Religion

Bibelskoler starter kronerulling etter kutt i statsstøtte

BIBELSKOLE: Ansgar bibelskole har startet innsamlingsaksjon og Fjellhaug bibelskole etterlyser faste givere, etter at regjeringen og SV kuttet i statsstøtten.

I høst fikk bibelskolene en kalddusj fra Støre-regjeringen: Støtten per elev ble kuttet fra 75 til 65 prosent i statsbudsjett.

Skolene protesterte, men kuttet ble opprettholdt i den endelige budsjettavtalen med SV.

For Ansgar bibelskole i Kristiansand og Bibelskolen Fjellhaug i Oslo betyr det et inntektstap på henholdsvis 500.000 og 1,1 millioner kroner neste år med dagens elevtall.

Nå tar de to bibelskolene saken i egne hender for å berge budsjett og tilbud i 2023.

Løsningen? Kronerulling for Ansgar og givertjeneste for Fjellhaug.

Starter kronerulling etter idé fra Hermon-sjef

Ideen om kronerulling for Ansgar skal ha kommet fra forlagssjef i kristelige Hermon forlag, Svein Andersen.

Andersen skal ha foreslått at 50 sponsorer kan gi 10.000 kroner hver til bibelskolen, for å dekke inn tapet av statsstøtte.

Ansgar bibelskole melder selv om innsamlingsaksjonen på sine nettsider.

Fjellhaug etterlyser faste givere

Også Fjellhaug har kommet på banen før jul med et initiativ for å berge økonomien sin.

Jon Georg Fiske, rektor ved Fjellhaug bibelskole

I et innlegg på bibelskolens hjemmeside, etterlyser rektor Jon Georg Fiske faste givere:

«Derfor ber vi nå om din støtte og oppmuntring. Har vi 300 som vil stå med Bibelskolen Fjellhaug i fast givertjeneste, og som vil gi 300 kroner i måneden?»

Fiske skriver at Fjellhaug godt forstår at regjeringen må stramme inn for å hindre overoppheting av norsk økonomi. Men det blir galt når bibelskolene må tåle kuttet mens folkehøyskoler eller fagskoler går fri, mener rektoren.

Uklart hvor mye skolene har samlet inn

Vårt Land er ikke kjent med hvor mye Ansgar har samlet inn så langt, eller hvor mange som har meldt seg til givertjeneste for Fjellhaug.

Tidligere denne måneden meldte Vårt Land at kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) foreslår å flytte statsstøtten til bibelskoler fra privatskoleloven til en egen forskrift. Hvis det vedtas, vil regjeringen i fremtiden ikke trenge flertall i Stortinget for å justere støtten på ny.

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i Vårt Land. Han skriver om det politiske spillet – maktkamp, ledervalg, målinger og regjeringssamarbeid – og om tema som abortlov, ideologi, LHBTQ+, livssyn, rusreform og sosialpolitikk. Andreas har 12 års erfaring som journalist, mastergrad i idéhistorie og en forkjærlighet for historie og kuriosa.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Religion