Religion

Nitti år siden Agnes ble Norges første kvinnelige prest: – Ikke planlagt, sier metodist-rektor

METODISTKIRKEN: Nylig markerte Metodistkirken 90 år siden Agnes Nilsen Howard ble landets første kvinnelige prest.– Skjønte de at de ordinerte henne til prest? spør rektor Hilde Marie Øgreid Movafagh.

Hvem var den første kvinnelige presten i Norge? Det var ikke Den norske kirkes Ingrid Bjerkås, selv om hun er den mange tenker på når spørsmålet dukker opp.

I år er det 90 år siden Agnes Nilsen, senere Agnes Nilsen Howard, ble ordinert til prest som den første kvinnen i Norge. Den uplanlagte ordinasjonen fant sted på Metodistkirkens årskonferanse i Flekkefjord i 1932.

– Agnes skulle innvies til å bli misjonær på årskonferansen i 1932. Mot slutten av samlingen kom Biskop Raymond Wade på at hun like gjerne kunne ordineres, ettersom hun hadde teologiutdanning, sier Hilde Marie Øgreid Movafagh, rektor for Metodistkirkens teologiske seminar.

Tirsdag 25. oktober var det jubileumsmarkering på MF vitenskapelig høyskole, ledet av blant annet Øgreid Movafagh.

I salen satt både forskere, misjonsdamer og andre kirkefolk, forteller rektoren.

Ble godkjent på få minutter

I 1932 var Nilsen Howard 25 år, og hadde allerede studert teologi i både Sverige og USA. Hun hadde dermed mer teologisk utdannelse i bagasjen enn mange av de mannlige prestene som var på årskonferansen.

– Det eneste premisset var at hun trengte en godkjenning fra menigheten sin, og den fikk hun på få minutter. Så ble hun godkjent i pastoral sesjon, det vil si at hun ble godkjent av de andre prestene, forteller metodistrektoren.

Rektoren forteller at både hun og andre har spurt seg hvordan dette kunne skje.

– Hvordan klarte de å få et enstemmig vedtak på en kvinnelig presteordinasjon i 1932? Fikk de mannlige prestene med seg at de godkjente den første ordinasjonen av en kvinne i Norge? Det vet vi ikke, sier hun.

Det var allerede bestemt at Nilsen Howard skulle reise som misjonær til India, og Øgreid Movafagh sier at dette kanskje var en medvirkende årsak til at ordinasjonen ble godkjent: Nilsen skulle jo likevel reise fra landet.

ORDINASJON: Agnes Nilsen Howard ble ordinert i Metodistkirken i Kongsberg i 1932, som landets første kvinne.

Fikk de mannlige prestene med seg at de godkjente den første ordinasjonen av en kvinne i Norge?

—  Hilde Marie Øgreid Movafagh

– Gjorde som hun selv ville

I Metodistkirken ble det frem til 1997 praktisert dobbel ordinasjon, slik som i Den anglikanske kirke. Dette innebar at man først ble ordinert til diakon, deretter til eldste.

I begge tilfeller ble man ansett som pastor, og fra den første ordinasjonen kunne man fungere som pastor for en lokal menighet.

Etter den andre ordinasjonen kunne man velges til tilsynsprest og biskop, og forvalte sakramentene i hele verden i tillegg til i egen menighet.

– Agnes var tilsynsprest i India allerede før kvinner fikk alle rettigheter i Metodistkirken i 1956. Hun var en dame som tok mye plass og hadde autoritet, både åndelig og praktisk. Hun brydde seg ikke så mye om strukturer, og gjorde som hun selv ville, sier Øgreid Movafagh.

Det første jubileet noen gang

Først i 1961 ble Ingrid Bjerkås presteordinert som første kvinne i Den norske kirke, nesten tretti år etter at Agnes Nilsen Howard ble den første kvinnelige presten i landet.

– Metodistkirken har ikke fått nok oppmerksomhet for å ha ordinert den første kvinnelige presten i Norge, sier Øgreid Movafagh.

Hun mener dette handler om flere ting, blant annet at det er mer fokus på majoritetskirken Den norske kirke, mens frikirkene faller under radaren på mange områder.

– Dét er også en grunn til feire dette jubileet. Det er et spørsmål hvorfor Agnes Nilsen Howard har vært så usynlig. Hun er for eksempel ikke nevnt i lærebøker for kirkehistorie på teologistudiet, sier rektoren.

Hun forteller at det heller ikke innad i Metodistkirken har vært særlig fokus på Nilsen Howard. Selv om ordinasjonen i 1954 ble en større markering i kirken enn i 1932, så har det, ifølge metodistrektoren, vært lite feiring i ettertiden.

I 1952 var det biskop Odd Hagen som ordinerte Nilsen Howard. De ble begge to ordinert første gang i Flekkefjord i 1932.

– De fleste har visst hvem hun var, men kjent lite til historien hennes. Dette er det første jubileet noen gang av Agnes Nilsen Howard sin ordinasjon i 1932, sier Øgreid Movafagh, og viser til tirsdagens markering på MF vitenskapelig høyskole.

Jubileum inspirert av kritikk

Det var Øgreid Movafagh som, sammen med flere organer i Metodistkirken, tok initiativet til markeringen.

Metodistrektoren forteller at inspirasjonen kom etter en artikkel skrevet av Ingunn Folkestad Breistein, rektor ved Ansgarskolen. Folkestad Breistein etterspurte at frikirkene fokuserte på kvinner i egne rekker.

Jubileumsmarkeringen brakte med seg både foredrag, panelsamtale og jubileumskake.

Biskop Christian Alsted bidro, i tillegg til Ingunn Folkestad Breistein, dekan Aud Tønnessen fra Teologisk Fakultet, MF-professor Roar G. Fotland, samt Øgreid Movafagh selv.

– En nevø og niese av Agnes ga stolaen hennes i gave til kirken. Det var utrolig flott. Den henger nå her hos meg, mens vi finner ut hvor vi skal ha den, sier hun.

---

Stola

  • Et brodert bånd i ull, silke eller lignende, som bæres av ordinerte og vigslede kirkelige medarbeidere under kirkelige handlinger.
  • Stolaen skal ha den liturgiske fargen til kirkeårstiden man er inne i. De liturgiske fargene er grønn, lilla, hvit og rød.

---

Lena Stordalen

Lena Caroline Stordalen

Lena Caroline Stordalen er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Religion