Religion

KrF-lederen og Oslo-biskopen blant kristen-profilene i regnbuetog: – Byen skal være trygg for alle

SOLIDARITETSMARKERING: Lørdag går KrF-leder Olaug Bollestad i regnbuetog for første gang. Hun hadde opprinnelig ikke tenkt å delta i Pride-paraden, men var blant flere som snudde etter skytingen 25. juni.

– Vi står skulder ved skulder og viser solidaritet med dem som er redde for å gå ut og redde for å vise sin seksuelle legning, sier KrF-leder Olaug Bollestad til Vårt Land like før lørdagens regnbuetog setter av gårde i Oslo sentrum.

Regnbuetog og solidaritetsmarkering 10. september i Oslo. Pride.

– Folk ligger fortsatt på sykehus etter å ha blitt skadet den 25. juni. Da har jeg en forventning om at dette er solidaritet med dem som lever i frykt, men også en demonstrasjon for at et sånt samfunn vil vi ikke ha. Vi vil ha et samfunn hvor folk kan være seg selv og hvor vi kan prøve ulike meninger mot hverandre. Jeg har også uenighet med organisasjonen FRI, men i dag er jeg her først og fremst i solidaritet, fortsetter hun.

Lørdagens regnbuetog og solidaritetsmarkering blir arrangert etter at den planlagte pride-paraden ble avlyst som følge av skytingen i Oslo natt til 25. juni. Statsminister Jonas Gahr Støre og flere regjeringsmedlemmer deltar også.

– Må la uenighetene være i et annet rom

I forkant av den planlagte Pride-markeringen i juni sa Bollestad at hun ikke ville gå i toget på grunn av politisk uenighet med foreningen FRI. Men etter skytingen ombestemte hun seg.

– Hvorfor var det viktig for deg å markere den avstanden til FRI ved å ikke gå i Pride-parade?

– Nå er det en annen situasjon på grunn av 25. juni. Vi hadde folk som ble skutt, og som fortsatt ligger såret. Da må vi la de politiske uenighetene med FRI være i et annet rom. Nå er vi herfor å vise solidaritet med de som ble ramma, familiene og de som mistet livet – og med de som ikke tør å være her fordi de er redde.

Regnbuetog og solidaritetsmarkering 10. september i Oslo. Pride.

Delte meninger

FRI, som er en medlemsorganisasjon for homofile, lesbiske, bifile og transpersoner i Norge, er også arrangør av lørdagens arrangement. Regnbuetoget startet klokken 13, og gikk forbi Rosenkrantz gate, hvor skytingen fant sted i juni.

«I morgen vil jeg delta i solidaritetsmarkeringen i Oslo og på denne måten vise motstand mot vold, hat og ekstremisme», skrev Bollestad på egen Facebook-side fredag kveld.

Hun understreket også at partiet er uenige med foreningen FRI i flere politiske saker, og at dette er debatter de skal fortsette å ta, men i kommentarfeltet er responsen delt. Flere støtter partilederens avgjørelse om å delta i markeringen, mens andre er kritiske, og peker på at det burde finnes andre måter å vise sin støtte på.

– Hvordan tror du at din deltakelse oppfattes blant velgerne dine som er mer skeptiske til pride og FRI, Bollestad?

– Den diskusjonen tar vi ikke nå, for jeg er opptatt av å vise solidaritet. I KrF skal det være rom for å mene ulikt – det skulle blott bare mangle. Det er ikke en temperaturmåler om vi går i pride eller ei, eller om du vil jobbe for rettigheter og trygghet for dem som har en annen seksuell legning enn det du har.

---

Terror og pride

  • Natt til lørdag 25. juni ble to personer drept og flere titalls såret da Zaniar Matapour åpnet ild mot to puber i Oslo sentrum, en av dem det skeive utestedet London Pub.
  • Pride-paraden, som skulle gå senere samme dag, ble avlyst.
  • En av teoriene politiet jobber etter, er at skytingen var hatkriminalitet rettet mot homofile.
  • Det gjeldende trusselnivået er fire – høy. Det betyr at PST ser at det er flere aktører som har evne og vilje til å gjennomføre terror i Norge.

Kilde: NTB og PST

---

Regnbuetog og solidaritetsmarkering 10. september i Oslo. Pride.

Biskopen: – En lang og smertefull kamp for mange

Oslo-biskop Kari Veiteberg gikk også i toget, og syntes det var flott at Bollestad og andre KrFere også gikk.

– Jeg synes det er fint å se at dette er så viktig for mange i kirken. At KrF-politikere også er der, sammen med oss. Det kan være med å få ned fordommene og frykten, og øke aksepten, sier hun til Vårt Land.

Regnbuetog og solidaritetsmarkering 10. september i Oslo. Pride.

Mens ABBAs «Voulez Vous» dundrer i bakgrunnen, forteller Veiteberg at hun vet om flere som fremdeles er redde. Skytingen i juni sitter i.

– Det er livsviktig å vite at denne byen skal være trygg for alle, samme hvordan du definerer deg, trans, hetero eller skeiv, sier hun.

– Hva tenker du om at så mange er med å gå i dag, fra politikere til «mannen i gata»?

– Det gjør meg utrolig stolt av å være biskop i Oslo. Dette tar jeg ikke som en selvfølge.

Regnbuetog og solidaritetsmarkering 10. september i Oslo. Pride.

– Det er mange som har kjempet – jeg gikk sammen med Åsmund som var den sentrale drivkraften bak oppstarten av Åpen kirkegruppe (ÅK) i 1976. Både han og jeg vet om en lang og smertefull kamp for mange, så det at vi er så mange i Oslo i dag er, som Åsmund sa, litt science fiction på en veldig god og håpefull måte.

Da fremste delen av toget kom frem til Kontraskjæret, var det fortsatt folk oppstilt som ikke hadde begynt å gå. Det viser hva som er viktig, mener biskopen:

– Vi er alle skapt i Guds bilde, og vi har samme verdi uavhengig av om vi definerer oss som hen, han eller hun.


Les mer om mer disse temaene:

Julie Horpestad

Julie Horpestad

Julie Horpestad er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion