Religion

Sjømannskirken på vei til Seoul etter halloween-tragedien: – Trygg på hva som kreves av oss

KRISESTAB: Sjømannskirken sender to studentprester og en diakon til Sør-Korea for å være tilstede for norske studenter etter halloween-tragedien.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

– Det som er viktig nå er å komme sammen og være til stede for studentene og andre som trenger det. Det kan være nordmenn som har kjent de som har omkommet, eller som var til stede og har fått traumatiske opplevelser, sier Hilde Sirnes.

Hun kommer fra Lista, men er til daglig sjømannsprest for studenter i Øst-Europa. Sammen med Sverre Tofte, sjømannsprest for studenter i Vest-Europa, har de satt seg på flyet til Seoul mandag formiddag, norsk tid.

I tillegg bekrefter Sjømannskirken i Singapore at de har sendt diakon Solveig Brattgjerd til Seoul.

Der skal de tre bistå studenter og dem som er rammet etter halloween-tragedien i den sørkoreanske hovedstaden lørdag kveld.

NRK omtalte saken først.

Viktig å treffe de unge

Ifølge Utenriksdepartementet er det for tiden omkring 90 norske studenter i Sør-Korea, hvorav mange holder til i hovedstaden Seoul.

Sjømannskirken, UD og Ansa har sendt ut invitasjon til alle nordmenn i Sør-Korea om en samling i ambassade-residensen tirsdag kveld, lokal tid. Der vil det bli fokus på å kartlegge hvilke behov de kriserammede måtte ha.

Mens UD jobber med den praktiske delen av beredskapen for nordmenn i landet, er Sjømannskirken tilstede for å kunne tilby samtale, omsorg og varme. Tofte tror det kan være ekstra viktig for de unge å få være sammen med noen som snakker sitt eget morsmål når man står i en vanskelig situasjon:

– Sjømannskirkens primæroppgave nå er å tilby psykososial støtte. Vi har tid og fokus på enkeltmenneskene, og ønsker å hjelpe til for å bearbeide det som har skjedd. Det kan være fint å ha andre å snakke om vanskelig ting med, på sitt eget språk, når man er i en krise og trenger å vise sårbarhet, sier Tofte.

Han tror det er en trygghet, også for familiene i Norge, å vite at det er norske ansatte som kan tilby en slik hjelp til barn og barnebarn i utlandet.

– Det er godt for studentforeldre og besteforeldre å vite at vi reiser ned og er opptatt av hvordan det går med studentene.

Sverre Tofte, sjømannsprest for studenter i fastlands-Vest-Europa

Hilde Sirnes jobbet som sjømannsprest i Asia under den enorme tsunamien i romjulen 2004, der 84 nordmenn mistet livet. Hun tror det er de samme utfordringene de møter denne gangen, selv om omfanget av krisen er mindre:

– På en måte tenker jeg at alle vonde kriser er veldig like. For enkeltmennesket er det vondt og krevende, og for mange er det viktig å få være sammen.

Hun er trygg på at hun og de andre ansatte har den erfaringen og kompetansen de trenger for å kunne håndtere de mange vanskelige situasjonene hun og hennes to kollegaer kan møte den kommende uka.

– Jeg er glad for at vi jobber et sted der det alltid er fokus på kompetanse og erfaring. Men jeg kjenner at jeg gruer meg litt, og dette er ikke noe vi går lett inn i. Likevel kjenner jeg meg trygg på hva som kreves av oss.

---

Sjømannskirken

  • Stiftet i 1864.
  • Selvstendig organisasjon for nordmenn i utlandet.
  • Består av 28 sjømannskirker, i tillegg til ambulerende sjømannsprester.
  • Foruten å være et møtested, har Sjømannskirken døgnbemannet, tilgjengelig beredskap for nordmenn i utlandet.

---

Ikke permanent i Øst-Asia

Sjømannskirken er ikke permanent stasjonert i Sør-Korea eller omkringliggende land, men har en ambulerende sjømannsprest som har tjeneste i hele regionen. Likevel henter Sjømannskirken altså ressurser fra Europa og Singapore til det kriserammede Seoul.

Kommunikasjonssjef i Sjømannskirken, Sissel Myklebust Mæland, sier til Vårt Land at det er gode grunner til at de sender de to studentprestene, i tillegg til en diakon, til krisen:

– Alle tre har bred erfaring med å snakke med mennesker i krise, sorg og sjokk. Det som er viktig nå er å være tilgjengelig for studenter og andre, både med individuelle samtaler, men også med fellessamlinger. Folk opplever kriser veldig ulikt, og må møtes der de er.

Ingvild Kessel

Ingvild Sandnes Kessel

er journalist og tilknyttet Vårt Lands religionsavdeling

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion