Religion

Historisk: Romersk-katolsk kardinal skal velsigne kong Charles

KRONINGSSEREMONIEN: På lørdag blir Vincent Gerard Nichols den første romersk-katolske biskopen med en rolle i en britisk kroningsseremoni siden den engelske reformasjonen.

Når kong Charles krones i Westminster Abbey på lørdag, blir det første gang siden den engelske reformasjonen at en romersk-katolsk biskop vil ha en formell rolle i kroningen av en britisk monark. Det skriver avisa The Tablet.

Det er den katolske erkebiskopen Vincent Gerard Nichols som skal være med og velsigne kong Charles. Nichols er i tillegg til å være hovedrepresentant for Den katolske kirke i England og Wales, en av pavens kardinaler.

Til The Table, sier Nichols at kroningen vil bli en «ekstraordinær hendelse» for økumenikken, og at velsignelsen han skal gi kongen, har blitt satt til et «ganske sentralt tidspunkt» i seremonien:

Rett etter at kongen har fått kronen på hodet.

Sist i 1543

Siste gang en romersk-katolsk kardinal hadde en formell rolle i kroningen av en britisk monark tror man var i 1543, da kardinal David Beaton overvar kroningen av den ti måneder gamle Maria Stuart (på engelsk kjent som Mary, Queen of Scots). Dette var da Skottlands dronning.

Sist gang en katolsk biskop overvar en kroning var i 1553, da biskopen Stephen Gardiner plasserte kronen på hodet til dronning Maria I. Det skriver The Irish Times.

Den engelske kirke lå under makten til paven inntil 1534, da Henrik den åttende brøt med Roma og utnevnte den engelske monarken til overhode for kirken. Dette skjedde fordi paven ikke ville innvilge kongens ønske om å få ekteskapet med Katarina av Aragón annullert.

Kirken ble da en uavhengig katolsk nasjonalkirke. Henriks etterkommer Maria I forsøkte å gjeninnføre Den katolske kirke i England, men dette ble stanset av hennes etterfølger Elizabeth I, som opprettet etablerte en engelsk protestantisk kirke i 1559.

Kirken har karakter av en mellomvei mellom romersk katolisisme og protestantisme.

Henrik den åttende og hans andre hustru Anne Bolelyn.

70 år senere

Ingen katolikker var tilstede under dronning Elizabeths kroning i 1953 da den katolske kirken forbød å ta del i protestantiske gudstjenester. 70 år senere vil ting se veldig annerledes ut.

I tillegg til rollen til kardinal Nichols, har paven sendt en delegasjon ledet av kardinal Pietro Parolin, statssekretær i Vatikanet. Han vil bli den første representanten for Vatikanet til å ta del i en kroningsseremoni i England på nesten 500 år.

Forøvrig ble Charles’ dronning, Camilla, viet av en katolsk prest da hun giftet seg med sin første ektemann, Andrew Parker-Bowles, som var katolsk. De har en sønn og en datter som de har oppdratt katolsk. Camilla ble imidlertid døpt protestantisk.

kroningen charles
kroningen charles
Johannes Paul.
Paven Pietro Parolin
Charles kroning
Charles kroning

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion