Religion

Etterlyser kompetanse på kristen tro i norske mediers omtale av dronningens begravelse

KOMMENTATOR-KRITIKK: En begravelse med «religiøse overtoner» og «i det hele tatt mange bønner og salmer». Eller bare en kirkelig begravelse?

Flere norske kristne profiler stiller seg undrende til norske mediers dekning av dronning Elizabeths begravelse, som fant sted mandag. Et av utsagnene som har blitt pekt ut, er NRK-kommentator Espen Aas’ beskrivelse av gravferden som «en seremoni med religiøse overtoner».

«Det hadde vært oppsiktsvekkende hvis det ikke hvilte et religiøst skjær over en kirkelig gravferd!» skriver Merete Thomassen på Facebook. Hun er førsteamanuensis i liturgikk på Det teologiske fakultet i Oslo.

Hun er en av flere i Den norske kirke som i dag har tatt til Facebook for å kritisere dekningen av begravelsen.

I Facebook-statusen skriver hun at norske kommentatorer omtaler gudstjenestene som «seremonier», og skriftlesninger som «å lese bibelvers». Thomassen legger til at det hun synes er verre, er «at dronningens tro flere ganger har blitt omtalt som noe fullstendig eksotisk» og «noe som tilhører den gamle tid».

Innlegget avsluttes med et ønske om at NRK bruker kommentatorer med «kompetanse på tro og livssyn».

Merete Thomassen

Vårt Land har bedt NRK kommentere at kristne stemmer reagerer på hvordan begravelsen ble omtalt.

– Vi mener at våre kommentatorer gjorde en strålende jobb gjennom hele denne historiske dagen. Men vi noterer oss synspunktene til prest Merete Thomassen og tar det med i evalueringen av dekningen, svarer programredaktør i Nyhetsdivisjonen i NRK, Espen Langfeldt Olsen.

Kritiseres i forum for kristne

I Facebook-gruppen Forum for kirke, teologi og liturgi har flere kommentert følgende status fra en av sidens administratorer: «NRKs Espen Aas: ‘Begravelsen hadde tydelige religiøse overtoner’.»

Én ting som blir tatt opp av både DNK-prest Svein Skarholm og den katolske samfunnsdebattanten Ragnhild Helena Aadland Høen, er at en NRK-kommentator skal ha sagt «den guden hun trodde på» i stedet for bare «Gud».

KrF-politiker Espen Andreas Hasle har i samme kommentarfelt delt en skjermdump fra en VG-artikkel hvor det står «Det var i det hele tatt mange bønner og salmer på programmet».

«Total mangel på kompetanse»

I en egen Facebook-status kritiserer DNK-prest Heinke Foertsch NRKs programleder for å si at «orgelet spiller». I kommentarfeltet under har flere slengt seg på.

«I tillegg greide de å si ‘guden som dronningen bekjente seg til’», kommenterer sokneprest Lise Kleven, som gjentar poenget til Skarholm og Aadland Høen.

Det er ikke snakk om Gud, men én gud som denne dronningen hadde et forhold til.

Teolog Jorunn Økland skriver i kommentarfeltet at «Det som vekker min vrede, er den totale mangel på kompetanse på religionsfeltet, i alt fra Vårt Land avis - når man skal dekke f. eks. ortodoks kristendom, eller NRK i dag. Helt håpløse ting ble sagt i annenhver setning».

Kritiserer NRK og DR – hyller BBC

I kommentarfeltet til Foertsch’ status, skryter DNK-prest Svein Lillejord av BBCs sending. «Der satt en prest i studio og snakket klokt om sorg og behovet for fellesskapet og ritualene. Ikke minst ble dronning Elizabeth sin kristne tro på Kristus fremhevet på en respektfull måte», skriver han.

Lillejord avslutter kommentaren med å skrive at «NRK må bli bedre på dette som en allmennkringkaster.»

Det er ikke bare Norges offentlige kringkastingsselskap som får gjennomgå etter dronningens begravelse. I et Facebook-innlegg kritiserer den danske kristne forfatteren Charlotte Rørth Danmarks Radio (DR), samtidig som hun skryter av BBC.

«... men hvor virker det stupid, at DR ikke nærmer sig det, det handler om – døden og troen som det, der i disse dage vise sig helt konkret i hele verden som det, der kan give overgangen til et liv uden den afdøde her på jord en form – hva end vi tro eller ej, er monarkister, eller ej, så er det af afgørende betydning for dagen i dag, journalistisk set. Men, nej, Tavshed. Pinlig prioritering. Tak til BBC.» skriver Rørth.

Charlotte Rørth

Kritiseres for å handle for mye religion

På Twitter har tidligere leder for Kirkerådet, Oddbjørn Evenshaug, påpekt til Espen Aas at han fortalte seerne at gudstjenesten hadde «religiøse overtoner».

Aas har svart at han gjorde det «som et svar på spørsmål om seremonien». I det samme svaret påpeker Aas at «mange begravelser har også svært personlige innslag. Ikke denne».

Dette siste poenget er et sentralt tema i et nytt leserinnlegg på Nettavisen fra spaltisten Arild Rønsen.

«Espen Aas i NRK kaller bisettelsen «finstemt, med religiøse overtoner». Ja, det skal gudene vite at den var. Tidenes understatement, om jeg kan si det sånn. For her var det jo bare religion. Strengt tatt ikke ett ord om dronning Elizabeth», skriver Rønsen.

«Ofte har jeg irritert meg over at talene bare blir «Gud og Jesus», alt for lite om den som er død. Men maken til upersonlig bisettelse som den vi var vitne til i Westminster Abbey i dag, kan jeg ikke huske å ha vært vitne til.»

Vårt Land har vært i kontakt med VG, som ikke ønsker å kommentere saken.

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

VL anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion