Religion

Biskop Veiteberg vil ikke stanse burlesk i kirken

ÅPEN: Det vakte reaksjoner da Paulus kirke i Oslo arrangerte burlesk- og dragshow denne helgen. Biskop Kari Veiteberg synes menigheten selv skal få bestemme hva de vil fylle kirkerommet med.

Sofie Braut var blant dem som tok til motmæle da det ble arrangert burlesk- og dragshow i Paulus kirke i helga. Hun mente at regelverket for bruk av kirkerom i Den norske kirke, ikke samsvarer med slike aktiviteter.

Kirken, som er plassert på Grünerløkka i Oslo, svarte at de ville gi skeive stemmer eierskap til kirken.

Biskop i Oslo bispedømme, Kari Veiteberg, mener Paulus kirke er innenfor regelverket:

– Regelverket for bruk av kirken forvaltes i en kontekst. Jeg tror det er viktig og riktig at regelverket er slik at det kan tilpasses den enkelte menighets situasjon og kontekst. Det er ikke gitt at det er det samme som tjener til Guds ære og menighetens oppbyggelse overalt. Det er store forskjeller på miljøer og steder vår kirke virker i.

Huset bostedsløse

Hun peker på at en Skeiv nabolagsfest er særlig viktig nå:

– Under Paulusfestivalen på Grünerløkka overlates noen av arrangementene i kirka til miljøer som har bydelen som sitt hjem. Skeiv nabolagsfest var en av mange poster på denne festivalens program, en viktig hendelse der et miljø som nettopp har vært utsatt for terror, fikk utfolde seg.

Veiteberg mener at Paulus kirke tradisjonelt sett har hatt en fleksibel holdning til benyttelse av kirkerommet:

– Paulus kirke har en åpen dør mot lokalsamfunnet og det som skjer utenfor kirken. De har blant annet åpnet kirkerommet for overnatting for bostedsløse.

Drag, Paulus kirke

Skal «tjene til Guds ære»

Det var i forrige uke at Paulus og Sofienberg kirker i Oslo arrangerte sin egen festival, kalt Paulusfestivalen. I over en uke var det ulike aktiviteter i kirkene. Fredag arrangerte de Skeiv nabolagsfest. Det var her en fullsatt Paulus kirke fikk se dragking-gruppen Gutta og burlesk-artisten Scarlet Raven opptre.

Konseptet «drag» er et sceneshow der noen opptrer som et annet kjønn, mens «burlesk» er en humoristisk form for stripping, ifølge Store norske leksikon.

Gutta, drag, Paulus kirke

Flere kirkegjengere mener det er problematisk at kirkerommet brukes til denne typen arrangementer. Forestillingen Himmelens dronning, der Jesus fremstilles som en transperson, har tidligere i høst utløst debatt om hva som kan arrangeres i et kirkerom.

I Den norske kirkes eget reglement for bruk av regler for bruk av kirkebygg fremgår det i paragraf 1 at «Kirken er vigslet til bruk for gudstjenester og kirkelige handlinger og skal gjennom sin bruk tjene til Guds ære og menighetenes oppbyggelse».

Ingvild Kessel

Ingvild Sandnes Kessel

Ingvild Sandnes Kessel er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion