Religion

Trygve Skaug får Petter Dass-prisen

PRISUTDELINGEN: Artisten Trygve Skaug hedres med årets Petter Dass-pris. Ifølge juryen bidrar han «til å gi tusenvis av nordmenn et språk for tro».

– Det kom brått på å bli nominert, og det kom enda bråere på dette her, sa Trygve Skaug torsdag kveld da han ble tildelt prisen i Oslo domkirke.

Den folkekjære artisten og poeten ble hedret med Petter Dass-prisen, en pris Vårt Land har delt ut siden 1995. Utdelingen ble ledet av sjefredaktør Bjørn Kristoffer Bore og religions- og featureredaktør Elise Kruse.

I sin takketale torsdag kveld, trakk han fram flere som han ønsket å hedre med prisen.

– Hvis jeg skal si noe lurt nå vil jeg først hylle hjem som likner på det hjemmet som jeg er vokst opp i, hvor det var flere spørsmålstegn enn utropstegn på det med å ha en tro, sa han.

Prisen ønsket han også dele med alle «som har den hverdagen som gjør at de er ganske alene om å ha ei tro».

Petter Dass 2022

– Jeg vet godt hvordan det er. Det er ikke noe artig. «Jesus spør om du er tøff nok», sang vi mye. Det var jeg lei meg for at vi gjorde, for jeg var ikke tøff nok, men en kan være tøffe i lag, sa Skaug, og pekte deretter på prisen – en liten Petter Dass-skulptur.

– Han var i hvert fall tøff nok. Det er inspirerende å få en pris med han der på.

Statuttene sier at prisen skal gå til den eller de «som i god Petter Dass-tradisjon har satt Gud og kristen tro på den offentlige dagsorden på en engasjerende måte».

I juryens vinnerbegrunnelse heter det at Skaug ikke nødvendigvis har gjort noe stort nummer ut av kristentroa sin utad.

«Men på et ganske enkelt, nakent og sårbart vis har vinneren klart å synliggjøre noen av kristendommens dypeste dimensjoner og sannheter for et enormt publikum, som inkluderer flere generasjoner nordmenn».

Stor følgerskare

–Jeg er veldig glad og takknemlig for at noen har fanget opp det jeg lager, at det er lett å se at jeg tror på Gud, uttalte Skaug da det tidligere denne måneden ble kjent at han var nominert til årets Petter Dass-pris.

Petter Dass 2022

Skaug har siden høsten 2012 reist landet rundt med egne konserter, og har gjort alt fra stuekonserter til å spille i Oslo Spektrum. De siste årene har han også slått gjennom som poet, etter å ha publisert dikt på Instagram i flere år. I dag har han nær 200.000 følgere på Instagram.

Han har gitt ut fem album og ti bøker, og bare tidligere i år har han spilt inn en salmeplate og gitt ut både barnebok og enda en diktsamling.

Juryen, som er ledet av Vårt Lands religions- og featureredaktør Elise Kruse, trekker fram at tekstene hans er enkle, men at det er også det som gjør dem så sterke – og forståelige.

Petter Dass 2022

«De rommer livets og troas store mysterium på mesterlig vis, og bidrar til å gi tusenvis av nordmenn et språk for dette underlige vi kaller ‘tro’. Hans egne sanger og dikt, og ikke minst hans særegne salmetolkninger er med på å føre arven etter Petter Dass og de mange vinnerne av denne prisen videre.»

Jeg vil hylle hjem som likner på det hjemmet som jeg er vokst opp i, hvor det var flere spørsmålstegn enn utropstegn på det med å ha en tro

—  Trygve Skaug, årets Petter Dass-vinner

---

Vinnerbegrunnelse

«Det finnes ingen fasitsvar på hvordan man setter kristen tro på dagsorden.

Mange har en mening om hva som kvalifiserer en som en «god kristen» og i hvilken grad man bør og skal være åpen om troa si i offentligheten.

Vinneren av årets Petter Dass-pris har ikke nødvendigvis gjort noe stort nummer ut av kristentroa sin utad.

Men på et ganske enkelt, nakent og sårbart vis har vinneren klart å synliggjøre noen av kristendommens dypeste dimensjoner og sannheter for et enormt publikum, som inkluderer flere generasjoner nordmenn.

Tilbakemeldingene og henvendelsene vi har fått tyder på at dette er et menneske som vekker troa hos andre, også når den for noen har stilnet – og kanskje også når den kan være vanskelig å finne for vinneren selv.

Hans åpenhet og tydelige stemme for rettferdighet smitter og inspirerer.

Å være en kristen stemme i offentligheten handler ikke bare om å snakke om tro, det handler minst like mye om å gjøre handlinger i tråd med kristendommens viktigste verdier.

Om å stå opp for de fattige, de utstøtte og de usynlige. De vi så altfor fort glemmer, men som vi egentlig burde løftet frem. Trygve Skaug bruker stemmen sin til nettopp det.

Hans tekster er enkle, men det er også det som gjør dem så sterke – og forståelige.

De rommer livets og troas store mysterium på mesterlig vis, og bidrar til å gi tusenvis av nordmenn et språk for dette underlige vi kaller «tro».

Hans egne sanger og dikt, og ikke minst hans særegne salmetolkninger er med på å føre arven etter Petter Dass og de mange vinnerne av denne prisen videre.

Det krever mot å snakke sant om livet, slik Skaug gjør. At han i tillegg tør å snakke sant om troa, også når den ikke går opp for ham, er med på å åpne et viktig rom for alle tvilende og troende der ute.

Trygve Skaug sine ord treffer. Det er derfor tusenvis av nordmenn har tatovert dem på kroppene sine og heller kaffen sin i kopper dekorert med dem.

Når Skaug bruker stemmen sin til å snakke om flyktningene som drukner på vei over Middelhavet, synger på sin usedvanlige måte våre kjente og kjære julesalmer. Eller lyser velsignelsen over 300.000 nordmenn over radioen – gjør han det med en sjelden ydmykhet og troverdighet.

Han gjør det på en måte som gjør det umulig å ikke føle seg sett, hørt eller truffet på et eller annet vis. Det er en Petter Dass-pris verdig. Gratulerer så mye, Trygve Skaug!»

---

Tidligere vinnere

I Oslo domkirke var også de to andre nominerte til stede under prisutdelingen. Den ene nominerte, Ingrid Brækken Melve, er mest kjent som salmedikter, men har denne høsten også blitt romanforfatter.

Den utdannede teologen har fått skryt fra juryen for å bruke «kjente salmetoner og nyskapende salmetekster til å sette ord på både det hverdagslige og det guddommelige».

Den samiske teologen Tore Johnsen var også nominert til prisen. I en årrekke har han arbeidet med å forene kunnskapen om samisk religion og kristen teologi. Han har vært en sentral bidragsyter til å synliggjøre det samiske kirkeliv.

Juryen har fremhevet at «kirkens og kristendommens rolle i fornorskningsprosessen overfor samene er et mørkt kapittel for norsk kristenhet», og at Johnsens arbeid dermed har «enorm betydning».

Første gang Petter Dass-prisen ble delt ut gikk den til Egil Svartdahl, mens fjorårets vinner var Morgenandakten i NRK.

Da skrev juryen skrev blant annet dette: «Årets Petter Dass-vinner rører, engasjerer, provoserer og irriterer. Men først og fremst er vinneren på ekstraordinært vis med på å sette kristen tro og Gud på dagsorden i 2021.»


----

Tidligere prisvinnere

 • 1995: Egil Svartdahl TV-pastor i TV 2
 • 1996: Erik Hillestad, Kirkelig Kulturverksted
 • 1997: Kjell Magne Bondevik, politiker
 • 1998: Per Oddvar Hildre, dirigent
 • 1999: Per Arne Dahl, biskop og forfatter
 • 2000: Frelsesarmeen ved Marit Solli
 • 2001: Gunnar Stålsett, biskop
 • 2002: Lise og Ludvig Karlsen, sosialarbeidere og predikanter
 • 2003: Marie Aakre ved St. Olavs hospital i Trondheim
 • 2004: Eyvind Skeie, prest, salmedikter og forfatter
 • 2005: Kristen Idrettskontakt (KRIK), ved idrettsprest Kjell Markset
 • 2006: Inger Lise Rypdal, artist.
 • 2007: Edvard Hoem, for boken Mors og fars historie, og formidlingen av den.
 • 2008: Kronprinsesse Mette-Marit, for CD-utgivelsen Sorgen og gleden
 • 2009: Svein Ellingsen, salmedikter
 • 2010: Oslo Soul Children og dirigent Ragnhild Hiis Ånestad.
 • 2011: Svein Tindberg for sitt teaterstykke «Abrahams barn».
 • 2012: Tore W. Aas, dirigent i Oslo Gospel Choir
 • 2013: Rune Larsen, artist.
 • 2014: Karsten Isachsen, forfatter og prest.
 • 2015: KFUM-Kameratene Oslo
 • 2016: Rut Helen Gjævert for TV-serien Frelst på VGTV
 • 2017: Olavsfestdagene ved Petter Fiskum Myhr
 • 2018: Sunniva Gylver, prest.
 • 2019: Arne Viste, menneskerettighetsforkjemper og daglig leder
 • 2020: Helga Haugland Byfuglien, biskop
 • 2021: NRKs morgenandakt

----


Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion