Religion

Norge Idag-fond ga millionlån til selskap som gikk konkurs

MEDIER: Et Norge Idag-tilknyttet fond ga et konkurstruet entreprenørselskap et lån på 2,5 millioner kroner, melder Dagen. Nå får fondet trolig tilbakebetalt hver krone.

Kristenfolkets Pressestøttefond ble opprettet i 2012 for å gi avisa Norge Idag økonomisk stabilitet. Siden da har alle donasjoner og pengegaver til avisa blitt samlet i dette fondet. Anita Apelthun Sæle, politisk redaktør i Norge Idag og ektefellen til sjefredaktør Finn Jarle Sæle, er styreleder i fondet. I styret sitter også Runar Sæle, parets sønn.

I februar i fjor ga ekteparet Sæle et lån på 2,5 millioner kroner fra Kristenfolkets Pressestøttefond til en entreprenør i Brumunddal. Det skriver Dagen. Avisa har vært i kontakt med flere av fondets givere, som alle skal ha vært av den oppfatning at pengene skulle gå til drift av avisen.

Mot at det Norge Idag-tilknyttede fondet lånte Østlandet Entreprenør AS 2,5 millioner kroner, tok de pant i to av husene selskapet var i ferd med å bygge. Ifølge Dagen hadde entreprenørene på dette tidspunktet store økonomiske problemer, og slet med å finansiere de fem husene de holdt på å bygge. Dette var grunnen til at de ba om et lån fra pressefondet.

En million kroner av lånet skal være tilbakebetalt, ifølge Dagen, men i mars 2022 ble Østlandet Entreprenør AS slått konkurs i Østre Innlandet Tingrett.

Har førstepant

Kjetil Kolltveit Schonhowd, konkursboets bestyrer, sier til Vårt Land at Kristenfolkets Pressestøttefond har posisjonert seg godt ettersom de har sikkerhet i fast eiendom. Han opplyser at de har førsteprioritetspant.

– I grunnboka, der alle norske eiendommer er registrert, kan en pantehaver, gjerne en bank, ta sikkerhet i eiendom. Fondet har hatt en banks posisjon, og er parten som først får dekning ved salg av eiendommen.

Fredag 4. november ble en enebolig på adressen Kildevegen 8B, som pressefondet har hatt pant i, solgt. Det fremkommer av Finn-annonsen.

Prisantydningen var på 3,2 millioner kroner, og det ligger dermed an til at Kristenfolkets Pressestøttefond vil få tilbakebetalt lånet i sin helhet.

Granskes

Innsamlingskontrollen, en norsk stiftelse som kontrollerer innsamlinger til humanitære, kulturelle og religiøse formål, forteller til Dagen at de vil granske Norge Idags gavefond.

– Å låne ut penger på denne måten er skjødesløs bruk av innsamlede midler og det er nærliggende å sammenligne dette med gambling, sier daglig leder Per Kristian Haugen til avisa.

Ekteparet Sæle mener på sin side at kritikken fra fondets givere bygger på uriktige opplysninger. I et skriftlig svar til Dagen avviser de at givere har blitt ført bak lyset, og mener Innsamlingskontrollens respons bygger på feilaktige opplysninger.

«Fondets drift har vært jevnlig oppe på avisens styremøter og også på alle avisens generalforsamlinger. Avisens styre har også anmodet fondet om å trygge avisen i visse situasjoner», svarer de til Dagen, og bemerker at gavene har gått til avisens driftsselskap Kristen Mediaallianse Drift AS.

«Så synes vi det er riktig å sørge for at midlene som blir oss betrodd gir avkastning når det er muligheter for det. Heldigvis forvalter fondet også andre midler som kan benyttes til aktiviteter som understøtter virksomheten».

Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion