Religion

Svenske prester skal ikke pålegges å vie homofile

SVERIGE: Tirsdag tok det svenske Kirkemøtet stilling til et forslag som kan avkrage en rekke prester.

Det var knyttet spenning til hva Kyrkomötet skulle vedta tirsdag kveld. Der tok nemlig Svenska kyrkans øverste organ stilling til et forslag som kunne betydd kroken på døra for prester som nekter å vie likekjønnede.

På sensommeren skrev Vårt Land at grupperinger i Svenska kyrkan foreslo et tillegg til Kyrkoordningen – kirkens regelverk – som gikk ut på at prester som motsatte seg å vie homofile par, skulle avkrages. Det likte Therese Egebakken, styremedlem i Frimodig kirke, dårlig. Frimodig kirke er et konservativt nettverk for Den norske kirke-medlemmer med et tradisjonelt syn på ekteskap.

– Dette handler om trosspørsmål. Hvis de plutselig skal anses som uegnet, vil det være tragisk. Dersom dette blir vedtatt vil det virkelig være en innskrenking av trosfriheten. Hvor er mangfoldet, ytringsfriheten og samvittighetsfriheten, uttalte Egebakken den gang.

Det var Jesper Eneroth, den sosialdemokratiske gruppelederen i det svenske kirkemøtet, som stod bak forslaget. Han bemerket den gang at en som diskriminerer på bakgrunn av alder, kjønn, etnisitet eller seksuell legning, ikke er egnet til å være prest.

Det synes derimot Kyrkomötet – som tirsdag kveld vedtok at det fortsatt skal være greit å nekte å vie homofile. At forslaget hadde støtte fra en rekke grupperinger innad i Svenska kyrkan, holdt dermed ikke til flertall.

Det var svenske Dagen som første meldte nyheten.

---

Svenska kyrkan

  • Svenska kyrkans er Sveriges største trossamfunn med 5,6 millioner medlemmer
  • Biskoper, prester, diakoner styrer Svenska kyrkan sammed med folkevalgte lokalpolitikere
  • Svenskene hadde kirkevalg i fjor, hvor Socialdemokratarna fikk 27,5 prosent av stemmene
  • Kirkemøtet er det høyeste organet. I år finner kirkemøtet sted 4.- 7.oktober og 20.-23. november

Kilde: Svenska kyrkan

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen er journalist i Vårt Lands kulturavdeling

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion