Religion

Frikirkens blad er relansert med samme dobbeltrolle

PRESSE-ETIKK: I vår ble Frikirkens blad felt for brudd på god presseskikk på grunn av redaktørens dobbeltrolle. Nå starter kirken nytt magasin med samme dobbeltrolle.

Budbæreren var et organ for kirkesamfunnet Den Evangelisk Lutherske Frikirke fra 1883. I vår ble magasinet felt i pressens selvdømmeordning – Pressens Faglige Utvalg (PFU).

PFU mente Budbærerens redaktør og kommunikasjonsleder hadde en dobbeltrolle som ble uryddig.

Nå blir bladet relansert med samme dobbeltrolle, melder Dagen.

Budbæreren ble relansert forrige uke under nytt navn, Veien. Det nye magasinet har samme redaktør, og hun innehar fortsatt samme dobbeltrolle som kommunikasjonsleder i Frikirken.

Anne-Kristine Wiecek står som ansvarlig redaktør for Veien, samtidig som hun er kommunikasjonsleder for Frikirken.

– Strukturelle endringer

Leder i synoden i Frikirken, Jarle Skullerud, forsvarer beslutningen, ifølge Dagen.

– Synodestyret tar PFU-fellelsen alvorlig, men i en liten organisasjon er det flere hensyn som må tas. Daglig leder gjør noen strukturelle endringer på Frikirkens hovedkontor, slik at redaktøren ikke lenger blir en del av lederteamet, så vil synodestyret på litt sikt evaluere og vurdere redaktørrollen, skriver han i en tekstmelding til Dagen.

Redaktøren for Veien ble ansatt 1. februar i år, altså før PFU-fellelsen, opplyser han.

Ble felt

PFU kom i mai frem til at Budbærerens redaktør og kommunikasjonsleder sto i en dobbeltrolle som er i strid med presseetikken. De viste til Vær Varsomplakaten punkt 2.2:

«Redaktøren og den enkelte redaksjonelle medarbeider skal verne om sin uavhengighet, integritet og troverdighet. Unngå dobbeltroller, verv, oppdrag eller bindinger som kan skape interessekonflikter eller føre til spekulasjoner om inhabilitet».

Budbæreren ble klaget inn for PFU av journalist Stein Gudvangen i Kristelig Pressekontor.

Klagen kom etter at Budbæreren publiserte en kritisk artikkel om en artikkel skrevet av Stein Gudvangen/KPK. Gudvangen reagerte på at han ikke fikk tilsvar i denne artikkelen. Han klaget videre på at Frikirken skal ha forsøkt å utøve press gjennom sitt eierskap i KPK for å få endret deler av artikkelen.

Gudvangen har etter PFU-fellelsen i et innlegg i Medier24 uttalt misnøye over at Budbæreren ikke ble felt for manglende tilsvar og understreker han ikke hadde til hensikt å klage på redaktørens dobbeltrolle.

Endringslogg: Fredag 4. november 2022 presiserte Vårt Land hva Stein Gudvangen klaget inn og hans misnøye.

Les mer om mer disse temaene:

Maria Lavik

Maria Lavik

Maria Lavik er nyhetsjournalist i Vårt Land. Hun skriver ofte om klima, landbruk, distrikt, abort, politikk, økonomi og ulikhet. I tillegg har hun skrevet flere reportasjer med tidsvitner til Norges nære historie. Hun har over 20 års erfaring som journalist, master i økonomisk historie og har skrevet en bok om barnefattigdom.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion