– Jeg håper Legeforeningen tar opp dette internt, sier Hadia Tajik, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet (Ap).
Hun har sett den nye, norske Insider-dokumentaren «Jomfru nok?» som har premiere på TVNorge og strømmetjenesten Discovery+ tirsdag.
I researcharbeidet til dokumentaren har gravejournalist Signy Eika Klempe møtt norske muslimske jenter og kvinner som – ifølge henne – er livredde for ikke å blø på bryllupsnatta. Det kan nemlig tolkes som at «jomfruhinna» deres ikke er intakt, altså at de har hatt sex.
Selv om konseptet «jomfruhinne» for lengst er blitt avskrevet som en myte (se faktaboks), lever forestillingen om den i beste velgående i enkelte muslimske miljøer, ifølge Klempe. Og noen går svært langt i å sikre seg blod på lakenet.
TV-teamet fra Insider har vært flue på veggen når en av jentene reiser utenlands for å legge seg under kniven. Det er en scene som har gjort inntrykk på Tajik.
– Det sterkeste med dokumentaren er nettopp når denne unge, gifteklare jenta drar til Paris for å få sting i skjeden som skal gjøre at hun kan være mest mulig sikker på at hun blør på bryllupsnatta. Det sier noe om hvor presset hun er, hvor ekstrem situasjon hun lever i, og hvor alene hun i tillegg er når hun drar midt på natta for å skaffe seg den forsikringen, sier Tajik, som skal holde noen innledende ord når dokumentaren forhåndsvises på Vika kino i Oslo i kveld.
– Tar sterkt avstand
I dokumentaren går det også fram at enkelte leger synes å være villige til å tilby såkalt «jomfrusjekk» i Norge – det til tross for at den daværende regjeringen strammet inn retningslinjene mot denne type underlivsundersøkelser i 2020 og gjorde det klart at praksisen er ulovlig.
TV-teamet fikk bestilt «jomfrusjekk» hos en norsk lege, men da programleder Penny Wayne møtte opp til timen med skjult kamera, fikk de vite at legen var sykemeldt. Dermed fikk de ikke dokumentert den angivelige praksisen.
– Det er helt uakseptabelt, sier også Tajik om underlivsundersøkelsene.
– Nå var det ingen av legene som dokumentarskaperne fikk i tale, men det kan godt tenkes at noen av dem forteller seg selv at de egentlig gjør disse jentene en tjeneste. Men det de egentlig gjør er å bidra til å opprettholde vrangforestillinger om «jomfruhinna» og en kultur som holder jenter nede, sier hun, og oppfordrer Den norske legeforening til å sette temaet på agendaen.
Det foreligger hverken faglig grunnlag eller retningslinjer for dette
— Ståle Sagabråten, lege og leder av Legeforeningens fagstyre
[ Eit nytt giftarmål er ikkje utenkeleg for Carola ]
---
«Jomfruhinne»
- Skjedekrans er en ringformet slimhinnefold med elastisk bindevev like bak inngangen til skjeden.
- Skjedekransen ble tidligere omtalt som «jomfruhinnen», fordi man trodde at det var en hinne som skulle sprekke under første samleie og føre til blødninger. Dette er ikke riktig. Man kan ikke se utifra skjedekransen om en kvinne har hatt samleie.
- Jomfru er en person som ikke har hatt samleie. Ordet ble opprinnelig kun brukt om kvinner, men blir i dag også brukt om menn.
Kilde: Store medsinske leksikon
---
– Oppstår ikke i et vakuum
Lege og leder av Legeforeningens fagstyre, Ståle Sagabråten, er kritisk til «jomfruhinnesjekk».
– Legeforeningen tar sterkt avstand fra en slik praksis. Det foreligger hverken faglig grunnlag eller retningslinjer for dette. Vi er heller ikke kjent med at leger gjør dette. Vi vil uansett følge opp problemstillingen og gjøre det vi kan for å forhindre slik praksis, skriver han i en e-post til Vårt Land.
Tajik påpeker at kravene til jomfruhet, som kommer til uttrykk i dokumentaren, ikke oppstår i et vakuum.
– De forekommer i kulturer der den sosiale og seksuelle kontrollen av særlig jenter er sterk.
– Hva slags kulturer snakker vi om her?
– Det er nok mange ulike kulturer på tvers av land. De er i stor grad kollektivistisk basert, det vil si at det er storfamilienormer og ærbarhetsnormer knyttet til dem.
[ «Gud visste at å være homofil ikke var et valg jeg tok» ]
Forbudt i Norge
– Hva kan gjøres fra politisk hold for å få bukt med dette problemet?
– Det finnes dessverre ikke ett tiltak man kan iverksette for å få dette fenomenet til å forsvinne. Jomfrusjekk er allerede forbudt i Norge, men det kan virke som at man trenger å få spredt mer kunnskap om at jomfruhinna ikke finnes. Å jobbe mer systematisk med kultur, kunnskap og holdninger, er det absolutt behov for. Det er Integrerings- og mangfoldsdirektoratet og Bufdir som er blant de nærmeste til å jobbe med det.
– Finnes det tilfeller hvor man kan forsvare at leger utsteder en attest for at jenta ikke har hatt samleie, for eksempel hvis det er fare for hennes liv?
– Hvis det skulle være fare for jentas liv, vil en stor del av beskyttelsen handle om å få henne ut av familien og det kontrollerende forholdet. Jeg kan vanskelig se for meg at en legeattest vil gi henne noe som helst trygghet.
[ Sunniva Gylver: Ingen ulemper ved å fortelle om sin største sorg ]