Etter mange år som forkynner for barn, ble alt mørkt. Så fikk Jarle Waldemar en ny start

MIN TRO: Alt bråstoppet da Jarle Waldemar skulle underholde en sal full av barn, mens det var mørkt og tomt på innsiden av ham. Nå blir pastorens prekener sendt på NRK.

I 2017 står Jarle Waldemar på en scene, i en menighet på Vestlandet. Foran ham sitter entusiastiske barn på tuppen av stolene, klare for å synge, klappe og le. Musikk spilles over anlegget, og den populære barne-evangelisten stemmer i på sangen han har åpnet hundrevis av liknende forestillinger med:

«Vår Gud er så stor, så sterk og så mektig, det fins ingenting han ikke kan.»

Ingen i salen kan merke at Jarle Waldemar ikke er til stede. Mens han girer opp stemningen med de teatralske faktene og kjappe replikkene sine, zoomer han samtidig ut og ser seg selv bakfra.

– Der og da følte jeg meg bare falsk. Jeg skulle inspirere og forkynne, men hadde egentlig ingenting å gi. På innsiden kjentes det mørkt.

Etterpå ble han sykemeldt. Kalenderen hadde lenge vært overfylt med reising og arrangementer, og det var på tide å «dra inn håndbrekket», forteller han. Likevel, når han ser tilbake, tror han ikke det skyldtes utbrenthet:

– Det var mer en slags åndelig depresjon som jeg gikk inn i.

Min tro: Jarle Waldemar

NRK-gudstjenester

To kameraer står fastmontert på galleriet og vitner om at hovedsalen i Filadelfiakirken Drammen gjør seg klar for TV-sending senere denne uken. På vei inn i rommet rekker den dresskledde pastoren ut en lang arm, som leder journalistens oppmerksomhet mot blikkfanget på veggen bak plattformen: En rykende fersk LED-skjerm på 29 kvadratmeter.

– Den er større enn den gamle leiligheten til svigersønnen min, bemerker Jarle Waldemar muntert.

Da NRK spurte den 100 år gamle pinsemenigheten om å kringkaste åtte av gudstjenestene deres, var skjermen allerede påtenkt. Nå kan den forhåpentligvis styrke kvaliteten på TV-gudstjenestene og signalisere at pinsemenigheten i Drammen er livskraftig og moderne, samtidig som troen deres er godt plantet i Bibelen.

Pastoren må innrømme at han kjenner et ansvar, siden Filadelfiakirken er den eneste frimenigheten i sendeskjemaet når NRK nå skal vise gudstjenester hver eneste søndag.

– Vi prøver å være oss selv og senke skuldrene slik at Guds atmosfære når gjennom til seerne, sier han.

Min tro: Jarle Waldemar

Hardt arbeid

Det er mandag, seks dager før sending. Til forskjell fra mange andre prester og pastorer, tar ikke Jarle Waldemar fri når en ny uke begynner.

– Jeg liker å jobbe, og jobber stort sett hver dag. Fri, det har jeg innimellom, litt i bolker, sier han.

Arbeidet har gitt resultater, blant annet i form av over 40 bokutgivelser. Noen er ulike varianter av Bibelen (Slik som Det nye testamentet for dem som digger Minecraft), andre er bøker om Bibelen (Visste du eksempel at det fins en Studiebibel for Tweens?), og de resterende bunkene med bøker inneholder andakter og gode råd til ungdom, foreldre og ektefeller.

Man kan også nevne alle DVD-ene med kristen barne-TV, som Jarle Waldemar har produsert gjennom 17 år som såkalt barneforkynner- og evangelist, samt musikkalbum med både egenlagde og velkjente, kristne barnesanger.

– Jeg er glad for å kunne være en aktiv bidragsyter inn i Kristen-Norge. For meg handler det om hardt arbeid.

Mange som har opplevd kriser sier etterpå at de er glad for det de gikk gjennom. Det kan jeg overhodet ikke si selv.

—  Jarle Waldemar

For tre år siden meldte han overgang til de voksnes rekker, da han tiltrådte som hovedpastor i Filadelfiakirken Drammen. Selv vil han si at forkynnelsen hans har endret karakter. Mens han før var en «happy-clappy entertainer for barn», har et nytt landskap åpnet seg. Der livssorg og lidelse opptar ham mer enn før.

– Det har skjedd noe med klangbunnen i livet mitt. Forkynnelsen min har blitt mer sjelesørgerisk enn jeg kanskje trodde den ville bli, sier han.

Til grunn for dette ligger erfaringer han gjerne skulle vært foruten.

Mer om det senere.

Min tro: Jarle Waldemar

---

Jarle Waldemar

  • Født i 1978 i Stavanger
  • Forfatter og pastor i Filadelfiakirken Drammen
  • Har lenge arbeidet med trosopplæring for barn, og gitt ut en rekke musikkalbum og DVD-er med kristent innhold, samt bøker
  • Gift med Karina, far til Rebecca (20), Philip (18) og Andreas (14)
  • Det kommende året er Filadelfiakirken Drammen en av seks kirker som NRK skal vise gudstjenester fra

---

Begeistret av Bibelen

Min tro: Jarle Waldemar

Når Jarle Waldemar beskriver seg selv som barn, høres han ut som en søndagsskolelærers drøm. En som elsket å høre bibelhistorier, lot seg begeistre av lederne sine og tok utfordringer på strak arm.

– Jeg ble raskt glad i kirken, og var der så og si hver dag. Enten det var speider, barnekor, junior eller i bibelgruppe, forteller han.

Sett utenfra lå det kanskje i kortene at han skulle bli pastor. Faren hans var pastor i baptistmenigheten på Ålgård, hvor Jarle Waldemar vokste opp, bestefaren var misjonær og oldefaren emissær.

– Din mor, hva gjorde hun?

– Hun var bussjåfør, utbryter Jarle Waldemar, tydelig begeistret over å få spørsmålet.

– Søndagens preken på NRK starter faktisk med dette, at moren min var en av Rogalands første kvinnelige bussjåfører, legger han til, uten å røpe hva andaktspoenget vil bli.

Lar seg ikke rokke

Tvilstanker har aldri plaget ham i nevneverdig grad. Selv om han gjerne lytter til andres perspektiver og spørsmål, har han alltid vært trygg i troen.

– Hva er forskjellen på å være trygg i sin tro og skråsikker?

Min tro: Jarle Waldemar

Pastoren tenker seg om et øyeblikk, før han svarer at det er forskjell på en konservativ og fundamentalistisk tro. En fundamentalist vil lese Bibelen bokstavelig og hevde at den er sann til hver minste detalj.

– Det skillet er viktig for meg. Jeg er konservativ i min bibelforståelse, og tror Bibelen snakker sant om frelsen og nåden. Men jeg åpner for at ikke alt er geografisk og historisk korrekt. Istedenfor å være skråsikker på alt, kommer jeg til Bibelen med ydmykhet.

Så hva har formet den troen som ikke så lett lar seg rokke? Waldemar trekker frem en kombinasjon av det han kaller sunn bibelforkynnelse, bønnesvar og en fornemmelse av Guds tilstedeværelse i livet sitt.

Det siste har vist seg å bli retningsgivende. Som da Waldemar med ektefelle og barn hadde bodd ni år på Hamar, og tiden kjentes moden for å dra videre.

– Jeg fikk en tanke om at vi skulle videre til en menighet i Sandnes. Så jeg ringte dem og spurte om å få jobb som barnepastor.

En indre trygghet

Menigheten var pinsemenigheten Klippen, og stillingen som barnepastor var nettopp blitt fylt. Men en uke senere ble Jarle Waldemar oppringt. De hadde funnet en plass til ham likevel.

– Som oftest har det gått veldig bra, når jeg har lyttet til Gud og valgt å handle etter det.

– Hva får deg til å tro at det er Gud som gir deg slike tanker, og ikke bare din egen intuisjon?

Det er et valg, svarer Waldemar kontant, før han utdyper:

– Jeg velger å tro at det er Gud som står bak, og i min verden er det sannsynlig. Men det handler også om erfaring, og at jeg får en indre trygghet når jeg kjenner det er noe jeg skal gjøre.


Barnas idol

Hvis du har vokst opp i Pinsebevegelsen etter år 2000, er det stor sannsynlighet for at du har sett Jarle Waldemar på en scene eller skjerm. Med videoserien Jarle TV, samt utallige opptredener på kristne arrangementer, ble han raskt en slags Vibeke Sæther eller Eli Rygg for kristne barn.

Sang, trylletriks, dukketeater og drama var blant ingrediensene han brukte for å fange oppmerksomheten deres. Bibelhistorier og andaktspoenger gled sømløst inn i forestillingene, som i en episode av Jarle TV, der han padler i kano med barna sine og sier til kameraet: «Jesus og disiplene, de var også ute i en båt...»

Han er glad for å ha vært et forbilde for mange, men innrømmer at mye tid har gått med til reising.

– Gardermoen ble nesten mitt andre hjem. Men for meg har det livet vært veldig godt. Jeg har fått bruke muligheten til å peke på Jesus, sier han.

Jeg hadde en fornemmelse av at et nytt kapittel lå foran. Men da vi flyttet til Oslo, ble det bråstopp

—  Jarle Waldemar
Min tro: Jarle Waldemar

Fylte et behov

– Hva skjedde i livet ditt ellers på denne tida?

Hæ? Ellers?

Waldemar ser spørrende ut, før han flirer, og legger til:

– Det var vel selve livet. Dette ble en familiegreie. Barna har vært med på alle produksjonene, CD-ene og DVD-ene. På et tidspunkt bygde vi et eget TV-studio i et næringsbygg og hadde fire ansatte, deriblant min kone.

De møttes på Viken folkehøgskole, hvor Jarle Waldemar var elev etter videregående. Låtskrivingen kom noen år senere, da de fikk sitt første barn. Waldemar hadde gått lærerskolen, men med sangene ble han en ettertraktet barnegospel-instruktør. Etter hvert la han til litt forkynnelse, trylling og humor – og vipps så var en populær barne-evangelist født.

Så populær at han en sommer var på turné i syv og en halv uke, og holdt hele 83 møter.

– Hva har gjort arbeidet ditt så viktig at det har trumfet andre ting i livet?

– Det handler nok om entusiasmen og skapergleden jeg har kjent, og behovet for å gi trosopplæring til norske barn. Men jeg har skjerpet meg nå. Nesten, sier han og ler, før han legger til:

– Jeg klarer nok å nyte livet mer.

Stengte dører

Da Jarle Waldemar gikk ut døren fra pinsemenigheten Klippen Sandnes i 2015, var det ingen ny som åpnet seg.

– Jeg hadde en fornemmelse av at et nytt kapittel lå foran, noe som involverte media. Men da vi flyttet til Oslo, ble det bråstopp. Alle dørene var stengt langs de veiene jeg prøvde å gå.

Han vil ikke gå i detalj på hvilke konkrete hendelser som ligger bak metaforene. Men det ble starten på en livskrise, en sorg over forventninger som ikke ble innfridd.

Fremdeles i dag kan han se for seg fjesene til barna og foreldrene som koser seg i kirken, de som fylte benkeradene i menigheten på Vestlandet, og kjenne den vonde følelsen av å klistre på seg et smil uten å være på plass innvending.

Det var kona som først sa at han måtte sykemelde seg. Selv om han kom tilbake på jobb tre måneder senere, kjentes det fremdeles ikke godt.

– Andre har hatt det verre enn meg. Men det ble en runde som gikk langt ned i hjerterota, der jeg lå i fosterstilling og var helt spist opp innvendig.

Selv om han i dag ser det som en forberedelse til et nytt kapittel i livet, så skulle han gjerne vært det foruten.

– Mange som har opplevd kriser sier etterpå at de er glad for det de gikk gjennom. Det kan jeg overhodet ikke si selv. Jeg tror Gud kan bruke vonde ting til noe godt, men var det verdt det av den grunn? Nei, jeg skulle ønske jeg aldri hadde vært der.

---

4 raske

  • Gud er: Min frelser og venn
  • Klarer meg ikke uten: Gud, kone og frisbeegolf
  • På gravsteinen min skal det stå: Endelig kan du hvile!
  • Boka alle må lese: Bibelen

---

Min tro: Jarle Waldemar

Gud og helsepersonell

Studiepoengene begynte å renne inn i denne perioden. Han tok emner på Høyskolen for ledelse og teologi, som senere har blitt til en mastergrad i praktisk teologi, samt studier i familieterapi, sjelesorg og konflikthåndtering.

Veien tilbake til en god mental helse, gikk gjennom at Jarle Waldemar jogget daglig og samtalte med kona si og fastlegen sin.

– Det høres ikke ut som en superåndelig løsning?

– Jeg tror på en kombinasjon. At Gud kan være der, men at mennesker kan være der samtidig. At Gud kan helbrede, men også bruke helsepersonell. At vi lever i en verden som er fysisk, men at det åndelige også er en del av alt.

Har vært disponibel

Så tilbake til fornemmelsen av det han skulle inn i. Den ledet ham til Filadelfiakirken Drammen.

For å gjøre en lang historie kort: Da pastorstillingen ble ledig i 2019, var fornemmelsene til Jarle Waldemar godt synkronisert med menighetsledelsen sine, noe som gjorde begge parter trygge på at han var rett mann for jobben, ifølge pastoren selv.

Nå synes han det er trosstyrkende å se tilbake på hvordan erfaringene med kreativ formidling har kommet til nytte. Da pandemien stengte landet, satte pinsemenigheten i gang et stort apparat for å sende gudstjenester og andakter på nett. At de nå skal sende gudstjenester på NRK, er et resultat av dette.

– Det er ikke noe jeg selv har rigget til eller ordnet. Jeg har bare vært disponibel for at Gud kan anvende meg der han tenker det er best.

– Hva tror du folkene i NRK tenker, om troen på at Gud har trukket i trådene for at TV-gudstjenestene skal bli en realitet?

– Det får være opp til dem. Jeg tror Gud kan bruke både troende og ikke-troende til å påvirke ting som skjer. Det kan godt hende jeg tar feil, men egentlig tror jeg ikke dette er så høytsvevende og avansert.

Min tro: Jarle Waldemar

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Religion