Religion

Mener konservative bruker Pride som argument for ikke å støtte homofilt samliv – får kritikk

PRIDE: Harald Hegstad mener konservative kristne bruker «Pride-ideologen» som et argument for ikke å støtte trofaste, homofile samliv. – Skuffende at han kan forenkle så mye, kontrer Therese Egebakken.

Lørdag er det duket for Pride-parade både i Oslo og flere andre steder i landet, etter at arrangementet først ble utsatt etter Oslo-skytingen 25. juni.

Vårt Land har tidligere meldt at flere profiler i både KrF og i Kristen-Norge for øvrig er positive til å gå i Pride-paraden for første gang.

Teologiprofessor Harald Hegstad ved MF vitenskapelig høyskole åpner opp for å gjøre det samme, men kommer ikke til å delta lørdag.

– Jeg har ikke noe prinsipielt imot å gå i Pride-tog. Jeg ville vurdert det, men har ikke anledning denne helgen.

I en kronikk i august skrev han at det nå er på tide for kirken å erkjenne den urett de har påført homofile, og innrømmer at han selv har vært sent ute med denne erkjennelsen. Han er kritisk til en del av Pride-motstanden enkelte konservative kristne fremmer.

– Folk på konservativ side i kirken bruker Pride-ideologen som et argument for ikke å støtte trofaste, homofile samliv, sier Hegstad.

Reagerer sterkt

Therese Egebakken i Frimodig Kirke UNG er ikke begeistret for uttalelsen om konservatives argumentasjon for å ikke støtte homofile samliv.

– Det er skuffende at han, som inntil nylig var på konservativ side i samlivsspørsmål, kan forenkle så mye. Jeg håper han har mer forståelse for hva det betyr å være konservativ i disse spørsmålene.

Hun mener de som står for et mer tradisjonelt syn på ekteskap og samliv ikke primært begrunner dette ved å peke på Pride.

Kirkerådsmedlem og bispedømmerådsmedlem Therese Egebakken.

– Nei, dette handler jo om bibeltekstene. Jeg har vært nysgjerrig på hvorfor de som er for likekjønnet vigsel mener det de mener, men har landet på at Bibelen sier det motsatte.

– Er Pride en ekstra grunn til å fortsette å holde på et konservativt syn?

– Det blir i så fall på toppen av et bibelsk syn. Når man deltar i Pride, mener jeg det er en pakke man støtter. For mange blir det for mye å stille seg bak det organisasjonen FRI mener, det gjelder for meg også. Vi kan ikke ha det slik at dersom man ikke går i Pride, er man mot solidaritet for skeive. Vi må kunne vise støtte på andre, mer samlende måter, sier Egebakken.

Espen Ottosen, informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband, er forvirret over Hegstads uttalelser og mener, i likhet med Egebakken, at det er kristen etikk som ligger til grunn for ståstedet hans:

Espen Ottosen. NLM.

– Det er overbevisningen om at homofilt samliv er i strid med kristen etikk som får mange kristne til å avstå fra å gå i Pride-paraden. Så tror jeg det blir et tilleggsargument for noen at den såkalte Pride-ideologien inneholder mange omstridte posisjoner, sier han.

– Svekket argumentasjon

Hegstad mener de mest ytterliggående argumentene i diskusjoner om FRI og LHBTQ-spørsmål ofte blir trukket frem av konservative. Han tror dette er et uttrykk for at de mer tradisjonelle argumentene mot homofilt samliv er svekket.

– Man snakker ofte om mye annet enn det som er kjernen i vurdering av samliv mellom to personer. Ofte hører vi konservative trekke frem polygami, surrogati eller andre mer ekstreme argumenter, noe som bidrar til å tåkelegge debatten.

Vi kan ikke ha det slik at dersom man ikke går i Pride, er man mot solidaritet for skeive. Vi må kunne vise støtte på andre, mer samlende måter

—  Therese Egebakken

Han mener meningsmotstandere har tendens til å ty til en «slippery slope»-tankegang.

– De tror man kjøper alt innhold i «pakka» ved å si ja til likekjønnet samliv. Men man sier ikke ja til polyamorøse forhold ved å si ja til kjærlighet mellom to personer.

– Støtter man ikke dette ved å gå i Pride-paraden?

– Nei. Når kirken er på Pride, handler det om å vise solidaritet med LHBTQ-personer. Særlig i lys av kirkens historie, er dette ekstra nødvendig.

– Ingen uro i DNK

Erling Birkedal

Kirkemøte-veteran Erling Birkedal er nestleder i Borg bispedømmeråd og tidligere førsteamanuensis ved MF vitenskapelig høyskole. Han er enig med Hegstad i at kirken er nødt til å erkjenne den urett de har begått mot homofile og lesbiske ved å ikke anerkjenne deres samliv.

– Både Hegstad og jeg har vært på Kirkemøtet og stått bak vedtaket som har akseptert to syn i kirken. Det står jeg ved. Det betyr samtidig at jeg mener ingen skal presses til å ha et teologisk syn de ikke har, sier han til Vårt Land.

Han tror ikke det vil bli økt splittelse i Den norske kirke omkring disse spørsmålene med det første:

– Jeg forstår at noen kan oppleve bekymring, men personlig er jeg ikke der. Jeg har tillit til at ledelsen og de folkevalgte i Åpen Folkekirke står for det vi har vedtatt, der to syn aksepteres. Men hvordan Den norske kirke ser ut om en generasjon, kan jeg ikke være trygg på.

Les mer om mer disse temaene:

Maria Lavik

Maria Lavik

Maria Lavik er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling

Ingvild Kessel

Ingvild Sandnes Kessel

Ingvild Sandnes Kessel er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion