Religion

Lånte bort refleksvesten sin til presten i ny Netflix-serie

LUFTHAVNSPREST: I den nye norske Netflix-serien «Julestorm» er lufthavnspresten Ronja en sentral figur. Den egentlige lufthavnspresten, Torbjørn Olsen, kjenner seg igjen i det han ser på skjermen.

Hva skjer om en storm hindrer all lufttrafikk lille julaften? Det prøver serien «Julestorm» å svare på, der seeren følger livet til ansatte og reisende, og blant dem lufthavnspresten Ronja.

– Jeg var involvert i de innledende rundene. Der jeg ble bedt om å si hva en lufthavnsprest gjør, hvordan hverdagen er og om livet på flyplassen. I tillegg kom crewet for å se hvordan jeg gikk kledd. De låner faktisk en av refleksvestene mine i serien, sier Torbjørn Olsen til Vårt Land.

Han er prest i Gjerdrum og lufthavnsprest på Gardermoen, og er glad for å se yrket sitt portrettert i serien.

– Det er kjempeartig! De løfter fram en litt annen side ved flyplasslivet. Jeg jobber ofte litt i det stille og i det skjulte, så det er gøy å se at de likevel viser det fram.

Lufthavnprest på Gardermoen og prest i Gjerdrum.

Riktig portrettert

Olsen forteller at han kjenner seg igjen i mye det lufthavnspresten Ronja går gjennom. Spesielt likte han siste scene i første episode der Ronja ber til Gud.

– Det er en fantastisk slutt på siste episode. Der hun rydder unna bønnetepper på stillerommet, og scenen avsluttes med bønnen på slutten. Jeg møter ofte folk som ber meg tenke ekstra på dem, det de ofte mener er at jeg skal ta dem med i bønnen, slik som Ronja gjør i den episoden.

Møtene presten har med folk i serien ligner hverdagen til Olsen. I serien ønsker en av de ansatte i baren å snakke med Ronja. Hun løper derimot fram og tilbake mellom andre og får aldri tid. Det kjente Olsen seg også igjen i.

– Jeg har samtaler og tilbyr sjelesorg for ansatte og passasjerer hele tida. Det er mange jeg gjerne burde tatt en ekstra telefon til, eller spurt om hvordan det går. Den lista blir bare lengre jo lengre jeg jobber her. Jeg, i likhet med Ronja, må prioritere det som er mest akutt.

Enn så lenge har ikke Torbjørn Olsen måtte håndtere en krise som den som dukker opp i den nye serien. Men han håndterer små kriser hver dag. Det kan være vel så viktig.

– Da jeg begynte sa Avinor at min jobb var å forberede meg på den store krisen, og i mellomtiden løse de små. Min jobb blir å ta vare på alle som går gjennom små personlige livskriser på flyplassen.

Olsen var nominert til Petter Dass-prisen i 2021, for sin deltakelse i TV 2-serien Spesialprestene, som andaktsholder på NRK, og som den som prekte under sørgegudstjenesten i Gjerdrum etter skredulykken som kostet 10 mennesker livet.

Les mer om mer disse temaene:

Johannes Nyborg

Johannes Nyborg

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion