Religion

Se video: Her løftes biskop Rosemarie Köhn på plass

SKAL HEDRES: For 30 år siden ble Rosemarie Köhn Norges første kvinnelige biskop. Lørdag avdukes statuen hennes utenfor domkirken på Hamar.

– For noen år siden så jeg en kåring av Norges 100 viktigste kvinner og der var ikke Rose med. Det tente en gnist, sier Arve Juritzen.

Lørdag er det 30 år siden Rosemarie Köhn ble Norge og Nordens første kvinnelige biskop. Hun var biskop på Hamar fram til hun nådde pensjonsalder i 2006, og døde i oktober i fjor 83 år gammel.

For tre år siden tok Arve Juritzen og Köhns ektefelle Susanne Sønderbo initiativ til å reise en statue av biskopen. Fredag var Juritzen selv til stede da statuen ble løftet på plass utenfor domkirken på Hamar, hvor den skal avdukes lørdag.

Se video av at statuen av biskop Rosemarie Köhn løftes på plass:

– Fortsatt viktig

– Rose åpnet kirken slik at alle følte seg velkommen og hun brøytet vei for likhet og kjærlighet og nådde både troende og ikke troende. Hennes gjerning er fortsatt viktig for et bedre samfunn for alle, derfor er statuen nødvendig, vi må ha Rose med oss inn i fremtiden, sier Juritzen i en pressemelding i forkant av avdukingen.

Statuen viser Köhn iført sin bispekåpe som har gått opp motbakken og nå skuer utover Hamar og ønsker alle velkommen, ifølge pressemeldingen. Den er laget av billedhugger Merete Sejersted Bodtker, og finansiert av 150 privatpersoner i tillegg til Den norske kirke, Christen Sveaas og Kistefos as, Kultur- og likestillingsdepartementet, Innlandet fylkeskommune og Hamar kommune.

Vi må ha Rose med oss inn i fremtiden

—  Arve Juritzen

Avdukes av Gudmund Hernes

– Rosemarie Köhn understreket at «ingen tro er for liten». Jeg håper statuen kan minne folk om nettopp dette, sier nåværende Hamar-biskop Ole Kristian Bonden i forkant av avdukingen.

Statuen avdukes tidligere statsråd Gudmund Hernes og Roses grandniese Vilde Johannessen. Det var Hernes som i sin tid utnevnte Köhn til biskop.

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

VL anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion