Religion

– Skytingen har skapt større bevissthet i muslimske miljøer

ÅPENHET: Linda Noor mener masseskytingen i Oslo 25. juni har skapt større bevissthet og mer åpenhet for skeive i muslimske miljøer. Men verken Muslimsk Dialognettverk eller Islamsk Råd Norge stiller i Pride-paraden lørdag.

To og en halv måned har gått siden Zaniar Matapour åpnet ild mot utestedene Per på Hjørnet og London Pub i Oslo sentrum. Dagen etter ble den planlagte Pride-paraden avlyst av sikkerhetsmessige grunner.

Vårt Land har nylig meldt at flere kristne profiler etter angrepet har åpnet for å gå i Pride, noe de ikke har gjort tidligere.

Linda Noor, daglig leder i den minoritetspolitiske tenketanken Minotenk, mener også å se en utvikling blant muslimer:

– Angrepet i juni har bidratt til å skape større bevissthet i de muslimske miljøene. Siden da har vi sett flere debatter og diskusjoner omkring hvordan det er å være skeiv og religiøs, og hvilken rolle moskeene bør ta for å bidra til mer åpenhet og inkludering, sier hun.

Hun viser blant annet til ledelsen i Islamic Cultural Centre (ICC) som i sommer gikk ut i Aftenposten og fortalte at de ikke har gjort nok for å bekjempe homofobi og nå ønsker å endre på dette. Dette er viktige signaler, siden ICC er en av Norges største og eldste moskeer, mener Noor.

Nå håper hun ballen vil fortsette å rulle:

– Samarbeidsrådet og tros- og livssynssamfunn er blant annet i gang med et omfattende dialogarbeid som skal gå over lengre tid, for å styrke tillit og forståelse mellom religiøse og seksuelle minoriteter, og ikke minst skeive religiøse. Det er et viktig initiativ, som kan gi rom for samarbeid hvor ulike og kryssende minoriteter står sammen i solidaritet med hverandre og for hverandres rettighetskamper, forteller Noor.

Jeg tror ikke nødvendigvis Pride-paraden er det riktige stedet å begynne. Pride-paraden må få lov til å ha sin form, men jeg tror også det er viktig å vise forståelse for at ikke alle ønsker å delta her

—  Linda Noor

Hun tror det er hensiktsmessig å skape arenaer for dialog, heller enn å bruke all energi på å få så mange som mulig til å gå i Pride-paraden:

– Jeg tror ikke nødvendigvis paraden er det riktige stedet å begynne. Pride-paraden må få lov til å ha sin form, men jeg tror også det er viktig å vise forståelse for at ikke alle ønsker å delta her.

Ingen kommentar

Vårt Land har spurt paraplyorganisasjonene Islamsk Råd Norge og Muslimsk Dialognettverk om de stiller i lørdagens Pride-parade. Vi har også spurt om begrunnelse for valget, og om hvilket ansvar kristne og muslimske miljøer har for å bekjempe fordommer mot skeive.

Islamsk Råd Norge skriver i en mail at de ikke har noen kommentar til saken.

Muslimsk Dialognettverk opplyser til Vårt Land at de ikke har tenkt til å delta i Pride-paraden lørdag, og ikke har mulighet til å besvare den øvrige henvendelsen.

Det hjelper ikke bare å gå i demonstrasjonstog

—  Linda Noor

Noor det er viktig å få folk til å gjøre ting som viser solidaritet med skeive, enten det er å gå i tog eller annet:

– Det at man ikke vil delta på Pride-paraden på grunn av uttrykksformen må ikke bli en hvilepute for å la være å gjøre andre ting som kan skape solidaritet og imøtekomme fordommer, eksempelvis i egne menigheter. Så lenge man gjør noe, er det det viktigste.

– Hva kan man gjøre hvis man vil vise solidaritet, men ikke vil delta i paraden?

– Som med alle andre saker, så hjelper det ikke bare å gå i demonstrasjonstog. Man kan også engasjere seg i en organisasjon, skrive i avisen, eller ha møter eller arrangementer. Det finnes mange måter å vise sin støtte på.

---

Skyting i Oslo

  • Natt til lørdag 25. juni ble to personer drept og flere titalls såret da Zaniar Matapour åpnet ild mot to puber i Oslo sentrum.
  • Pride-paraden, som skulle gå senere samme dag, ble avlyst.
  • En av teoriene politiet jobber etter, er at skytinga var hatkriminalitet rettet mot homofile.
  • Det gjeldende trusselnivået er fire – høy. Det tyder på at PST ser at det er flere aktører som har evne og vilje til å gjennomføre terror i Norge.

Kilde: NTB og PST

---

Les mer om mer disse temaene:

Ingvild Kessel

Ingvild Sandnes Kessel

Ingvild Sandnes Kessel er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion