Religion

Pinsemenigheter i Ghana vil øke fengselsstraffene for homofile

GHANA: Samtidig møtes kristne homofile i all hemmelighet. – På den måten kan vi be sammen uten å utsette oss selv for fare, sier aktivist.

Da Ghana lå under britisk kolonistyre ble den første loven som kriminaliserte homofili vedtatt.

Siden den gang har det vært straffbart å være noe annet enn heterofil.

Og nå kan det snart bli verre for homofile i det vestafrikanske landet.

Et lovforslag, som har til intensjon å stramme inn skeives rettigheter, ble lagt frem for parlamentet høsten 2021. Det hadde navnet Promotion of proper human sexual rights and Ghanaian family values bill – altså en lov for å promotere såkalte seksuelle rettigheter og ghanesiske familieverdier.

På lista over innstramninger det ghanesiske parlamentet snart skal votere over, finnes forslag som:

  • Inntil fem års fengsel for romantiske forhold og/eller seksuelle handlinger mellom to av samme kjønn.
  • Inntil ti års fengsel for deltakelse i en organisasjon som jobber for LHBTQ-rettigheter.
  • Inntil ti års fengsel for å promotere LHBTQ-rettigheter muntlig eller skriftlig.
  • Inntil ett års fengsel for å vise amorøse følelser til en person av det samme kjønn offentlig.
  • Kriminalisering av å kle seg ut som et annet kjønn.
  • Kriminalisering av å tilby helsetjenester til transpersoner.

Også de som unngår å melde fra til politiet når de ser noen som bryter lovverket, kan risikere bøter eller fengsel.

Pinsemenigheter på barrikadene

Forslaget til lovverk er inspirert av tilsvarende lover fra land på ulike kontinenter i verden. Blant annet har ghaneserne hentet flere av forslagene fra Ugandas homofiendtlige lovverk, samt ulike lovtekster i Nigeria og Russland. I tillegg er den sterkt inspirert av den ultrakonservative, amerikanske organisasjonen World Congress of Families.

Siden forslaget til ny lovtekst ble lagt frem for drøyt ett år siden, har antall angrep mot LHBTQ-personer i Ghana økt betraktelig, melder ulike kilder, deriblant The Guardian.

Blant dem som peker på lovforslaget som særdeles viktig for Ghana, står ghanesiske pinsemenigheter. Den største blant dem er Assemblies of God.

I oktober planla de en stor demonstrasjon foran parlamentet. Budskapet var klart: Gjennomfør lovendringene så snart som mulig.

Alban Bagbin er Speaker of Parliament i Ghana, tilsvarende stortingspresident. Han beroliget de kristne demonstrantene ved å love å gjennomføre lovendringene før neste valg i 2024. Pinse-demonstrantene var fornøyde, og avlyste demonstrasjonen.

Fra Hillsong til LHBTQ-aktivist

Heine Bravie fra Eidsvoll vokste opp i Pinsekirken Håpet, med norsk mor og ghanesisk far. Da han flyttet til København var det naturlig for Bravie å søke seg til en pinsemenighet, og valget falt på Hillsong.

Homofile i Hillsong i København har fremdeles ikke lov til å ta på seg ansvar som eksempelvis å være vertskap eller lovsangsledere i kirken. Men Bravie og et annet menighetsmedlem starter en bibelgruppe for skeive. Etter hvert traff han danske Alexander Zachariassen, som også har vokst opp i pinsemenighet. Etter kort tid blir de to et par.

Ekskluderingen av homofile i Hillsong går sterkt inn på begge to. De finner ut at de ønsker å gjøre noe for å hjelpe skeive globalt.

De begynner å følge kontoer til LHBTQ-aktivister i Ghana på sosiale medier, og kommer i kontakt med Bright Amoabeng.

Homofile møtes i hemmelighet

Amoabeng fra Ghana er kristen og homofil, og er aktiv i organisasjonen LGBT+ Rights Ghana, en organisasjon som jobber for LHBTQ-rettigheter.

