Religion

Frykter for framtiden etter kutt til kristen videregående skole

STATSBUDSJETTET: Regjeringen foreslår å kutte særtilskudd til Kristen VGS Vennesla fra høsten 2023. – Vil ikke være mulig å drive skolen som i dag dersom dette går gjennom, sier eieren av den kristne skolen.

– Vi kommer i en veldig krevende situasjon dersom regjeringen får gjennomslag for dette kuttet. Det vil ikke gå rundt, sier Geir Stomnås, hovedpastor i Filadelfia Vennesla, som eier Kristen VGS Vennesla.

I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2023 kuttes totalt 41,2 millioner kroner i særtilskudd til privatskoler og bibelskoler. Det som spares, skal ifølge regjeringen gå til å styrke den offentlige skolen.

– Nå gjør vi en ryddejobb og fjerner noen særtilskudd og bonusordninger som er dårlig begrunnet, sier kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) i en pressemelding.

Blant annet foreslår regjeringen å avvikle et tilskudd som har blitt gitt til tre videregående skoler: Kongshaug musikkgymnas, Oslo by steinerskole og Kristen VGS Vennesla.

Med dette kuttet sparer regjeringen 5,9 millioner kroner, ifølge Kunnskapsdepartementets budsjettforslag.

– For oss er det snakk om et kutt på 2,8 millioner kroner. Det er et stort beløp som vi er totalt avhengig av for å ha en forsvarlig skoledrift, sier Stomnås, som frykter at skolen må ta opp lån for å drive videre som de gjør i dag.

Tvinges til å ta opp lån

De tre videregående skolene har fått et ekstra tilskudd fordi de har et musikktilbud, som regnes som dyrere enn det som dekkes av satsen for utdanningsprogrammet musikk, dans og drama.

Det aktuelle tilskuddet er ikke lovfestet. I budsjettforslaget skriver departementet at et slikt særtilskudd til enkeltskoler bidrar til å undergrave og komplisere tilskuddsmodellen for private videregående skoler.

På den videregående skolen i Vennesla har de en rekke timer i enkeltinstrumenter.

– Hvis vi mister millionstøtten vil det føre til at vi ikke kan drive skole slik som vi gjør i dag. Da må i så fall eier ta opp lån for å få det til, sier Stomnås.

Godkjent for 240 elever

Det jobbes i dag med en eierovertakelse av den videregående skolen. Mens Filadelfia Vennesla har planer om å trekke seg ut, skal Oasen Holding overta drift og eierskap fra 1. august 2023. Oasen er navnet på flere kristne friskoler med hovedsete i Kristiansand.

– Hva tenker du det foreslåtte kuttet er et uttrykk for?

– Det er tydelig at den sittende regjeringen ikke ønsker å legge til rette for private skoler, noe de allerede har strammet inn på. Hvis dette kuttet kommer i tillegg, vil det være i tråd med politikken de allerede har drevet, sier Stomnås.

Kristen VGS Vennesla har sine lokaler på Vikeland i Vennesla i Agder. De har et kristent grunnsyn og er et samarbeid mellom Normisjon og Filadelfia Vennesla.

KV er godkjent for 240 elever, hvorav 90 elever på studiespesialisering, 120 elever på musikk, dans og drama, og 30 elever på programområdet VG3 allmennfaglig påbygging, opplyser de på nettsiden sin.




Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion