Religion

Pinsepastor og sønn skal ha blitt torturert og drept i Ukraina

DREPT: En pinsepastor og hans nitten år gamle sønn ble funnet drept etter å ha blitt bortført av russiske soldater.

Lørdag ble likene til pinsepastoren Anatoliy Prokopchuk og hans nitten år gamle sønn funnet i Nova Kakhovka, en by i Kherson-regionen i Ukraina.

Funnet ble gjort i en skog, etter at de hadde blitt bortført av russiske soldater fire dager tidligere. Stefanusalliansen skriver at likene ifølge venner bar preg av tortur, og at likene var så maltrakterte at de var vanskelig å identifisere dem.

– Sidan det ikke var vitner til det som skjedde, er det vanskelig å vite sikkert hvorfor de to ble bortført og drept. Men helt siden russisk-støtta styrker tok over Donbas i 2014, har vi sett et sterkt raseri mot evangeliske kristne, sier bibelmisjonsleder Bernt G. Olsen i Det norske bibelselskap til Stefanusalliansen.

Forfølges

I januar skreiv Vårt Land om hvordan myndighetene i russisk-kontrollerte områder systematisk forfølger kristne minoriteter, og gjennom sensur, forsamlingsforbud og straffeforfølgelse forgriper seg mot religionsfriheten.

Det er heller ikke første gang medlemmer av pinsebevegelsen blir drept. Blant annet ble fire menn tilknytta en pinsemenighet bortført og drept av militsen Russisk-ortodoks armé, da russisk-støtta militser i juni 2014 tok kontroll over Luhansk.

Nyhetssida Forum18 skriver også om flere prester og religiøse myndighetspersoner som har blitt bortført av russiske styrker. Blant annet skal to gresk-ortodokse prester være arrestert tidligere i november.

I ettertid har den russiske nasjonalgarden hevdet at prestene var i besittelse av eksplosiver og «ekstremistisk litteratur» – et forhold begge prestene benekter.

– Patriot og kristen

Anatoliy Prokopchuk etterlater seg kone og seks barn. Ordføreren i byen Rivne, Oleksandr Tretiak, har i ettertid kommentert drapet.

– Anatoliy var en velkjent filantrop, patriot og kristen, som kunne gjort så mye for landet og familien dersom, dersom livet hans ikke ble revet vekk.

Det er fortsatt uklart hvorvidt Anatoliy og sønnen ble drept på grunn av troa si. Ifølge Kharkiv Human Rights Protection Group skal en alternativ teori være at mennene ble bortført i forbindelse med at soldater stjal bilen deres.


Jor Hjulstad Tvedt

Jor Hjulstad Tvedt

Jor Hjulstad Tvedt er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Religion