Han har vokst opp i en pinsemenighet i Accra, men da han selv ble tenåring og kom ut av skapet, opplevde han en menighet han ikke kunne føle seg trygg i.

Ledere Amoabeng så opp til, kunne uttrykke seg hatefullt om identiteten hans, forteller han.

Han sluttet å gå i kirken og begynte å møte andre skeive.

LGBT+ Rights Ghana oppstår, og det opprettes et fellesskap der kristne og skeive møtes for å snakke sammen, be sammen, være sammen.

– Mange av oss har traumer fra kirken. Vi hjelper hverandre med å håndtere disse opplevelse, og å snakke om hva det vil si å være skeiv. Vi har også bønnesamlinger månedlig.

For ikke å vekke for mye oppmerksomhet, møtes LGBT+ Rights Ghana på hemmelige lokasjoner.

– Vi leier AirBnB-leiligheter for ikke å holde samlingene på samme sted hver gang. Det ville ikke vært trygt. På den måten kan vi be sammen uten å utsette oss selv for fare.

Amoabeng forteller at uavhengig av om den foreslåtte lovteksten blir vedtatt eller ikke, har forslaget i seg selv skapt mye vold, trakassering og frykt i landet:

– Hvis denne loven blir vedtatt, blir alle våre aktiviteter kriminalisert. Bare det å møtes blir ulovlig.

– Hvordan forholder familien din seg til at du er homofil?

– De vet at jeg er homofil, men vi har en «ikke spør, ikke fortell»-regel. Det gjør det lettere for alle å ikke snakke om det.

Ingen kirke har monopol på Gud

—  Bright Amoabeng

– Føles bra å bidra

Gjennom Amoabeng blir Bravie og Zacharriassen engasjerte i LGBT+ Rights Ghana.

Tidligere i år samlet de inn over 70.000 danske kroner til organisasjonen, og i september reiste de til den ghanesiske hovedstaden for å hjelpe til.

Bravie synes det er meningsfullt å kunne bidra:

– Det føles bra. Mange har tidligere vært kritiske til at vi har vært aktive i pinsemenigheter i København, noe som er forståelig. Nå føler vi at vi kjemper litt i motsatt retning. Pinsemenigheter over hele verden ekskluderer homofile. Her er vårt lille bidrag til å motvirke det.

Er styrket i Gudstroen

Til tross for all frykten Amoabeng har måttet gjennomgå fra kristne generelt, og pinsemenigheter spesielt, er han fortsatt troende:

– Jeg har blitt vant til at menigheten jeg en gang tilhørte nører oppunder hat mot homofile. Det gjorde at jeg begynte å tvile, sier han.

Nøkkelen for å bevare Gudstroen ble å skille mellom kirken og Gud:

– Ingen kirke har monopol på Gud. Løsningen var å klare å lage et skille mellom kirken og min egen, personlige tro. Man må skape sitt eget forhold til Gud, uten at kirken er involvert i det.

Selv om Amoabeng savner det kristne fellesskapet en pinsemenighet kan være, synes han det er tryggere i LGBT+ Rights Ghana, der det å være skeiv og kristen aksepteres:

– Troen min har aldri vært sterkere.

---

LHBTQ-rettigheter i Ghana

  • Det er allerede straffbart å være homofil i Ghana, men nå foreslås det å stramme inn lovverket ytterligere på en rekke områder knyttet til LHBTQ-personers rettigheter.
  • Hvis lovforslaget blir vedtatt, blir det blant annet inntil ti års fengsel for å være aktiv i en organisasjon som jobber for homofiles rettigheter.
  • Ghanas Speaker of Parliament har lovet å gjennomføre lovendringen før valget i 2024.
  • Vold og trakassering mot homofile har eskalert i det ghanesiske samfunnet etter at lovforslaget ble fremmet.

---

Les mer om mer disse temaene:

Ingvild Kessel

Ingvild Sandnes Kessel

Ingvild Sandnes Kessel er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion