Religion

Ragnhild Jepsen er biskopenes favoritt til Bjørgvin-biskop

VALG: Torsdag kveld gikk fristen ut for biskopene til å si hvem av de tre kandidatene de ønsker som ny biskop i Bjørgvin. Her er resultatet.

Både Ragnhild Jepsen og Kjersti Gautestad Norheim får fem førstestemmer fra biskopene, men Jepsen får flest andrestemmer og troner derfor øverst på listen. Det betyr at Sunniva Gylver er den færrest biskoper ønsker seg, med to førstestemmer.

Slik stemte biskopene

 • Ragnhild Jepsen fikk fem førstestemmer, seks andrestemmer og én tredjestemme.
 • Kjersti Gautestad Norheim fikk fem førstestemmer, to andrestemmer og fem tredjestemmer.
 • Sunniva Gylver fikk to førstestemmer, fire andrestemmer og seks tredjestemmer.

Alle biskopene har også gitt en begrunnelse for hvem de mener er best skikka til å bli biskop. Begrunnelsen er ikke offentlig, men brukes av Kirkerådet når de skal vurdere hvem de tre kandidatene som blir biskop.

Ikke avgjort

Dette betyr at Bjørgvin bispedømmeråd og biskopene er samstemte om å ville ha Jepsen som ny biskop. Men det er Kirkerådet som under et møte 9.–10. februar avgjør hvem det blir.

Kirkerådet skal intervjue alle de tre kandidatene. Deretter vil én av dem bli utnevnt til biskop.

Bjørgvin bispedømmeråd leverte sin innstilling forrige uke. De ønsker Ragnhild Jepsen som sin biskop, med Sunniva Gylver på andrevalg og Kjersti Gautestad Norheim som sistevalg.

Da Hamar bispedømme i november i fjor skulle få ny biskop, var ikke biskopene og bispedømmerådet helt samstemte. Biskopene ønsket seg Hege Fagermoen, mens bispedømmerådet ville ha Ole Kristian Bonden. Kirkerådet landet på Bonden.

---

Slik velges ny Bjørgvin-biskop

 • 12. januar ga Bjørgvin bispedømme sin innstilling på hvem de ønsker som ny biskop.
 • 19. januar gikk fristen ut for at alle biskopene skulle gi sine første-, andre- og tredjestemmer på hvem de ønsker seg. De må også begrunne hvorfor.
 • Til slutt gjennomfører Kirkerådet, som ledes av Kristin Gunleiksrud Raaum, intervjuer med de tre kandidatene. Deretter velges ny biskop under Kirkerådets møte som er 9.–10. februar.

---

Dette er kandidatene

Kjersti Gautestad Norheim er sokneprest i Birkeland sokn og bispekandidat Bjørgvin.

Kjersti Gautestad Norheim er sokneprest i Birkeland menighet i Bergen kommune. Hun kom inn i kampen om bispedømmet med en supplerende nominasjon, og endte opp med flest stemmer i den rådgivende avstemningen. I tillegg til jobben som sokneprest, er Norheim timelærer i praktisk teologi ved NLA Høgskolen. Hun har bakgrunn som misjonsprest i Estland, noe hun nylig har skrevet om i Vårt Land, og i 2020 ble hun tildelt Olavsstipendet til Den norske kirke.

Kommentator Åste Dokka skriver at Norheim er en «dreven kirkepolitiker» og «en konservativ som samarbeider og klarer å bygge broer til andre».

Ragnhild Jepsen, domprost i Nidaros

Ragnhild Jepsen er domprost i Nidaros, noe hun har vært siden 2011. Før dette var hun sokneprest i Nidaros domkirke i fem år. Hun er kandidaten som bispedømmerådet i Bjørgvin ønsker seg som sin nye biskop.

Kommentator Åste Dokka beskriver Jepsen som en «strålende liturg og predikant» med «betydelig ledererfaring, også når det gjelder arbeidsgiveri».

Sunniva Gylver. Prest i Fagerborg menighet.

Sunniva Gylver er sokneprest i Fagerborg menighet i Oslo. Gylver er blant annet kjent som TV-prest og forfatter, samt en av bidragsyterne til andaktsprogrammet Plussord. Hun underviser også på MF vitenskapelig høyskole og er spaltist i Vårt Land.

Kommentator Åste Dokka kaller Gylver «noe så sjeldent som en rikskjendis av en prest» og skrivet at det hun formidler er «solid og gjennomtenkt og bærer preg av sunn teologi og livsnærhet».

Sunniva Gylver skriver i et facebook-innlegg at rangeringen omtrent er som forventet. Og at hun er «på ingen måte skuffet om det ikke blir meg». Hun presiserer at hun trives med jobben hun har i dag. Videre skriver hun: «Jeg hviler rett og slett i at Gud leder meg der jeg skal være».

---

Bjørgvin bispedømme

 • Omfatter Vestland fylke. Bispesetet er i Bergen.
 • Biskopen i Bjørgvin har også tilsyn med Sjømannskirka – norsk kirke i utlandet.
 • Bjørgvin har over 450.000 kirkemedlemmer. Det er delt i elleve prosti, 43 fellesråd og 176 sokn.
 • Den nye biskopen erstatter Halvor Nordhaug, som ble innsatt som biskop i 2009.
 • Den norske kirke har 12 biskoper.
 • Bjørgvin har kun hatt mannlige biskoper tidligere.

Kilde: Store norske leksikon.

---

Endret lørdag 21. januar kl. 08.08: I en tidligere versjon av denne artikkelen sto det at Ragnhild Jepsen hadde erfaring som styreleder i KFUK-KFUM. Dette stemmer ikke. Det er Sunniva Gylver som har denne erfaringen. Vårt Land beklager.

Endret mandag 23. januar kl. 10.08: I en tidligere versjon av denne artikkelen sto det at Bjørgvin bispedømme vil ha kandidat Ragnhild Jepsen som ny biskop. Det er feil. Det er Bjørgvin bispedømmeråd som har Jepsen som førstevalg. I selve bispedømmet vil et flertall ha kandidat Kjersti Gautestad Norheim som ny biskop.

Les mer om mer disse temaene:

Eivind Nicolai Lauritsen

Eivind Nicolai Lauritsen

Eivind Nicolai Lauritsen er nyhetsleder i Vårt Land.

Tove Bø

Tove Bø

Tove Bø er vaktsjef i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion