Religion

Frelsesarmeens general avviser at synet på homofili vurderes. – Skuffende, sier norsk soldat

LEDERKONFERANSE: Under Frelsesarmeens lederkonferanse i Canada bekreftet general Brian Peddle at synet på likekjønnet ekteskap forblir det samme, og at det ikke er oppe til vurdering.

Denne uken samles lederne i Frelsesarmeen til en internasjonal lederkonferanse i Vancouver, Canada.

Under en åpningstalen 24. september tok general Brian Peddle opp temaet seksuell legning og kjønnsidentitet. Frelsesarmeens offisielle ekteskapssyn er at det skal inngås mellom en mann og en kvinne.

– Jeg bekrefter vår posisjon som uforandret, og at den ikke er oppe til vurdering, sa han i talen, som er publisert på Frelsesarmeens nettsider.

Han la til:

– Det er viktig å poengtere at dette er mager trøst for de som er uenige og som har opplevd lite nåde i Frelsesarmeen når de har trengt det mest.

«Høyt under taket»

– Hos oss i Norge skal det være høyt under taket for ulike meninger og i denne saken er det ulike meninger helt opp til ledergruppenivå. Vi oppfatter ikke det generalen sier i denne talen som representativt for alle hos oss eller for den samtalen og dialogen som er og fortsatt vil være om dette temaet, sier sjefssekretær i Frelsesarmeen Norge, Bente Strømner Gundersen, i en e-post til Vårt Land.

I Norge kan mennesker i likekjønnede forhold jobbe i Frelsesarmeen, delta i menigheten og bli tilhørig-medlem, ifølge nettsiden. Strømner Gundersen påpeker at det ikke det ikke diskuteres hvorvidt homofile er velkomne i fellesskap, hjelpetilbud og aktiviteter, men om det også skal være mulig å bli soldat eller offiser dersom man lever i likekjønnede forhold.

bente gundersen. Frelsesarmeen

– Jeg er skuffet

I Norge har det gått en debatt om likekjønnet ekteskap i Frelsesarmeen, og Vårt Land har tidligere skrevet om hvordan konservative og liberale i Frelsesarmeen har opprettet hver sine Facebook-grupper, der de mobiliserer meningsfeller i spørsmålet om likekjønnet vigsel.

I fjor sommer skrev også avisen om Marta Maria Espeseth, som ble tatt ut av sin stilling som offiser etter at hun meddelte at hun ønsket å leve i et forpliktende likekjønnet forhold.

Tor Martin Ødegaard, soldat i Frelsesarmeen

Det er altså uenigheter på dette området, både nasjonalt og internasjonalt, og land som Australia og Nederland har bestemt seg for å ikke følge det internasjonale standpunktet til punkt og prikke.

Det skulle soldat i Frelsesarmeen Tor Martin Ødegaard ønske at også Norge gjorde.

– Jeg er ikke overrasket, men jeg er skuffet, sier Ødegaard om generalens uttalelser på konferansen.

Da han leste at generalen heller ikke åpnet for at temaet kunne diskuteres ble han oppgitt. Han reagerer også på retorikken generalen bruker. Før generalen kom til punktet om seksualitet i talen, sa han at djevelen er en «snikende motstander» som vil «ødelegge alt Frelsesarmeen har kjært».

– Det er spesielt bekymringsfullt at han sier dette rett før han kommer til temaet menneskelig seksualitet, sier Ødegaard.

Skulle det liberale synet vinne, så vil de konservative, inkludert meg, måtte finne oss en annen kirke

—  Kjell Skartveit, soldat i Frelsesarmeen

Ulike meninger og kulturer

Frelsesarmeen er en kristen kirke, bevegelse og organisasjon som arbeider i over 130 land, fordelt på alle verdensdelene. Ødegaard mener Frelsesarmeen må åpne for ulike praksiser i de ulike landene.

– Det er så mange land, med så ulike kulturer, så at vi skal ha lik praksis er problematisk, sier han.

– Hvordan håper du veien blir videre?

Jeg vet ikke, men jeg kommer ikke til å gi meg i denne kampen, sier han.

Fornøyd med uttalelsen

En som representerer motparten i debatten i Norge, er Kjell Skartveit. Han er soldat og aktiv i Frelsesarmeen i Stavanger.

– Jeg er veldig glad for uttalelsen, samtidig så vet vi at det er veldig sterke liberale krefter i Frelsesarmeen som jeg er redd kan ødelegge organisasjonen, sier Skartveit.

Han anser ikke debatten for over, til tross generalens uttalelse.

– Tror du man vil gå bort ifra de internasjonale retningslinjene i Norge, slik man har gjort i Australia og Nederland?

– Nei, det tror jeg ikke, fordi de konservative kreftene her til lands er for sterke.

Nå håper han ledelsen tør å tale det klassisk bibelske synet frimodig.

– Skulle det liberale synet vinne, så vil de konservative, inkludert meg, måtte finne oss en annen kirke, sier Skartveit.

---

Frelsesarmeens regelverk

  • Frelsesarmeen er en internasjonal, kristen organisasjon og trossamfunn, utviklet fra Øst-Londons kristne misjon, stiftet i 1865. I Norge ble Frelsesarmeen grunnlagt i 1888.
  • Det etiske råd i Frelsesarmeen har gjennomført interne samtaler om deres syn på likekjønnet ekteskap.
  • LHBT+ kan være deltagere i gudstjenestefellesskap, som frivillige, som tilhørigmedlemmer, som deltagere i barne- og ungdomsaktiviteter, som ansatte og som ledere.
  • Stilling som medlem (soldat) og prest (offiser) er derimot ikke åpne for mennesker som lever i likekjønnede relasjoner.

---


Les mer om mer disse temaene:

Julie Horpestad

Julie Horpestad

Julie Horpestad er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion