Religion

Mener Frelsesarmeens general sårer medlemmene

SAMLIVSSYN: Denne uken gikk generalen i Frelsesarmeen hardt ut med beskjeden om at kirkesamfunnets syn på homofilt ekteskap består, og at det ikke er oppe for diskusjon. – Sårende, sier Rebecca Solevåg, soldat i Stavanger korps.

– Homofile er en gruppe som er forfulgt i noen av landene der Frelsesarmeen opererer. Vi som ønsker å være en kirke for de utstøtte og marginaliserte burde stå opp mot denne uretten, slik vi gjør når det kommer til trafficking og kvinners rettigheter, sier Rebecca Solevåg.

Hun er soldat i Frelsesarmeen i Stavanger korps, og professor i Det nye testamentet ved VID vitenskapelige høgskole, og reagerer på at Frelsesarmeens øverste leder internasjonalt, general Brian Peddle, tidligere denne uka uttrykte at Frelsesarmeens syn på ekteskap består og at det ikke er oppe for diskusjon.

Frelsesarmeens ekteskapssyn går ut på at samlivet tilhører mann og kvinne.

Solevåg synes uttalelsen er sårende:

– Når generalen går ut og sier det sånn, så oppleves det sårende for alle oss som ønsker dialog. Dessuten er det en underlig ting å si i en tale, der han oppfordrer lederne til å fortsette dialogen om hvordan vi kan unngå diskriminering.

– Mange er i sorg

Frelsesarmeen i Norge sin nestleder, oberst Bente Gundersen, la tirsdag ut en uttalelse på Frelsesarmeens nettsider, der hun også tar til motmæle mot generalens klare tale:

– Vi oppfatter ikke det generalen sier i denne talen som representativt for alle hos oss eller for den samtalen og dialogen som er og fortsatt vil være om dette temaet, skriver hun.

Solevåg er glad for at Frelsesarmeen i Norge velger å være så tydelige.

– Det er positivt at de presiserer at det må være åpenhet om at det finnes meningsforskjeller i teologiske spørsmål. I Frelsesarmeen globalt er det mange, også i lederposisjoner, som er i sorg over standpunktet Frelsesarmeen har.

Homofile er en gruppe som er forfulgt i noen av landene der Frelsesarmeen opererer

—  Rebecca Solevåg

I 2020 startet medlemmer av Frelsesarmeen opp nettverket Included, der formålet er å skape rom for samtaler om LHBTQ-spørsmål.

Solevåg er med i nettverket, og tror det kan bidra til en forandring:

– Vi er mange som kjemper for endringer. Vi ønsker å være et trygt og inkluderende sted å være. Frelsesarmeen sier om seg selv at vi er en kirke for alle. Per i dag er det mange som ikke opplever det slik.

I kjølvannet av generalens uttalelser, har nettverket valgt å skrive et åpent brev til ham, der de oppfordrer til å skape arenaer for diskusjon og dialog.

– Dialog er den eneste veien. Vi er helt nødt til å skape rom for samtale, ellers blir vi splitta og kommer til å skyve fra oss mange medlemmer.

Mangler demokrati

Solevåg mener Frelsesarmeen internasjonalt mangler demokratiske strukturer, og peker på dette som en av årsakene til at Frelsesarmeen Norge ikke får gjort endringer som kan komme homofile medlemmer til gode:

– Vi har en militærstruktur med et hierarki som gjør at generalen og endel ledere sitter på mye makt. For oss i Norge er det en stor utfordring å måtte forholde oss til globale retningslinjer som oppleves ekskluderende og diskriminerende.

---

Frelsesarmeens regelverk

  • Frelsesarmeen er et internasjonalt, kristent trossamfunn, utviklet fra Øst-Londons kristne misjon, stiftet i 1865.
  • I Norge ble Frelsesarmeen grunnlagt i 1888.
  • Det etiske råd i Frelsesarmeen har gjennomført interne samtaler om deres syn på likekjønnet ekteskap.
  • LHBTQ+ kan være deltagere i gudstjenestefellesskap, som frivillige, som tilhørigmedlemmer, som deltagere i barne- og ungdomsaktiviteter, som ansatte og som ledere.
  • Stilling som medlem (soldat) og prest (offiser) er derimot ikke åpne for mennesker som lever i likekjønnede relasjoner.

---

Ingvild Kessel

Ingvild Sandnes Kessel

Ingvild Sandnes Kessel er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Religion