av Kirkerådets konklusjon i et intervju med Dagen.

Avisen har ikke lest konklusjonen selv, men får referert muntlig det som skal være «sentrale deler av konklusjonen». Mer om det om litt.

Kvinneprestmotstand og et lekket brev – dette er saken

Tidligere sokneprest i Giske og Vigra, Benjamin Anda, har vært omtalt i media for sin prinsipielle motstand mot kvinnelige prester. Det er et syn som Den norske kirkes (DNK) ledelse har tatt klar avstand fra.

Tidligere i år ble det kjent at et brev fra Møre-biskop Ingeborg Midttømme til Anda ble lekket til NRK. Prest og tillitsvalgt Anders Barstad innrømmet å stå bak lekkasjen.

Anda valgte siden å sende inn et varsel rettet mot sin arbeidsgiver, som er Møre bispedømme, har Dagen omtalt.

Dette skal være del av Den norske kirkes konklusjon

Nå er altså varselet ferdigbehandlet. En skuffet Benjamin Anda refererer deler av innholdet overfor Dagen.

Om brev-lekkasjen skal Kirkerådet påpeke at det gjelder en «særskilt taushetsplikt» for medlemmer i arbeidsmiljøutvalg.

«Denne saken viser at det er viktig at denne taushetsplikten blir tydelig kommunisert til medlemmene i arbeidsmiljøutvalget», refererer Benjamin Anda i intervjuet med Dagen.

Mener man ikke kan konkludere med uforsvarlig arbeidsmiljø

Benjamin Andas varsel skal også ta opp hvorvidt Den norske kirke har sikret ham et forsvarlig arbeidsmiljø, som en prinsipiell motstander av at kvinner skal være prester.

Kort tid etter at han ble ansatt som sokneprest, i oktober 2020, uttalte bispemøtet i DNK at «det ikke er anledning for mannlige prester til å la være å samarbeide med sine kvinnelige kolleger».

Dette skriver Kirkerådet om arbeidsmiljø-spørsmålet, forteller Benjamin Anda til Dagen:

«Selv om det er forståelig at ansatte kan reagere på endringer, vedtak og måten endringer gjennomføres, er det som er blitt presentert ikke tilstrekkelig til å konkludere med at Benjamin Bjørnsen Anda ikke har hatt et fullt forsvarlig arbeidsmiljø».

Har gått over til Delk

Tirsdag lyktes det ikke Vårt Land å få en kommentar fra Anda om utfallet av saken. Møre-biskop Ingeborg Midttømme sa på sin side til Vårt Land at hun ikke ønsker å kommentere saken.

Nylig ble det klart at Anda har valgt å forlate DNK og går til Det evangelisk lutherske kirkesamfunn (Delk) i Bergen. Der er veien til prestetjeneste stengt for kvinner.

– Preses i Den norske kirke har bedt dem som har et klassisk embetssyn om å vurdere sin stilling. Så det er feil å si at jeg ikke opplever meg presset ut, har Anda uttalt til Dagen.

– Hadde fortjent en beklagelse

Etter at Anda ble takket av som sokneprest i Giske og Vigra i slutten av mai, uttalte ordfører i Giske, Harry Valderhaug (KrF), at Anda bør få en beklagelse fra arbeidsgiver for det lekkede brevet.

– Som arbeidsgiver, uansett om du er biskop eller ordfører, så er det utrolig viktig å være nøye med hvordan man behandler sine ansatte. Jeg mener han hadde fortjent en beklagelse fra arbeidsgiver på grunn av dette. En slik sak er ille i alle sammenhenger, sa Valderhaug.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion