Religion

USA: Jødiske kvinner mener abortforbud bryter med religionsfriheten

KENTUCKY: Tre jødiske kvinner har saksøkt delstaten for et abortforbud de mener ikke tar hensyn til deres religiøse tradisjon.

Søksmålet er det tredje i rekka som hevder at staten kun forholder seg til den kristne tanken om når et liv begynner. Det har også blitt levert lignende søksmål i både Florida og Indiana. Det melder Religion News Service.

I sommer ble høyesterettsvedtaket Roe mot Wade opphevet, slik at den føderale retten til abort i USA ble fjernet. Det forbød i praksis abort i mange amerikanske delstater, deriblant Kentucky.

Der slås det fast at livets begynnelse regnes fra det øyeblikket et foster er unnfanget. En annen lov forbyr abort etter uke seks, når det kan registreres hjerteaktivitet hos fosteret.

– Det er et lappeteppe med lover som har blitt til over 20 år. De er ikke konsekvente og er vagt sammensatt, sa Ben Potasj, en av advokatene bak søksmålet, til Religion News om lovverket i delstaten.

Jødedom og abort

Ifølge jødedommen.no, ressurssida til Det mosaiske trossamfund i Oslo, er «abort ikke å regne som en dødssynd, og det åpner først og fremst for muligheten for å tillate abort når morens liv er i fare» i jødisk tradisjon. Dette står i kontrast til det tradisjonelle kristne synet på abort, som argumenterer for at fosteret har menneskelig verdi allerede fra unnfangelsesøyeblikket.

Staten forteller kvinner at livene deres ikke er like verdifulle som fosterets liv.

—  Sheila Katz

I søksmålet til kvinnene i Kentucky heter det blant annet:

«Jødedommen har aldri definert livets begynnelse ved unnfangelsen. Tusenår med jødisk lære har på nytt bekreftet jødedommens forpliktelser overfor reproduktive rettigheter.»

Sheila Katz, leder for det amerikanske nasjonalrådet for jødiske kvinner, er rådgiver for kvinnene bak søksmålet. Hun sier til Religion News at det «er ei skummel tid å være gravid på.»

– Staten forteller kvinner at livene deres ikke er like verdifulle som fosterets liv. Disse kvinnene sier at A, det strider med vår religiøse tradisjon, og B, «dere skylder oss å være mindre vage om dette, så vi kan stifte familier».

Hun sikter til at kvinnene er redde for å bli gravide i frykt for en graviditet hvor livene deres står i fare, og etterlyser et mer tydelig lovverk.

Neste måned skal innbyggerne i Kentucky stemme over et forslag til grunnlovsendring som forbyr alle abortrettigheter i delstaten, også når mors liv er i fare.

Les mer om mer disse temaene:

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion