Religion

Reagerer på kutt til kristne friskoler: – Trist

STATSBUDSJETTET 2023: Kristne Friskoler Forbunds generalsekretær Jorunn Hallaråker Heggelund reagerer kraftig på regjeringens forslag om å kutte noen av særtilskuddene til private skoler. Hun mener at kutt i friskoler ikke kan begrunnes i at man vil styrke fellesskolen.

I forslaget til statsbudsjettet for 2023 ønsker regjeringen å kutte i noen av særtilskuddene privatskoler har mottatt. Mange av kuttene vil ramme kristne skoler.

I en pressemelding begrunner utdanningsminister Tonje Brenna kuttene med at regjeringen ønsker å stoppe en utvikling hvor stadig mer av skattepengene går til private skoler, og at regjeringen i stedet ønsker å prioritere fellesskolen.

– Nå gjør vi en ryddejobb og fjerner noen særtilskudd og bonusordninger som er dårlig begrunnet, sier kunnskapsminister Tonje Brenna.

Kristne Friskolers Forbund (KFF) reagerer kraftig på regjeringens forslag om å kutte i statstilskuddet for privatskoler i neste års statsbudsjett. KFFs generalsekretær Jorunn Hallaråker Heggelund skriver i en e-post til Vårt Land at hun reagerer på at regjeringa begrunner kuttene med begrunnelse om at dette vil gjøre den offentlige skolen bedre.

– Regjeringen foreslår altså å kutte i overkant av 40 millioner kroner til friskoler. Et beløp som i seg selv ikke er høyt, men som vil gå hardt utover tilbudet våre skoler kan gi elever som velge å gå hos oss. Kunnskapsminister Brenna begrunner kuttet med at de vil styrke den offentlige skolen. Men hvordan 40 millioner kroner vil bidra til et løft, er vanskelig å se.

Kuttene

Av de 41,2 millionene staten vil spare inn ved kuttene, er 10,3 av dem hentet inn ved å kutte tilskuddet til såkalte «6a-skoler». Dette er skoler som er godkjent etter paragraf 6a i opplæringsloven, og som ikke gir formell kompetanse. Majoriteten av disse skolene er bibelskoler.

Utdanningsminister Tonje Brenna kommenterer kuttet i en pressemelding:

– Disse skolene har godkjente læreplaner, men opplæringen deres gir verken studiekompetanse, yrkeskompetanse eller grunnkompetanse. Budsjettsituasjonen i 2023 er krevende, og vi har valgt å prioritere opplæring som gir formell kompetanse.


Videre foreslår regjeringen å kutte tilskuddet privatskolene har mottatt for å kunne justere seg etter lærernormen som gjelder for den offentlige skolen. Kuttet innebærer en innsparing på 16,9 millioner, og begrunnes med at en tilsvarende norm ikke finnes for privatskoler.

Generalsekretær Hallaråker anslår at om lag én tredjedel av disse kuttene vil ramme kristne skoler.

Vil ramme kristne friskoler

Videre foreslås det å kutte inn 6,4 millioner fra tre private musikklinjer ved Oslo By Steinerskole, Kongshaug musikkgymnas og Kristen VGS Vennesla, hvorav de to sistnevnte er kristne skoler.

– Det er trist. Ikke bare for de elevene som går på disse skolene, men også for kulturlivet i Norge, skriver Heggelund.

Hun legger til at KFF er «veldig for en styrking av den offentlige skolen», men hun mener at den offentlige skolen «ikke blir bedre av å gjøre skolehverdagen for elever på friskoler dårligere».

– Budsjettet er heldigvis ikke vedtatt. Vi har derfor et håp om at flertallet på Stortinget ser samfunnsverdien av våre skoler og retter opp i disse kuttene, avslutter hun.

Totalsummen øker

Det overordnete bildet er imidlertid at statens tilskudd til privatskoler vil øke i året som kommer. I statsbudsjettet framgår det at støtten til private grunnskoler anslås å øke fra 3.198 millioner kroner i 2022 til 3.515 millioner i 2023.

For private videregående skoler budsjetteres det med en økning fra 1.740 millioner i 2022 til 1.925 millioner kroner i 2023.

For privatskolesektoren under ett anslås det en økning fra 5.908 millioner til 6.471 millioner – altså en økning på godt over en halv milliard kroner.

---

Kutt for privatskoler

  • Regjeringen foreslår å redusere tilskuddene til private skoler med i overkant av 40 millioner kroner i forslaget til statsbudsjett.
  • 5,9 millioner kroner skal spares ved å fjerne særtilskudd til Kongshaug Musikkgymnas, Oslo by Steinerskole og Kristen VGS Vennesla. Særtilskuddet har tidligere blitt tildelt til private videregående skoler med musikklinjetilbud.
  • 16,9 millioner kroner skal spares ved å fjerne tilskuddet privatskolene har mottatt for å kunne justere seg etter lærernormen som gjelder for den offentlige skolen.
  • 10,3 millioner kroner ved å kutte i tilskuddet til såkalte «6a-skoler». Dette er skoler som er godkjent etter paragraf 6a i opplæringsloven, og som ikke gir formell kompetanse. 20 av de totalt 28 skolene er bibelskoler.

Kilde: Regjeringen.no

---


Les mer om mer disse temaene:

Jor Hjulstad Tvedt

Jor Hjulstad Tvedt

Jor Hjulstad Tvedt er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion